Openbaar vervoer

In Ronse zorgen De Lijn, TEC en NMBS voor het aanbod van het openbaar vervoer. Daarnaast is er ook een aanbod van aangepast vervoer voor minder mobiele mensen.

De Lijn

Meer informatie betreffende de dienstregelingen, aansluitingen op de treinverbindingen kan je vinden op de website van De Lijn. Je kan er de route plannen van, naar en in Ronse. Je vindt er ook informatie over de buslijnen van De Lijn in Ronse. Een uitgebreide toelichting over het gebruik van het aanbod van De Lijn en NMBS vind je in de vervoerswijzer.

Mobiele lijnwinkel in Ronse

Iedereen die vragen heeft over de dienstregeling van De Lijn, een abonnement wil aanvragen of verlengen, biljetten en Lijnkaarten wil kopen of info over De Lijn wil krijgen, kan terecht in de mobiele Lijnwinkel tijdens de woensdagmarkt. De mobiele lijnwinkel staat opgesteld voor het stadhuis en is open van 8.30 tot 12.30 u. op volgende dagen :

Data mobiele Lijnwinkel Ronse in 2022

 • woensdag 5 oktober
 • woensdag 19 oktober
 • woensdag 2 november
 • woensdag 16 november

Meer info over mobiele lijnwinkels vind je hier.

Busregeling Ronse

Lijn  Omschrijving 
21
22
23
24
25
61
62
62s
63
68
Zottegem – Erwetegem – Ronse
Zottegem – Erwetegem – Flobecq (Vloesberg) – Ronse
Zottegem – Michelbeke – Ronse
Zottegem – Michelbeke – Flobecq (Vloesberg) – Ronse
Zottegem – Erwtegem – Sint-Maria-Oudenhove – Ronse
Oudenaarde – Schorisse – Ronse
Oudenaarde – Nukerke – Ronse
Oudenaarde – Ronse (sneldienst/direct)
Oudenaarde – Etikhove – Ronse
Ronse – Avelgem

Naast de gewone busregeling naar de andere steden heb je de stadslijnen.

Stadslijnen Ronse

Lijn   

Omschrijving 

71
72
73
74

Ronse Station – Scheldekouter – Stookt
Ronse Station – Germinal – Europawijk 
Ronse Station – Grote Markt – Hogerlucht 
Ronse Station – Grote Markt – Shopping Plaza (Snoecklaan)

Overzichtsplan De Lijn Ronse

Voor meer info over de rijtijden en stopplaatsen kan je terecht op de routeplanner van De Lijn.

Abonnementen 

Voor meer informatie over de verschillende abonnementen van De Lijn, kan je terecht op de website van De Lijn.

Belbus

Wil je een rit met de belbus reserveren? Dan moet je minstens 2 uur vooraf contact opnemen met de belbuscentrale. Bij een reservatie heeft de belbustelefonist volgende gegevens nodig:
- naam of klantnummer;
- de dag en het gewenste uur van vertrek;
- de naam van de gemeente en de op- en afstaphalte;
- of je wilt overstappen op de trein.
Je kan maximaal 2 weken vooraf een rit reserveren.

Belbusgebieden
- Belbus 460 Vlaamse Ardennen
- Belbus 470 Kluisbergen - Ronse

Belbuscentrale

De belbuscentrale in Oost-Vlaanderen is bereikbaar:

 •      op weekdagen van 6 tot 20 u.
 •      op zaterdag van 7 tot 21 u.
 •      op zon- en feestdagen van 7 tot 13.30 u.

Algemeen nummer: 09 211 91 91
Voor rolstoelgebruikers: 09 211 91 93 
Alleen doven, slechthorenden en mensen met een spraakgebrek kunnen reserveren via faxnummer 09 211 91 90 of belbus.ovl@delijn.be. Er moet aan de belbuscentrale éénmalig een attest worden bezorgd waarin een arts bevestigt dat ze aan deze voorwaarden voldoen.

MOBIB-kaart

De MOBIB-kaart is geen vervoersbewijs, het is een drager voor vervoersbewijzen. Je kan de kaart vergelijken met een bankkaart waarop je vervoersbewijzen kan opladen. Momenteel reizen de 65+ en de jaarabonnees met een MOBIB-kaart maar op termijn zullen alle abonnementen op een MOBIB-kaart worden afgeleverd.

