Erfgoeddag

28/04
erfgoeddag

Zondag 28 april 2019

Onder het motto “Hoe maakt u het?” richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. In Ronse zijn heel wat vakmensen aan de slag. Erfgoeddag is het ideale moment om hen aan het werk te zien. Ze demonstreren met trots en passie hun vakmanschap.

Must – Museum voor textiel

De Biesestraat 2, doorlopend van 10 tot 18 u.

  • Erfgoedlab: Heb je erfgoedmateriaal of een verhaal over vakmanschap dat je graag wil delen? Laat je verhaal registeren en je materiaal digitaliseren in de erfgoedbank van de Vlaamse Ardennen.
  • Doorlopende demonstraties op de weefgetouwen
  • PR-Mobiel, laat je kennis maken EVA, de erfgoedcel van de Vlaamse Ardennen
  • Muzikale omlijsting en drankje (van 14 tot 17 u.) op de binnenkoer van de Hoge Mote

Demonstraties drukpers Brouwerij De Keyser

Priestersstraat 13-17, doorlopend van 14 tot 18 u.

In de inkomhal van “Brouwerij De Keyser” prijkt een prachtige drukpers. Dankzij de inzet van Hubert De Doncker en Luc Verschueren, twee gedreven Ronsenaars, werd de drukpers grondig gerenoveerd  en perfect afgesteld. Vanaf 14 u. geven zij doorlopend demonstaties op dit industriële juweeltje!

Elisabeth Leenknegt

Fostierlaan 8-10, doorlopend van 10 tot 16 u.

Elisabeth Leenknegt komt uit een familie van glaskunstenaars en is gespecialiseerd in modejuwelen, het ontwerp van maatwerk voor trouwringen, verlovingsringen en upcycling van goud en diamanten. Elk stuk wordt van begin tot einde op een ambachtelijke en duurzame manier vervaardigd in haar eigen productieatelier. Kom kijken en werp een unieke blik achter de schermen!

Jan Leenknegt

Savooistraat 133, doorlopend van 10 tot 18 u.

Jan Leenknegt wil als glaskunstenaar de bestaande paden verlaten om met zijn visie ruimtelijk werk met glas te realiseren. Naast uitleg in het atelier over glas-in-loodramen krijg je van Jan ook een woordje uitleg over diens glassculpturen: “Het ontwerpen en uitvoeren van glassculpturen is onze grootste artistieke creativiteit. Glas-in-loodramen ontwerpen we ook al meer dan 50 jaar. We voeren ze uit en plaatsen ze ook zelf, een totale service. We zijn gespecialiseerd in grote opdrachten.”

Libelia Keramiek

Populierstraat 13, doorlopend van 14 tot 18 u.

"Er is weinig meer rustgevend dan met je handen bezig zijn, en vanuit een bolletje klei je eigen kommetje te maken." Wie kennis wil maken met het keramiekatelier van Libelia De Splenter en haar aan het werk wil zien, kan dat tijdens deze demonstratie van ambachtelijk keramiek.

Microbrouwerij Keun

Populierstraat 13, proeflokaal open tussen 14 en 18 u. Gratis rondleidingen in de brouwerij en het hopveld om 14.30 en 16.30 u.

Met het KEUN-bier is er eindelijk weer een echt Ronses recept op de markt. Bierkenner Gert Keunen vertelt graag over zijn passie. Kom langs in de brouwerij, leer hoe bier gemaakt wordt en hoe de verschillende ingrediënten en brouwmethoden de smaak van bier bepalen. Bekijk van dichtbij welke apparatuur nodig is voor een microbrouwerij en krijg antwoord op al je biervragen.

Keramiekhof

Boekzitting 40, doorlopend van 10 tot 17 u.

Marleen en Michel stellen met passie hun veelzijdig keramiekatelier open voor het publiek. Kom kijken naar een demonstratie ambachtelijk keramiekwerk!

Art-decowandeling

Van 14 tot 16 u. Inschrijven via Toerisme Ronse, toerisme

De art deco wordt gekenmerkt door het gebruik van geometrische motieven en het experimenteren met nieuwe materialen. Veel van die materialen, zoals houtsnijwerk, glas in lood of smeedwerk werden ambachtelijk vervaardigd. Tijdens deze wandeling kom je er alles over te weten.

Het volledige programma kan je vinden op www.erfgoeddag.be