Schade of overlast door dieren

zwerfkatten

Zwerfkatten

Zwerfkatten kunnen aanleiding geven tot problemen en hinder: ze laten uitwerpselen achter, katers sproeien, er zijn vechtpartijen met tamme katten… Deze zwervers kunnen niet naar een asiel, ze zijn te wild en kunnen niet meer tam gemaakt worden. Sterilisatie van katten en castratie van katers is de enige efficiënte en diervriendelijke oplossing om het probleem van zwerfkatten aan te pakken.

Hoe werkt het zwerfkattenproject?

Het stadsbestuur heeft voor het zwerfkattenproject een overeenkomst met vzw The Lucky Stars. Gevangen zwerfkatten worden naar die dierenarts gebracht voor een medisch onderzoek en sterilisatie of castratie. Daarna worden de dieren weer vrijgelaten in de buurt waar ze gevangen zijn. 

Doe je huiskat een bandje om, zodat de medewerkers van The Lucky Stars kunnen zien dat er een tamme kat in de kooi geraakt is i.p.v. een zwerfkat.

Zijn er in je buurt zwerfkatten en wil je ze laten vangen? Mail dan naar: info@ronse.be

Huiskatten

Als je zelf een kat hebt, is het aangeraden dat je je huisdier laat steriliseren of castreren. Als je een kat weggeeft of verkoopt, is dit verplicht. Meer info: www.huisdierinfo.be/katten.

Bruine rat

Bruine ratten veroorzaken schade en kunnen ziekten overbrengen. Iedereen is verplicht om op eigen terrein de bruine rat te bestrijden. Zodra je merkt dat er ratten zitten, moet je ingrijpen! De beste manier om ze te bestrijden is preventie: voorkomen dat er voedsel, beschutting, water aangeboden wordt. De bruine rat kan met mechanische middelen gevangen worden. Maar het beestje is intelligent en wantrouwig; vangen is niet zo simpel. Daarom wordt de bruine rat vaak bestreden worden met chemische bestrijdingsmiddelen: "rattenvergif". Scherm deze bestrijdingsmiddelen af voor andere dieren en kinderen en plaats ze op de duidelijke rattensporen. Volg ook altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Muskusrat

De muskusrat is een knaagdier dat aan water gebonden is. Je vindt het dier voornamelijk langs stromend water met begroeide omgeving, maar je kunt hem ook in maïsvelden opmerken. Muskusratten zijn zeer goede zwemmers. Ze maken nesten in oevers van rivieren, in dijken en in zelf gebouwde winterhutten. Precies door die graafwerkzaamheden brengen muskusratten grote schade toe aan dijken en grachten. Ze eten vooral verse plantendelen, en daardoor kan er aanzienlijke vraatschade zijn. Daarom moeten muskusratten bestreden worden.

Het is verboden om muskusratten met gif te bestrijden. De rattenbestrijder gaat op zoek naar haarden van muskusratten door alle waterlopen af te speuren naar sporen. Bij een haard of in de buurt er van plaatst hij klemmen of fuiken. Elk bestrijdingsmiddel wordt met zorg geplaatst zodat nevenvangsten worden vermeden. Het zijn de waterlopenbeheerders die de bestrijding, afhankelijk van de categorie van de waterloop, al dan niet in samenspraak organiseren. Het provinciebestuur coördineert en ondersteunt de gemeentelijke muskusrattenbestrijding en subsidieert de mechanische bestrijdingsmiddelen.

Voor de bestrijding van ratten heeft het stadsbestuur een overeenkomst met RATO vzw.

Als je een rat opmerkt, meld je dit best zo snel mogelijk aan het stadsbestuur via info@ronse.be of 055 23 27 11. 
Samen wordt dan bekeken wanneer RATO langs kan komen om de ratten te bestrijden. 

Meer info: Provincie Oost-Vlaanderen - Dienst Landbouw en Platteland - rattenbestrijding
Gouvernementstraat 1 - 9000 Gent - 09 267 86 69 
rattenbestrijding@oost-vlaanderen.be

Steenmarter 

De steenmarter komt in België vandaag veel meer voor dan vroeger, waardoor hij alsmaar vaker in de buurt van mensen vertoeft. De dieren zijn erg schattig maar kunnen ook schade veroorzaken in je huis, tuin of auto. Gelukkig bestaan er allerlei manieren om die schade te voorkomen. Als je denkt dat er een steenmarter in je huis zit, kun je dit melden via info@ronse.be. Als je dit wilt, kan iemand van RATO langs komen om na te gaan of het om een steenmarter gaat of om een ander dier. Lees meer op www.steenmarter.be

Vossen  

Vossen eten wat het makkelijkst te vinden of te vangen is. Slaagt een vos er in een kippenren binnen te dringen, dan wordt zijn jachtinstinct zo geprikkeld dat hij meer dieren doodt dan hij kan opeten. Deze slachtpartijen leiden er toe dat de vos op weinig sympathie kan rekenen. Wees slimmer dan de vos en hou je kippenren vosvrij!

De meest eenvoudige oplossingen zijn vaak het meest doeltreffend:
• Vossen zijn overwegend nachtdieren, je kippen ’s nachts onderbrengen in een goed afgesloten nachthok met een vaste bodem kan veel schade voorkomen. Tegenwoordig bestaan er zelfs deurtjes die automatisch sluiten wanneer het donker wordt.
• Span een net boven je kippenren.

Meer gedetailleerde informatie vind je in de brochure ‘Slimmer dan de vos’. Schade door vossen kan je melden via het meldpunt van de Hubertus Vereniging Vlaanderen

Dode dieren

Als je huisdier overleden is, kan je dierenarts je zeker helpen met goede raad! Er is een verschil tussen gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren. Een landbouwhuisdier moet opgehaald worden door een erkende ophaler. Kijk op www.rendac.be (het "vilbeluik") voor meer info of op www.vlaanderen.be. Ook als het gaat om een gestorven gezelschapsdier van meer dan 10 kg, moet je een erkende ophaler contacteren. 

 landbouwhuisdieren runderen, schapen, geiten en dwerggeiten, varkens,
hangbuikzwijnen en herten
konijnen en pluimvee voor commerciële doeleinden
 gezelschapsdieren honden, katten, knaagdieren, konijnen, vissen,
kooi- en volièrevogels, duiven, kippen, kalkoen,
kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen en fazanten