Stadsbestuur bezoekt catacombe Sint-Hermes

catacombe Sint-Hermes Rome

Catacombe Sint-Hermes wordt in ere hersteld

Het stadsbestuur van Ronse bracht op 14 en 15 november 2018 een bezoek aan de catacomben van het Vaticaanstad (Rome), waar Sint-Hermes in 113 begraven werd. Enkele relieken van Sint-Hermes worden zorgvuldig bewaard in de Sint-Hermescrypte in Ronse, maar het graf van de patroonheilige bevindt zich in Rome. De relieken van de patroonheilige van de geesteszieken vonden van daar in 860 hun weg naar Ronse, dat zo uitgroeide tot een bedevaartsoord voor de Heilige Hermes. De Ronsenaars danken er hun spotnaam, 'de zotten', aan.

De stad Ronse heeft tijdens het bezoek ook een officieel document ondertekend. Er bestaat van beide zijden immers een duidelijke wil om tot een standvastige samenwerking te komen rond de figuur van Sint-Hermes. 

Het stadsbestuur haalt dus de banden aan met Vaticaanstad in Rome, wat past in de poging om de Fiertelommegang door Unesco te laten erkennen als werelderfgoed. Tijdens die voettocht wordt het schrijn met de relieken van Sint-Hermes 32 kilometer rond de stad gedragen. Aan de samenwerking met Vaticaanstad hangt een prijskaartje vast van 10.000 euro. Er wordt onder meer geïnvesteerd in een nieuwe marmerplaat aan een portiek boven het graf van Sint-Hermes, met daarop een beknopte voorstelling van de heilige. Daarnaast zijn er plannen om een plint met zijn naam op in ere te herstellen en een replica ervan in de crypte van de Sint-Hermeskerk in Ronse te plaatsen.

Deze initiatieven zullen bezegeld worden in een herdenking of plechtigheid in Rome-Vaticaanstad. Het feit dat Ronse de enige stad is met een Sint-Hermesverering kan het Unescodossier om de Fiertel te erkennen als werelderfgoed alleen maar ten goede komen.