Autodelen

autodelen

Elektrische deelauto’s doen intrede in Ronse

Staat jouw (tweede) wagen eigenlijk het grootste deel van de tijd stil op de oprit? Dan is autodelen vast goedkoper en gemakkelijker voor jou. Een auto enkel wanneer je die nodig hebt. Ideaal toch!? Daarom kan je nu ook in Ronse autodelen via het autodeelsysteem Valckenier Share. In het kader van de klimaatambities van de stad wordt bovendien bewust gekozen voor elektrische voertuigen. Ook in de omliggende gemeenten vind je via het intergemeentelijk samenwerkingsverband SOLVA elektrische deelwagens die je via hetzelfde platform kan reserveren.

Voor alle burgers en stadspersoneel

De wagens kunnen gereserveerd worden door alle burgers of bedrijven. Ook het stadspersoneel kan de elektrische deelwagens gebruiken voor dienstverplaatsingen. Voor de korte dienstverplaatsingen waren er al gewone dienstfietsen en een elektrische dienstfiets. 

Hoe werkt autodelen precies?

 • Registreer je gratis op http://www.valckeniershare.be/;

 • Download de share mobility app en ga meteen aan de slag;

 • Via de app reserveer je een beschikbare wagen – zowel in Ronse als in andere deelnemende steden en gemeenten;

 • Je betaalt alleen wanneer je de auto gebruikt (3,99 euro per uur en 27 cent per gereden kilometer). Er zijn geen instapkosten of abonnementskosten.

 • Je kan de auto weken vooraf reserveren of op het moment dat je die nodig hebt;

 • Na gebruik zet je de wagen terug waar je hem hebt opgepikt.

Waar vind je autodelen in Ronse?

Sinds juni 2020 kan je in Ronse twee Renault Zoë’s reserveren via Valckenier Share:

 • Eén deelwagen heeft zijn vaste standplaats op de parking achter het stadhuis (bereikbaar via Sint-Martensstraat).
 • De tweede deelwagen staat op de nieuwe stationsparking waar hij onderdeel zal uitmaken van het geplande mobipunt. Wie toekomt met de trein in Ronse, kan als natransport voortaan ook de deelauto gebruiken voor plaatsen die moeilijker bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Op 26 september 2023 arriveert de derde deelauto, type Renault Kangoo. Heb je nood aan extra kofferruimte? Test dan zeker de nieuwe deelauto eens. Vanaf dan staan de deelauto's op volgende locaties:

Renault Kangoo parking achter het stadhuis (bereikbaar via Sint-Martensstraat)
Renault Zoë parking Portois
Renault Zoë parking station

Meer info, testen?

 • www.so-lva.be/autodelen: info over regionaal autodeelproject en autodeellocaties in omliggende gemeenten
 • Op de website van Valckenier zijn ook 10 concrete instructiefilmpjes te vinden waarin je alles verneemt over de registratie, gebruik van de deelwagens, tips over elektrisch rijden en alle praktische info over het systeem van autodelen: www.valckeniershare.be
 • Vragen? Wil je graag eens testen? Contacteer de dienst mobiliteit en duurzaamheid (duurzaamheid@ronse.be) en vraag een gratis testrit aan.

Tijdelijke wissel van standplaats

Omwille van evenementen wijzigt de vaste standplaats van één van de deelauto's soms. Hier vind je steeds een overzicht wanneer dat zo is.

-> deelauto parking Portois vind je tijdens de Winterkermis 2023 op de Veemarkt (20 tot 31 oktober 2023).