Ronse en het klimaat

Klimaatambities

Nul procent uitstoot of klimaatneutraliteit tegen 2050. Dat is de doelstelling van Europa om ons te beschermen tegen de klimaatverandering. Een grote uitdaging die de nood aan klimaatgezonde acties overal laat voelen. In januari 2017 ondertekende Ronse het Burgemeestersconvenant. Na een intens traject volgde hieruit het klimaatplan ‘Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen’, dat in juli 2018 goedgekeurd werd door de gemeenteraad. Acties worden verder geconcretiseerd, waar mogelijk bovenlokaal (met de steun van streekintercommuncale SOLVA). In 2021 lanceerde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP), een extra stimulans om verder werk te maken van klimaatacties. Met de ondertekening van LEKP 2.0 (op 21 november 2022) zet de stad Ronse haar klimaatambities alvast kracht bij. 

Klimaatkaart, acties en info

De klimaatkaart toont je welke inspanningen in onze regio geleverd worden.
Het resultaat hiervan draagt bij tot de reductie van CO2 of beschermt burgers voor de gevolgen van klimaatverandering. Elk initiatief bevat een fiche met alle projectinformatie en ook het belang voor het klimaat wordt geduid. De kaart biedt de mogelijkheid om te filteren op thema, gemeente en actie.

>> Klik hier voor de Klimaatkaart Ronse

Welke acties en projecten lopen er momenteel?

Op welke manier kan ik mijn steentje bijdragen? Waar vind ik info over de diverse klimaatthema’s? Ontdek het allemaal hieronder.

 

Acties en projecten in de kijker

Project Periode
Ronse renoveert 2022-2024
Onze droom? Iedereen zonnestroom 2022-2023
Energiecoaching kmo's 2022-2023
Groepsaankoop regentonnen 2022 (actie afgerond)
Autodelen in Ronse Sedert juli 2020