De Fiertel

30/05
Fiertelommegang

Zondag 30 mei 2021 

Elke eerste zondag na Pinksteren wordt het schrijn met de relieken van de heilige Hermes, de patroonheilige van de stad Ronse, zo'n 32,6 km rond de grenzen van de stad gedragen. De traditie wil dat iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, zo beschermd wordt tegen geestesziekten.

De Fiertelommegang is een historische gebeurtenis en één van de belangrijkste evenementen in Ronse. Het is een gezonde traditie waar jaarlijks meer dan 5000 enthousiaste Ronsenaars en sympathisanten aan deelnemen. Een historische stoet door de centrumstraten sluit deze ommegang af.

Neem alvast een kijkje op Fiertelommegang.be voor meer informatie. Hier vind je alvast een woordje uitleg over de geschiedenis van de Fiertel. Voor het programma of het parcours en de komende fierteldata kan je op deze pagina terecht.

Corona - Update 12 mei 2015

Ook in 2021 zal er geen Fiertelommegang zijn.
Wel komt er een rondgang met het reliek van Sint-Hermes

>> Meer info.

Het Fiertellandschap als kapstok voor UNESCO-erkenning

De Fiertel van Ronse is een eeuwenoude traditie die deel uitmaakt van de identiteit van de Ronsenaars en die het verdient om op wereldniveau te worden erkend. Sedert 2009 is de Fiertel alvast erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Maar Ronse wil nog een stap verder gaan. 

Eind 2020 werd vanuit de Vlaamse overheid een oproep gelanceerd naar kandidaten voor de UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed. In 2022 is het immers aan Vlaanderen om namens België een kandidaat voor te dragen. Het vele voorbereidende werk liet toe om op korte termijn een aanvraag voor de Fiertelommegang op te stellen. Deze wordt vanuit het stadsbestuur tegen 15 maart 2021 ingediend. Met het indienen van de aanvraag zet het stadsbestuur een lang verwachte eerste stap in de officiële procedure naar een mogelijke UNESCO-erkenning van de Fiertel van Ronse als immaterieel cultureel erfgoed.

Lees hier meer over dit dossier.