Afval sorteren

afval sorteren

Sorteren loont...

Sorteren loont, want wie afval sorteert, heeft bijvoorbeeld een lagere Diftar-factuur! Op de website van Fostplus krijg je een handig overzicht van hoe en wat je allemaal kan sorteren. Ook op de afvalkalender (zie onderaan) vind je allerlei info over afval sorteren. Met heel wat soorten afval kan je terecht op het recyclagepark. Denk ook eens aan de Kringwinkel voor je beslist iets weg te gooien.

PMD - de blauwe zak

Er wordt geen PMD ingezameld op het recyclagepark. De blauwe PMD zakken kosten
€ 1,50 voor 12 stuks en zijn te koop aan het onthaal van het stadhuis en in enkele warenhuizen.

Plastieken flessen en flacons

Alle soorten plastieken flessen mogen in de PMD-zak. Staat er PET of HDPE (of de nrs 1 of 2 in een driehoekje) onderaan de fles, dan mag deze in de blauwe zak. 

Andere plastieken voorwerpen zoals potjes van yoghurt, botervlootjes en plastieken schaaltjes kunnen sinds januari 2017 GRATIS naar het recyclagepark gebracht worden (zachte plastics).

Wat mag er precies in de fractie zachte plastics?

 • plastic bakjes van groenten en fruit (vb. champignons, aardbeien…)
 • plastic bakjes en schaaltjes van kaas en vleeswaren
 • botervlootjes
 • HDPE flessen
 • Kuipjes
 • Yoghurtpotjes
 • Potjes van zuivelproducten en andere voedingswaren
 • Plastic doosjes
 • Klein speelgoed

Metalen verpakkingen

Zijn voornamelijk drankblikjes en conservenblikken. Ook aluminiumschaaltjes en bakjes (bijvoorbeeld van dierenvoeding of lasagne) mogen in de blauwe zak. Zelfs spuitbussen van cosmetica (haarlak, deodorant enz) en spuitbussen van voedingswaren (slagroom enz) mogen in de blauwe zak. Alle andere soorten spuitbussen moeten bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA) en horen thuis op het recyclagepark.

Drankkartons

Alle soorten drankkartons mogen in de blauwe zak.

Let op!

De ophalers zijn streng. Check of je de juiste blauwe zak gebruikt, met het logo van IVLA. Bind geen flessen of bidons aan de zak en let goed op bij het sorteren. De verpakkingen moeten volledig leeg zijn. Verpakkingen groter dan 8 liter worden niet meegenomen. Maak geen bidons of flessen vast aan de buitenkant van de PMD-zak.

Als je een rode sticker kreeg, moet je de PMD zak checken en nakijken of er iets fout in zat. De volgende keer kun je de zak dan opnieuw aanbieden nadat je eerst de rode sticker hebt verwijderd. Dan komt er een blauwe sticker tevoorschijn, die er op wijst dat je de PMD zak hebt nagekeken.

Papier en karton

Inzameling van papier en karton om de 14 dagen, op dezelfde dag als PMD en de Diftar container. Plaats het papier & karton pas de dag zelf buiten, netjes in een kartonnen doos of in een samengebonden stapeltje (gebruik natuurkoord!).
Wat niet mag: vuil of vet papier (tafelpapier bijvoorbeeld), keukenpapier en servetten, behangpapier, cellofaanfolie, aluminiumfolie. Dat moet allemaal bij het restafval.
Verwijder de plastiekfolie die soms rond tijdschriften zit; de folie hindert bij het recycleren. Plak dozen niet dicht met tape; de ophalers moeten kunnen controleren wat er in zit. Dozen of papieren zakken die toegeplakt zijn, blijven staan!

Méér dan 1m³ papier en karton wordt niet meegenomen. Heeft je bedrijf of je zaak méér dan 1m³ papier en karton, contacteer dan een ophaalfirma.

Wil je minder papier (reclame) ontvangen? Laat je naam op de Robinsonlijst zetten.
Of vraag een antireclamesticker voor je brievenbus. Het maakt wel degelijk verschil!

Glas

Glas kan heel goed gerecycleerd worden, op voorwaarde dat het goed gesorteerd is. Alle transparante glazen flessen, bokalen en flacons mogen in de glasbol, gesorteerd in wit en gekleurd. Waar de glasbollen staan, lees je hier.

