Erfgoed

crypte

Crypte

De crypte onder de Sint-Hermesbasiliek is ongetwijfeld één van de pareltjes die Ronse te bieden heeft. Het is één van de best bewaarde cryptes in West-Europa! Het diende als bewaarplaats voor de relikwieën van de heilige Hermes, patroonheilige van de zenuw- en geesteszieken. Naast het prachtige bouwwerk leer je er ook de verschillende fasen kennen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing. In de middeleeuwen was Ronse immers een belangrijk bedevaartsoord.

>> Meer info over de crypte op www.ontdekronse.be 

Musea

Hoezeer Ronse sedert de helft van de 19e eeuw dan weer met textiel verweven is, merk je meteen in het Must - Museum voor Textiel. Het Must, toont het productieproces van grondstof tot afgewerkt product en je ziet hier ook welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. De dienst Toerisme beschikt daarbij over educatieve projecten die een bezoek voor groepen en klassen tot een aangename en leerrijke ervaring maken.

>> Meer info voor een boeiend bezoek aan Ronse op www.ontdekronse.be 

Erfgoed

  • Ronse heeft echter nog veel meer cultureel-historisch erfgoed in petto. De jaarlijkse "Open Monumentendag" is daarbij een ideale gelegenheid om dit in de kijker te plaatsen.
  • Beleeferfgoed.be is dé startplek om het rijke erfgoedaanbod in de Leie Schelde regio en de Vlaamse Ardennen te ontdekken. Deze regio’s slaan de handen in elkaar om het erfgoedaanbod voor toeristen en recreanten te promoten. Hiervoor werd de website beleeferfgoed.be gelanceerd, die een overzicht geeft van de meer dan 30 diverse en unieke musea, verrassende erfgoedwandelingen en -fietstochten, lokale tradities en betoverende activiteiten voor kinderen. Ontdek! Bezoek! Beleef erfgoed!

Loop rond in de belangrijkste bezienswaardigheden

Op de startpagina van www.virtueelronse.be kan je Ronse vanuit helikopterperspectief zien en zoom je vervolgens in op de belangrijkste locaties van de stad. Op het grondplan kunnen verschillende bezienswaardigheden aangeklikt en virtueel bezocht worden. Het lijkt alsof je fysiek in de stad rondloopt. Virtueel Ronse” bestaat in het Nederlands, Frans, Engels en Duits, zo komt elke bezoeker aan z'n trekken.

Met 360 graden filmpjes van zowel binnen- als buitenlocaties kom je op plekken waar je anders misschien niet komt. De belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Crypte en de Sint-Hermesbasiliek, het Must – Museum voor textiel kan  je ook binnenin in 360 graden bekijken. De moeite waard!

Archief

Ronse heeft een uitgebreid stadsarchief. In dit archief kan je de boeiende geschiedenis van de stad ontdekken.