Tarieven & betaling recyclagepark

Weegbruggen

Op het recyclagepark wordt er gewerkt met weegbruggen. Dit betekent dat je betaalt per kilogram afval die je brengt.  Je voertuig wordt gewogen bij het binnenrijden en bij het buitenrijden. Het verschil tussen beide gewichten is het aantal kilogram afval dat je hebt gebracht en waarvoor je betaalt.

Als je het recyclagepark binnenrijdt, registreer je je zoals gewoonlijk met je identiteitskaart.  Je geeft aan wat je mee hebt:

 • Recycleerbaar afval 
 • Niet-recycleerbaar afval
 • Asbest
 • Luiers

Je krijgt een ticket met je keuze. Dat plaats je achter je voorruit, net als een parkeerticket. Na de registratie gaat de slagboom open en rijd je de weegbrug IN op. De slagboom aan het einde van de weegbrug blijft gesloten tot de weging is gebeurd. Daarna kan je het recyclagepark binnenrijden. Nadat je alles uitgeladen hebt, rijd je aan de uitgang de weegbrug UIT op. Na de weging krijg je een ticket met het gemeten gewicht. Hou het ticket bij, zo kun je je afvalrekening in de gaten houden.

 

Tarieven en vrijstellingen

>> de eerste 200 kilogram recycleerbaar afval zijn gratis

Elk gezin mag jaarlijks 200 kg recycleerbaar afval gratis brengen. .

In deze 200 kg gratis zit ook het "gratis afval" verrekend zoals klein elektro en frituurolie. Wil je gebruik maken van deze regeling? Breng dan bij je bezoek enkel recycleerbaar afval mee. Wat daaronder valt, vind je verder. Heb je ook niet-recycleerbaar afval bij, dan moet je betalen.

Het systeem houdt zelf bij hoeveel kg je al gebracht hebt. Als je bij je eerste bezoek bijvoorbeeld 155 kg gratis kreeg en bij een volgend bezoek heb je 75 kg recycleerbaar afval mee, dan krijg je nog 45 kg gratis en betaal je 30 kg.

Ben je niet akkoord met deze regeling dan kan je steeds een afstandsverklaring ondertekenen. Wat dit betekent lees je hier.

>> 200 kilogram gratis hechtgebonden asbest

Elk gezin kan jaarlijks 200 kg hechtgebonden asbest gratis brengen. De voorwaarde is dat je enkel hechtgebonden asbest brengt. Als je asbest brengt, druk dan op de knop asbest. De parkwachter zal eerst langs komen om de vracht te controleren. Heb je ook ander afval mee, dan geldt het normale tarief.

>> 200 kilogram luiers per gezin

Elk gezin kan jaarlijks (gratis) 200 kg luiers brengen op voorwaarde dat de luiers in reglementaire luierzakken zitten. Deze kosten € 5,00 voor 10 stuks en zijn te koop aan het onthaal van het stadhuis en in verschillende warenhuizen. Je mag bij je bezoek ook enkel luiers meebrengen!

Wil je luiers brengen? Druk dan op de “luierknop” aan de ingangszuil. De recyclageparkwachter komt de aangeboden vracht eerst controleren, zodat hij de vrijstelling kan toekennen. Heb je ook ander afval mee, dan geldt het normale tarief.

Wat is recycleerbaar en wat is niet recycleerbaar?

De lijst met afvalstoffen vind je hier.

Standaardtarief: € 0,08 / kg

Je betaalt € 0,08 / kg als:

 • Je al 200 kg recycleerbaar afval gratis gebracht hebt.
 • Je (ook) niet-recycleerbaar afval brengt.
 • Je een mix van recycleerbaar en niet-recycleerbaar afval brengt.
 • Je een mix van asbest en iets anders brengt.
 • Je een mix van luiers en iets anders brengt.
 • Je per gezin meer dan 200 kg asbest brengt per jaar. 
 • Je per gezin meer dan 200 kg luiers brengt per jaar.

Meer informatie

Betaling

Op het recyclagepark kan er niet betaald worden. De kosten voor het recyclagepark worden gefactureerd op de Diftar rekening. Je krijgt de rekening toegestuurd in februari-maart, voor de afvalkosten van het voorbije jaar.

Op je Diftar aanslagbiljet vind je:

- de kosten voor het ophalen en verwijderen van het restafval via de huis-aan-huisinzameling
- de kosten voor de inzameling en verwijdering van grofvuil en snoeihout via ophaling AAN HUIS op afroep
- de kosten voor het gebruik van het recyclagepark