Autodelen

autodelen

Elektrische deelauto’s breiden uit in Ronse

Staat jouw (tweede) wagen eigenlijk het grootste deel van de tijd stil op de oprit? Dan is autodelen vast goedkoper en gemakkelijker voor jou. Een auto enkel wanneer je die nodig hebt. Ideaal toch!? Daarom kan je nu ook in Ronse autodelen via het autodeelsysteem Valckenier Share. In het kader van de klimaatambities van de stad wordt bovendien bewust gekozen voor elektrische voertuigen. Ook in de omliggende gemeenten vind je via het intergemeentelijk samenwerkingsverband SOLVA elektrische deelwagens die je via hetzelfde platform kan reserveren.

Voor alle burgers en stadspersoneel

Alle burgers of bedrijven kunnen de wagens reserveren. Ook het stadspersoneel kan de elektrische deelwagens gebruiken voor dienstverplaatsingen. Voor de korte dienstverplaatsingen waren er al gewone dienstfietsen en een elektrische dienstfiets. 

Hoe werkt autodelen precies?

 • Registreer je gratis op http://www.valckeniershare.be/;
 • Download de share mobility app en ga meteen aan de slag;
 • Via de app reserveer je een beschikbare wagen – zowel in Ronse als in andere deelnemende steden en gemeenten;
 • Je betaalt alleen wanneer je de auto gebruikt (een vaste prijs per uur en een kilometervergoeding). Er zijn geen instapkosten of abonnementskosten.
 • Je kan de auto weken vooraf reserveren of op het moment dat je die nodig hebt;
 • Na gebruik zet je de wagen terug waar je hem hebt opgepikt.

Waar vind je autodelen in Ronse?

Sinds juni 2020 kan je in Ronse twee Renault Zoë’s reserveren via Valckenier Share. In september 2023 arriveerde de derde deelauto, type Renault Kangoo. Heb je nood aan extra kofferruimte? Test dan zeker de Kangoo eens. In februari 2024 werd met de uitrol van de Hoppinpunten een vierde deelauto voorzien. Aan het Hoppinpunt Ronse station kon je al een deelauto reserveren. De extra deelauto vind je op parking Emmaus in de Politiekegevangenenstraat. Van zodra een extra laadpaal geïnstalleerd is aan Ronse station, zal deze deelauto ook naar daar verhuizen als onderdeel van het Hoppinpunt. Deze deelauto’s (Hoppinpunt) zijn een initiatief van de Vervoersregio Vlaamse Ardennen. Met Hoppin stimuleren we het vlot en flexibel gebruik van verschillende vervoersmiddelen.

Voortaan staan de vier deelauto's op volgende locaties: 

Renault Kangoo parking achter het stadhuis (bereikbaar via Sint-Martensstraat)
Renault Zoë parking Portois (Oude Vesten)
Renault Zoë parking station (ingang via Ijzerstraat)
Renault Zoë

voorlopige standplaats in afwachting van een extra laadpaal aan Ronse station:

 • parking Emmaus (Politiekegevangenstraat)
 • vanaf 20/03/2024 op parking Kerkplein - Zuidstraat

Meer info

Gratis testrit

Vragen? Wil je graag eens testen? Contacteer de dienst mobiliteit en duurzaamheid (duurzaamheid@ronse.be) en vraag een gratis testrit aan.

Tijdelijke wissel van standplaats

Omwille van evenementen of storingen wijzigt de vaste standplaats van één van de deelauto's soms. Hier vind je steeds een overzicht wanneer dat zo is.

 • de deelauto Renault Zoë met standplaats parking Emmaüs staat vanaf 20 maart 2024 aan de laadpaal Kerkplein - Zuidstraat.
 • de deelauto Renault Zoë met standplaats parking Portois staat vanaf 8 mei 2024 aan de laadpaal op de Veemarkt.
 • de deelauto Kangoo met standplaats parking stadhuis staat vanaf 26 juni 2024 op parking Familia.