Onze droom? Iedereen zonnestroom!

Onze droom? Iedereen zonnestroom

Ronse zoekt 1.000 daken voor zonnepanelen. De energieprijzen slaan door het dak, terwijl de zon voor niets schijnt. Met dit project wil de stad Ronse eventuele vragen of hindernissen om zonnepanelen te plaatsen wegwerken.

Waarom inzetten op zonnepanelen?

Verlagen van de energiefactuur

Zonnepanelen zijn een goede manier om ons te beschermen tegen de stijgende en volatiele energieprijzen. Ze vormen een goede investering, die meer opbrengt dan spaargeld.

De terugverdientijd is afhankelijk van de grootte van je installatie.

  • Voor een huishoudelijke installatie bedraagt deze doorgaans minder dan 7 jaar.
  • Voor een grotere installatie (>10 kW) liggen deze vaak nog lager. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Nadat ze terugverdiend zijn, geven ze je dus gratis stroom tijdens de zonne-uren.

Hogere bevoorradingszekerheid

De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie die zomaar op je dak schijnt, terwijl fossiele brandstoffen, zoals gas, stookolie en steenkool, geïmporteerd moeten worden en steeds schaarser worden. Slechts 6,5% van het elektriciteitsverbruik in Ronse werd lokaal geproduceerd in 2019. Investeren in je eigen zonnepanelen verhoogt ook onze bevoorradingszekerheid van energie, iets wat de komende jaren steeds belangrijker zal worden. Zonnepanelen zorgen er dus voor dat we nu al toekomstbesteding zijn.

Je huis of bedrijfsgebouw stijgt in waarde

Zonnepanelen tellen mee voor de score op het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning of bedrijfsgebouw. Zo verhoog je ook de marktwaarde ervan.

Bijdrage aan de CO2-reductie

Om de klimaatverandering tegen te gaan, streven we samen naar CO2-neutraliteit. Daarbij zet je eerst maximaal in op het verlagen van je energievraag. Daarna vul je de resterende energievraag maximaal in met hernieuwbare bronnen. Zo dragen we allen ook een steentje bij aan een klimaatgezond Ronse. Momenteel is slechts 4,9% van het zonnepotentieel op Ronsese daken benut. Laat ons samen dit grote potentieel maximaal benutten.

Aanbod van de stad

Heb jij al gedacht aan zonnepanelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Met dit project wil de stad Ronse (in samenwerking met SOLVA) voor al haar inwoners, bedrijven en organisaties eventuele barrières om zonnepanelen te plaatsen wegwerken. De stad zet vooral in op informeren en ontzorgen via samenaankopen. Concreet zijn er twee trajecten: een voor particulieren/huishoudens en een voor bedrijven, waarover je hieronder meer informatie vindt.

Waarom kiezen voor een samenaankoop?

  • Ontzorging: wij selecteren een goede installateur voor jou, jij hoeft geen offertes meer aan te vragen of te vergelijken. Vanaf je inschrijving tot na de installatie van de zonnepanelen, blijven we ter beschikking voor je vragen of bezorgdheden
  • Lagere prijs: wanneer je samen aankoopt, betaal je een scherpere prijs dan wanneer je alleen zou bestellen
  • Kwaliteit: wij zorgen voor een compleet en kwalitatief zonnepanelensysteem, incl. elektrische keuring en correcte garantievoorwaarden

Aanbod naar particulieren

Infosessie particulieren

Als particulier informeren wij jullie graag over de zin en onzin van zonnepanelen. Ook zonder terugdraaiende teller blijven zonnepanelen een goede investering. Wil jij graag te weten komen op wat je moet letten, op welke investering je moet rekenen en op welke termijn je installatie terugverdiend is? Schrijf je dan nu in voor de infosessie op woensdag 11 mei 2022 via deze link. Deze infosessie wordt georganiseerd in samenwerking met Fluvius en Dialoog.

Groepsaankoop zonnepanelen & thuisbatterij (provincie Oost-Vlaanderen)

Ben je al overtuigd? Dan kan je vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Oost-Vlaanderen. In deze groepsaankoop is er ook de optie om de zonnepanelen al dan niet te combineren met een thuisbatterij. Meer info via www.oost-vlaanderen.be/solar.

Aanbod naar bedrijven

Als bedrijf is je energieverbruik vaak niet je eerste of enige zorg, maar met de stijgende energieprijzen komt het toch hoger op de agenda. Ben je benieuwd in welke mate zonnepanelen je energiefactuur kunnen drukken?

