Afstandsverklaring

Afstand doen van je 200 kg gratis recycleerbaar afval?

Afstandsverklaring ondertekenen

Misschien ben je niet akkoord met de regeling van de 200 kilogram vrijstelling. Misschien wil je op elk moment van het jaar gratis op het recyclagepark terecht kunnen met een koelkast, een fles frituurolie of een autoband? Dan kan je elk jaar een afstandsverklaring ondertekenen die jou en je gezin hiertoe het recht geeft. Voorwaarde is wel dat je deze afvalstoffen (uit de lijst hieronder) aanvoert zonder dat er andere afvalstoffen bij zitten. Je verliest dan wel je recht om ander recycleerbaar afval gratis te brengen. Dan moet je bijvoorbeeld voor tuinafval onmiddellijk betalen.

AFSTANDSVERKLARING (klik hier) 

Je moet deze afstandsverklaring invullen minimum 15 werkdagen voor je eerste bezoek aan het recyclagepark en bij voorkeur voor 15 december van het voorgaande jaar. 
De afstandsverklaring is geldig van 1 januari tot en met 31 december van het lopende jaar. 

Welk afval kan je gratis brengen met de afstandsverklaring? 

Opgepast: je mag tijdens zo’n bezoek geen ander afval meebrengen dan afval uit onderstaan “gratis lijstje”!

  • afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA)
  • plantaardige oliën en vetten
  • motorolie
  • autobanden (maximum 4)
  • autobatterijen
  • batterijtjes
  • Klein Gevaarlijk Afval (KGA)
  • matrassen (vanaf juli 2021)

Wat als… je de afstandsverklaring ondertekent? Is dat voor jouw gezin voordelig of niet?

Bekijk goed welk afval je brengt. Uit de inzamelresultaten van blijkt dat de gezinnen gemiddeld slechts 36 kilogram van deze "gratis" afvalstoffen aanvoeren. Zonder afstandsverklaring zou je nog 164 kilogram andere materialen gratis kwijt kunnen. Met afstandsverklaring moet je voor die 164 kg betalen…

Natuurlijk is het mogelijk dat je een pechjaar hebt waarin abnormaal veel toestellen defect gaan, je bij een opkuis nog vele liters frituurolie, motorolie, wat autobanden, een autoaccu en een doos batterijtjes vindt, samen met een vergeten milieubox vol KGA… Zo kan de grens van 200 kilogram toch nog bereikt worden. Alleen is zo’n jaar wellicht eenmalig, want na die grote schoonmaak én een bewuste aankoop van nieuwe, duurzame elektro zal dit de volgende jaren niet zo snel meer voorvallen. Daar is het ‘200 kg gratis systeem’ ook op gebaseerd. Op lange termijn doet elk gezin voordeel met het genieten van het vrijstellingssysteem.