FairTradeGemeente

Fair Trade

Ronse FairTradeGemeente

Sinds december 2017 mag Ronse de titel FairTrade Gemeente dragen, in 2021 werd de titel hernieuwd. Als FairTradeGemeente toont Ronse aan dat zowel het bestuur als haar inwoners, ondernemingen en verenigingen eerlijke handel en lokaal en duurzaam geproduceerde voeding hoog in het vaandel dragen.

Bij de titelvernieuwing 2023 behaalde Ronse een score A, een mooi resultaat en beloning voor de acties vanuit de Trekkersgroep. In 2023 maken de FairTradeGemeenten de omslag naar Faire Gemeenten: een netwerk van gemeenten, steden en provincies waar lokaal, ecologisch en fair denken én doen de norm is.

Om de titel van FairTrade Gemeente te verkrijgen, moet je voldoen aan 6 criteria:

1 >> Een geëngageerd stadsbestuur dat zich er toe verbindt om 2 Fairtrade producten aan te kopen voor vergaderingen, kantoren en cafetaria.
2 >> Winkels en horecazaken aansporen om Fairtrade producten aan te bieden en hieromtrent te communiceren.
3 >> Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade producten.
4 >> Zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal gebied om de Fairtrade producten in de kijker te zetten.
5 >> Trekkersgroep die actief helpt om het project te realiseren en dit verder blijft opvolgen na het behalen van de titel.
6 >> Productie en consumptie van lokale producten wordt gestimuleerd zowel thuis, op het werk als op openbare plaatsen.

Het stadsbestuur koopt reeds verschillende jaren Fairtrade koffie en suiker aan. Via een automaat voor warme dranken wordt in de bibliotheek en Ververij ook Fairtrade chocomelk verdeeld. Sinds eind 2017 wordt op recepties van de stad Fairtrade fruitsap geschonken. Er is in Ronse ook een trekkersgroep van geëngageerde burgers die acties organiseert rond Fairtrade (oa Fairtrade ontbijten).

Meer info over...

Heb je als inwoner of bedrijf interesse om hieraan mee te werken en Ronse verder uit te bouwen als FairTrade gemeente, neem dan gerust contact op met de dienst Mobiliteit en Duurzaamheid via duurzaamheid@ronse.be