Wat mag niet bij het glas?

 • hittebestendig glas zoals ovenschotels, kookplaten
 • porselein en aardewerk
 • stenen flessen en kruiken
 • opaalglas en kristal
 • vlak glas zoals ruiten en spiegels
 • lampen

  => Al deze soorten afval kunnen naar het recyclagepark.

Opgelet! Glas, afval of dozen achterlaten rond de glasbol is sluikstorten. Dat kan je € 250 kosten.

Asbest

Meer info over asbest en asbestinzameling vind je hier.

Klein Gevaarlijk Afval (KGA)

Tot het KGA behoren naast chemische huishoudproducten (was-, vaatwas- en schoonmaakmiddelen, javel, producten voor vloeronderhoud, ontstoppers, lijmen en verven, lakken, white spirit, afbijtmiddelen, luchtverfrissers, ontgeurders en ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddelen) ook verven, vernissen en lijmen, schoonmaakmiddelen, maar ook de verpakkingen die er rechtstreeks mee in contact gekomen zijn. Raadpleeg hier de lijst met wat allemaal thuis hoort bij KGA.

KGA, wat doe je ermee?

KGA kan je thuis veilig opbergen en naar het recyclagepark brengen in de vertrouwde, groene milieubox. Heel belangrijk hierbij is dat je de producten steeds in hun originele verpakkingen laat! Oude of vervallen geneesmiddelen horen niet thuis bij het KGA maar kan je gratis kwijt bij de apotheker.

Batterijen

Heb je nog lege batterijen? Lever ze dan in bij één van de 20.000 Bebat-inzamelpunten waar gebruikte batterijen gratis kunnen worden gedeponeerd. Je vindt ze o.a. in supermarkten en talrijke winkels en uiteraard ook op het recyclagepark. Voor meer info www.bebat.be.

Selectief slopen

Bij selectief slopen moeten eerst de gevaarlijke afvalstoffen, zoals asbesthoudende materialen, verwijderd worden. Het is sterk aanbevolen om hiervoor een beroep te doen op professionele asbestverwijderaars. Verder worden ook de niet-gevaarlijke afvalstoffen, zoals glas, hout, kunststoffen, enz., beter afzonderlijk ingezameld.

Bij afbraakwerken plaats je dus best containers voor de verschillende fracties. Is dit niet mogelijk wegens b.v. plaatsgebrek, zorg dan dat op zijn minst de steenfractie, het gevaarlijk afval en een restfractie voor verdere sortering afzonderlijk worden gehouden.

Vooral bij grotere verbouwingen waarbij een bouwvergunning vereist is, biedt het selectieve slopen ook een duidelijke financiële meerwaarde. Ook bij werken waarbij een aanzienlijke hoeveelheid steenpuin vrijkomt, zoals het heraanleggen van een oprit of terras, houdt men de steenfractie best apart. Een container zuiver steenpuin is immers eenvoudiger te verwerken en kost een stuk minder dan het verwerken van een container gemengd afval.

Meer over selectief slopen: www.ovam.be.

Textiel

Bruikbaar textiel 

Gooi kledij en ander textiel niet zo maar weg! Je kunt het kwijt in de kringwinkel of in de kledingcontainers die op diverse plaatsen in de stad en op het recyclagepark staan. De erkende textielinzamelaars waarmee de stad een overeenkomst heeft afgesloten zorgen er voor dat kledij een nieuw leven krijgt.

Wat mag in de textielcontainer?

 • Herbruikbare kledij: alle types kleding
 • Lederwaren in goede staat: schoenen, handtassen, riemen
 • Alle huishoudtextiel: dekens, lakens, keukenlinnen, gordijnen.

Deponeer geen vuil of beschadigd textiel/lederwaren in de containers. Verpak de kleding best in een plastic zak en bind de schoenen per paar samen.
Waar de textielcontainers staan, lees je hier.
Opgelet! Laat geen ander afval achter. Dit is sluikstorten; je riskeert een boete tot € 250.

Volle textielcontainer gezien?

Verwittig de milieudienst milieu@ronse.be of de textielinzamelaar (VICT) op 056 60 29 77 of 056 61 46 88 of via vict@recutex.be.