FairTradeGemeente

FairTrade

Ronse FairTradeGemeente

In december 2017 vierde Ronse dubbel feest: de Wereldwinkel bestond 10 jaar én Ronse nam de titel FairTrade Gemeente in ontvangst. Als FairTradeGemeente toont Ronse aan dat zowel het bestuur als haar inwoners, ondernemingen en verenigingen eerlijke handel en lokaal en duurzaam geproduceerde voeding hoog in het vaandel dragen.

Om de titel van FairTrade Gemeente te verkrijgen, moet je voldoen aan 6 criteria:

1 >> Een geëngageerd stadsbestuur dat zich er toe verbindt om 2 Fairtrade producten aan te kopen voor vergaderingen, kantoren en cafetaria.
2 >> Winkels en horecazaken aansporen om Fairtrade producten aan te bieden en hieromtrent te communiceren.
3 >> Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade producten.
4 >> Zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal gebied om de Fairtrade producten in de kijker te zetten.
5 >> Trekkersgroep die actief helpt om het project te realiseren en dit verder blijft opvolgen na het behalen van de titel.
6 >> Productie en consumptie van lokale producten wordt gestimuleerd zowel thuis, op het werk als op openbare plaatsen.

Het stadsbestuur koopt reeds verschillende jaren Fairtrade koffie en suiker aan. Via een automaat voor warme dranken wordt in de bibliotheek en Ververij ook Fairtrade chocomelk verdeeld. Sinds eind 2017 wordt op recepties van de stad Fairtrade fruitsap geschonken. Er is in Ronse ook een trekkersgroep van geëngageerde burgers die acties organiseert rond Fairtrade (oa Fairtrade ontbijten).

Heb je als inwoner of bedrijf interesse om hieraan mee te werken en Ronse verder uit te bouwen als FairTrade gemeente, neem dan gerust contact op met de dienst Mobiliteit en Duurzaamheid via duurzaamheid@ronse.be