Deelfietsen

Blue-bikes

Deelfietsen van Blue-bike aan station Ronse

Blue-bike en de stad Ronse zorgen samen voor een Blue-bikelocatie aan het treinstation van Ronse. Blue-bike plaatst er in totaal 8 Blue-bikes. Door de komst van Blue-bike aan het station kunnen pendelaars nu ook op de deelfiets overstappen voor de laatste kilometers van hun verplaatsing.   

Nood aan alternatief op de wagen 
De nood aan mobiliteit in de regio zal  de komende jaren stijgen. De stad Ronse heeft via haar klimaatplan ook de ambitie om de CO2-uitstoot in de stad sterk te reduceren. Om filevorming en autogebruik te verminderen, plaatst Blue-bike en de stad 8 Blue-bikes aan het station van Ronse. De deelfietsen van Blue-bike zijn een welkome oplossing voor pendelaars die niet langer met de auto tot de omgeving willen pendelen, of die na trein of bus nog een aantal kilometer moeten overbruggen. Zij kunnen de laatste kilometers van hun traject nu ook per fiets verderzetten. Daarnaast kunnen de Blue-bikes ook gebruikt worden door dagtoeristen die de omgeving willen verkennen. De deelfietsen zijn altijd beschikbaar en vormen zo het perfecte transportmiddel voor werknemers die de Industriezone Klein Frankrijk en bedrijventerrein Pont West willen bereiken of dagtoeristen die het Muziekbos bezoeken. 

Ontgrendelen met de Blue-bike app 
Op de Blue-bikelocatie in Ronse vinden gebruikers Blue-bikes met digitale sloten. De digitale sloten werken via de Blue-bike app en zorgen ervoor dat de klant sneller en eenvoudiger een fiets kan ontlenen. Gebruikers kiezen zelf de fiets in de app en hebben geen fysieke kaart of sleutel nodig. In de app vinden gebruikers ook een handig overzicht van hun ritten terug. Om de Blue-bikes in Ronse te gebruiken moet je lid zijn van Blue-bike, of een ticket aankopen via een externe partner -zoals de apps van Olympus of KBC Mobile.

Voordelig tarief dankzij tussenkomst stad Ronse en Vlaamse overheid 
In Ronse betalen leden dankzij een tussenkomst van de gemeente en de Vlaamse overheid slechts € 1,50 per rit in plaats van het standaardtarief van € 3,50 voor de eerste 24 uur. Lid worden kost slechts € 12 per jaar en kan eenvoudig online via de website van Blue-bike, of in een van de deelnemende fietspunten.

Wie voor Blue-bike kiest, kiest ook voor sociale tewerkstelling: Blue-bikefietsen worden geassembleerd en onderhouden door maatwerkbedrijven. 

Een nationaal netwerk 
Met een lidmaatschap hebben Blue-bikeleden niet alleen in (locatie) een fiets ter beschikking, maar ook in de rest van België. Vandaag kan je met één lidmaatschap bij Blue-bike op meer dan 110 locaties in heel België een fiets ontlenen. Je betaalt op de meeste locaties slechts €1,50 per rit van maximaal 24 uur. Zo maakt Blue-bike als deel van de keten in combimobiliteit de keuze voor het openbaar vervoer ook aantrekkelijker. 

Meer info? https://www.blue-bike.be/ 

Deelfietsen Hoppy

In de Vlaamse Ardennen kun je vanaf eind augustus vlot en voordelig gebruik maken van de deelfietsen van Hoppy. Deze deelfietsen zijn een onderdeel van de deelmobiliteit die vanuit de Vervoerregio’s volop wordt uitgerold. De deelfietsen zijn elektrische deelfietsen volgens het back-to-many principe wat betekent dat je op éénder welke deelfietslocatie in de Vervoerregio een deelfiets kan ontlenen en die achterlaten op een andere deelfietslocatie binnen de Vervoerregio – dus niet noodzakelijk in dezelfde gemeente. In de Hoppinpuntenzoeker op hoppin.be zie je welke vervoermogelijkheden en bijkomende diensten er aan de Hoppinpunten (in ontwikkeling) te vinden zijn. In Ronse zal je de elektrische deelfietsen van Hoppy terugvinden aan de volgende Hoppinpunten: het station, parking Portois in de Oude Vesten en de bushalte in de C.Snoecklaan. 

Hoe werkt het?

  • Installeer de app van Hoppy op je smartphone en maak een account aan
  • Zoek een vrije fiets: de app toont je alle vrije fietsen in de buurt
  • Start je rit: scan de QR-code van de fiets die je wilt huren. De fiets ontgrendelt automatisch en je kan vertrekken
  • Op je bestemming: laat je fiets achter in een drop-off-zone. Je vindt ze ook in de app.
  • Betaal je sessie via de app: naar gelang het type gebruiker zijn er verschillende tarieven en abonnementsformules van €1/u voor de éénmalige gebruiker tot een weekpas voor €7 alsook een maand- of jaarabonnement. Er is ook een derdebetalerssysteem voor bedrijven die de fietsen willen inzetten voor dienstverplaatsingen van hun werknemers. Via de app zijn er verschillende betalingsmogelijkheden van Visa, Bancontact en Mastercard tot zelfs ecocheques.