Makkelijk in gebruik: je MOBIB-kaart is meteen klaar voor gebruik, vanaf de ingangsdatum van je abonnement kan je meereizen met bus of tram.

Per MOBIB-kaart betaal je € 5 administratiekost. Deze administratiekost dekt de aankoop, personalisatie en distributie van de MOBIB-kaart. De kaart blijft 5 jaar geldig.

Omnipas 65-plus 

Bent u 65 jaar of ouder en reist u regelmatig met De Lijn? Dan geniet u van een voordelige formule! Met uw Omnipas 65+ reist u één jaar onbeperkt met de bussen en trams van De Lijn (niet op de Limburgse snelleinen).

Geldigheidsduur: 12 maanden

Prijs: € 54,00 (+ éénmalig € 5 administratiekosten voor de MOBIB-kaart)

Hoe bestellen?

- Via het contactformulier dienst Abonnementen van De Lijn met vermelding van naam, adres, geboortedatum, geslacht, gewenste aanvangsdatum van het abonnement en gewenste geldigheidsduur van het abonnement (1, 3 of 12 maanden). Vergeet niet een gescande versie van de identiteitskaart toe te voegen.

- Schriftelijk: download het aanvraagformulier Omnipas65+. Vul het in en stuur het op naar de dienst Abonnementen. Vergeet niet een kopie van je identiteitskaart toe te voegen. Ga naar de Lijnwinkel 
In de Lijnwinkel krijg je op vertoon van je identiteitskaart en na betaling je abonnement mee.

Gebruik

Jouw abonnement wordt afgeleverd op een elektronische MOBIB-kaart. Registreer de kaart bij iedere opstap. Kies zelf de startdatum van je abonnement (max. 100 dagen op voorhand). Bij controle moet je altijd je Omnipas 65+ en jouw identiteitskaart op zak hebben.

Scan je MOBIB-kaart bij elke opstap. Het is eenvoudig en verplicht. Het volstaat om de MOBIB-kaart kort voor de blauwe cirkel onderaan de MOBIB-ontwaarder te houden. Zodra de ontwaarder de kaart herkent, verschijnt er een groen vinkje op het scherm. De reiziger mag dan doorlopen. Bij het afstappen verandert er niets en hoeft de 65+’er dus niets te doen.

Waar geldig?
De Omnipas 65+ is geldig in het Vlaams Gewest voor alle bussen en trams van De Lijn. Je kan ook een voordelig jaarabonnement kopen bij de MIVB en de TEC. Heb je een Omnio- of leefloonstatuut? Dan blijft een jaarabonnement bij de MIVB en de TEC gratis. Je vindt alle info op MIVB of TEC. Heb je nog vragen? Bel dan 070 220 200 (€ 0,30/min) of surf naar De Lijn.

Tussenkomst op lijnkaarten

Lijnkaart 10 ritten met gemeentekorting staat voortaan op een elektronische kaart.

De abonnementen van De Lijn staan al langer op een MOBIB-kaart. De Lijnkaart 10 ritten met gemeentekorting staat vanaf nu ook op een elektronische kaart in plaats van op een magneetkaart. Deze elektronische kaart is niet herlaadbaar.

Vanaf nu scan je je vervoerbewijs

Een vervoerbewijs op elektronische kaart is heel makkelijk in gebruik. Scan de kaart gewoon bij elke op- of overstap bij de chauffeur of aan een scanner verder op het voertuig. Binnen de 60 minuten mag je vrij op- en afstappen en daarna nog je rit uitrijden.

 

Hou de kaart voor de blauwe cirkel onderaan de gele scanner.

 

Je mag doorlopen als het vinkje op een groen veld verschijnt.

 

Bij het afstappen mag je niet opnieuw scannen. Anders betaal je misschien voor een nieuwe rit.

Wat is een Lijnkaart 10 ritten met gemeentekorting?

De stad Ronse biedt zijn inwoners korting als je kiest voor een duurzame mobiliteitsoplossing. Je betaalt 10 euro voor een Lijnkaart 10 ritten in plaats van 16 euro (normale tarief). Dat is dus maar 1 euro per rit. De stad Ronse betaalt het verschil met het werkelijke tarief. Deze gemeentekaart kan je enkel gebruiken voor verplaatsingen die zich beperken tot het grondgebied van Ronse. Stap je op of af buiten Ronse, dan geldt dit voordeeltarief niet. Voor die ritten dien je over een ander vervoerbewijs, voorbeeld een normale Lijnkaart, te beschikken.