  • Voor grotere installaties (>10 kW) bij bedrijven, organiseert de stad nog voor de zomer een samenaankoop zonnepanelen. Schrijf je gratis en vrijblijvend in voor de samenaankoop van de stad en kom te weten wat zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
  • Indien je jaarlijks energieverbruik lager is 10.000 kWh, heb je allicht nood aan een kleinere installatie en verwijzen we je graag door naar de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen. Over de groepsaankoop van kleinere installaties, vind je hier meer informatie.

Wist je trouwens al dat je ook van een lager stroomtarief kan genieten, zonder zelf te investeren in zonnepanelen, maar door je dak ter beschikking te stellen? Ook voor die optie kan je kiezen binnen het aanbod van de stad! In dat geval zal een burgercoöperatie de PV-installatie verzorgen én financieren. In ruil voor het ter beschikking stellen van je dak, krijg jij een lager stroomtarief gedurende de looptijd van het contract (10, 15 of 20 jaar). Na afloop van het contract, word jij kosteloos eigenaar van de PV-installatie.

Heb je een groot dak dat je ter beschikking wil stellen om PV te plaatsen, maar heb je geen lokaal verbruik? Ook dan is een samenwerking met een burgercoöperatie interessant. In dat geval krijg jij een jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van je dak. Interesse in deze optie? Dan kan je dit ook aangeven op het inschrijvingsformulier van de samenaankoop.

Wordt de plaatsing van jouw zonnepanelen bemoeilijkt door asbest in je dak? Maak dan dit jaar gebruik van de tijdelijke en éénmalige premie om je asbestdak om te vormen tot een zonnedak. Meer informatie over deze tijdelijke premie vinden jullie hier.

Afhankelijk van de grootte van je installatie, maak je ook kans op investeringssteun van de Vlaamse overheid. Sinds 2021 wordt dit georganiseerd via een wedstrijd, waarbij je je kandidatuur indient voor de installatie geplaatst is. Hier hoef jij je geen zorgen over te maken. De geselecteerde installateur ontzorgt je in de aanvraag van deze steun.

Hoe werkt de samenaankoop bedrijven van de stad?

1

Inschrijving

Je kan t.e.m. 30 juni gratis en vrijblijvend inschrijven. Dat doe je via deze link.

Je inschrijven voor deze samenaankoop is gratis en vrijblijvend. Daarmee bedoelen we dat je tot niets verplicht bent door je in te schrijven. Bij je vrijblijvende inschrijving vragen we jou om de volgende gegevens: je contactgegevens, enkele gegevens over je bedrijfsdak, je jaarlijks energieverbruik en welke interesse je hebt rond zonnepanelen.

TIP: Hou dus alvast je jaarlijks elektriciteitsverbruik en je beschikbare dakoppervlakte bij de hand.

2

Selectie installateur(s)

Een of meerdere kwalitatieve installateurs worden geselecteerd door de stad. Dit doen we op basis van de prijs en de kwaliteit van zowel de producten, de dienstverlening als de installateurs.

3

Offerte op maat

Op basis van je inschrijvingsgegevens en eventueel een plaatsbezoek, biedt de geselecteerde installateur je een offerte op maat, inclusief de investeringskosten, terugverdientijd en rendement. Dit voorstel mag je in september 2022 verwachten.

4

Aan jou de keuze

Vind je het aanbod interessant? Accepteer dan je persoonlijke offerte en ga over tot installatie.

5

Installatie

De streefdatum voor de installatie is voor de lente van 2023

6

Aanmelden

Het enige dat jij nog hoeft te doen, is de aanmelding van je PV-installatie bij Fluvius

Nuttige info en websites

website toelichting
http://rescert.be/nl/lists Lijsten van gecertificeerde installateurs hernieuwbare energie (pelletkachels, warmtepompen, zonneboilers, PV-installaties)
www.vreg.be/zonnepanelen Website van de Vlaamse regulator voor elektriciteit- en gasmarkt (VREG) omtrent zonnepanelen
www.energiesparen.be/zonnepanelen Website van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) omtrent zonnepanelen + calculator terugverdientijd
https://www.energiesparen.be/zonnekaart Website van Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) waarbij je voor je eigen huis een eerste inschatting kan maken voor het plaatsen van zonnepanelen
https://www.zonstraal.be/wiki/PV_installatie Website van zonstraal vzw: belangenvereniging voor particulieren duurzame energie
https://zon.ode.be Website van PV-Vlaanderen: sectororganisatie voor fotovoltaïsche zonne-energie in Vlaams gewest
https://www2.howest.be/d3o/index.html Simulator voor batterij en zelfconsumptie
https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/zon Website van fluvius met overzicht premies energiebesparende maatregelen

 

Interessante links