Waar koop je een Lijnkaart 10 ritten met gemeentekorting?

 1. Voorverkooppunten in Ronse
  De voorverkooppunten in je buurt bieden Lijnkaarten 10 ritten met gemeentekorting aan. Hier betaal je cash of met een debet- of kredietkaart.
  Een overzicht vind je op: delijn.be/verkooppunten

Wat verandert er voor jou?

Het principe blijft helemaal hetzelfde. Enige verschil is dat je deze Lijnkaart voortaan scant en niet in een ontwaardingstoestel stopt.

Enkele praktische tips over je kaart

 • De kaart herladen is niet mogelijk.
 • Plooi de kaart niet, anders kunnen er ritten verloren gaan.

Heb je nog magneetkaarten?

Gebruik deze dan eerst. Ook familie en vrienden kunnen er mee op stap gaan. De magneetkaarten blijven zeker nog geldig tot 30 juni 2020.

Meer info vind je op: De Lijn of bel De LijnInfo op 070 220 200 (€ 0,30/min).

TEC

Meer informatie betreffende de dienstregelingen, aansluitingen op de treinverbindingen kan je vinden op de website van TEC. Je kan er de route plannen van, naar en in Ronse. Je vindt er ook informatie over de buslijnen van TEC in Ronse.

TEC lanceert nieuwe expressbussen

Tussen Péruwelz-Ronse en Doornik- Ronse 

Op 1 september 2021 heeft TEC 9 nieuwe expressbussen gelanceerd waarvan 2 bussen ook in Ronse een halte hebben. De E41-lijn rijdt tussen Péruwelz en Ronse met in Ronse haltes aan het station en de Leuzesesteenweg. Deze lijn bereikt het treinstation van Leuze-en-Hainaut en verzekert aansluitingen met treinen van/naar Brussel en Doornik. De expresslijn zorgt voor een verbinding met het bedrijvenpark Polaris in Péruwelz en het Rosco in Ronse.

De E42-lijn rijdt tussen Doornik en Ronse met in Ronse een halte aan het station. De lijn verzekert aansluitingen in het treinstation van Doornik met de treinen van/naar Bergen en zorgt voor een verbinding met het bedrijvenpark van Doornik West.

Beide expresslijnen rijden tijdens de spitsuren (1 bus per uur) het hele jaar door van maandag tot vrijdag. De prijs van een traject bedraagt € 5. Als je kiest voor een meerrittenticket, betaal je € 3,45 per traject. Het aantrekkelijkste tarief verkrijg je door te kiezen voor een abonnement.

Meer info : 

Meer gedetailleerde info alsook het uurrooster kan je terugvinden in de onderstaande brochures.

NMBS

Via de website ‘Realtime’ kan je de werkelijke vertrek- en aankomsttijden van alle treinen die op het Belgische spoorwegnet rijden opzoeken. Je kan de vertrek- of aankomsttijden voor één bepaald station opvragen of je kan deze gegevens voor één trein opvragen. Bij incidenten wordt meer specifieke informatie gegeven aan de reiziger over het incident en worden indien mogelijk alternatieven voorgesteld. 

Een uitgebreide toelichting over het gebruik van het aanbod van NMBS en De Lijn vind je in de vervoerswijzer.

Openingsuren station Ronse (vanaf 2 oktober 2017):
W. Churchillplein 6 te 9600 Ronse

 • Van maandag tot vrijdag: van 6 tot 13.15 u.
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: gesloten

Voor informatie over het treinaanbod of de aankoop van treintickets kunnen reizigers 7 dagen op 7 (van 7 tot 21.30 u.) terecht bij de klantendienst van de NMBS op 02 528 28 28, op www.nmbs.be of via Twitter en Facebook (van 6 tot 22.00 u.) Aan het station zijn aansluitingen met bussen van De Lijn en TEC.

Key Card

De Key Card is de beste formule voor je verplaatsingen over korte afstanden (tot ongeveer 15 km). De Key Card is een jaar geldig, in gans België en bovendien is ze niet op naam. Je kan dus vrienden meenemen of je Key Card aan hen uitlenen. De Key Card is in alle stations te koop. In elk station vind je een lijst met de stations en stopplaatsen tot waar je mag sporen met je Key Card.

Diensten aangepast vervoer minder mobiele personen

Ontdek hier het aanbod van aangepast vervoer voor minder mobiele personen.