Wekelijkse markten

markt

Markt op woensdag en zaterdag

Ronse heeft sedert vele jaren twee markten per week: op woensdagvoormiddag en op zaterdagvoormiddag. Deze wekelijkse markten vinden plaats van 8.00 tot 12.30 u. op de Grote Markt van Ronse. 

Verplaatste markten 

De markten van Allerheiligen, Kerstdag en nieuwjaar gaan niet door maar worden verplaatst naar de dag ervoor. Tijdens de winter- en zomerkermis gaat de wekelijkse markt door op parking Portois. Voor 2024 betreft dit volgende marktdagen:

 • Zomerkermis: zaterdag 25 mei, woensdag 29 mei en zaterdag 1 juni 
 • Winterkermis: zaterdag 26 oktober, woensdag 30 oktober en zaterdag 2 november 
 • Kerstmis: de woensdagmarkt van 25 december wordt verplaatst naar dinsdag 24 december
 • Nieuwjaar: de woensdagmarkt van 1 januari wordt verplaatst naar dinsdag 31 december

 

Mobiele lijnwinkel

De datums waarop de mobiele lijnwinkel opnieuw aanwezig zal zijn, kan je hier terugvinden.

Vacante abonnementsplaatsen op onze woensdagmarkt:

 • Vleeskraam
 • Groenten en fruit
 • Viskraam
 • Kip aan het spit
 • Kaas en zuivel
 • Tapas en olijven
 • Bloemen en planten
 • Varia (met uitzondering van textiel)

>> Op onze zaterdagmarkt zijn er momenteel geen vacante plaatsen beschikbaar per abonnement.

Gewijzigde wetgeving ambulante handel - vanaf 1 april 2024

De leur- of kermiskaart heeft een ambulante handelaar of foorreiziger vanaf 1 april 2024 niet langer nodig in het Vlaamse Gewest. Voortaan worden de gegevens van de onderneming altijd rechtstreeks gecontroleerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De verplichting om zowel de entiteit als de activiteiten (NACE-codes) die ze uitvoert correct in te schrijven in de KBO blijft ongewijzigd. Die verplichting is geregeld in federale wetgeving. 

Opgelet! Buiten Vlaanderen kan je jouw kaart machtiging ambulante handel wel nog nodig hebben, gooi deze dus zeker niet weg!

Maak gratis een eigen QR Code aan met het ondernemingsnummer van jouw zaak

Wegens het wegvallen van de kaart machtiging ambulante handel, waarop een handige QR-code vermeld stond als rechtstreekse link naar jouw ondernemingsnummer in de KBO, voorziet VLAIO daarom vanaf 15 maart vrijblijvend een tool voor ondernemingen om een eigen QR-code op te maken. De vernieuwde wetgeving legt deze QR-code niet op, maar misschien is het een handig hulpmiddel. Eens de tool doorlopen, ontvang je jouw persoonlijke QR-code in jouw mailbox.

De QR-code kan je bewaren op jouw smartphone of - eenmaal afgedrukt - ophangen jouw kraam. Ze geeft rechtstreeks toegang tot de gegevens in de KBO van die onderneming (identificatieplicht). Met een eenvoudige scan van de QR-code kan men snel alle nodige gegevens nakijken.

Hier kan je de folder terugvinden om deze persoonlijke QR Code aan te maken. 

Ben je als marktkramer geïnteresseerd in een standplaats op onze wekelijkse markt?

Om een ambulante activiteit te kunnen uitoefenen, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • beschikken over een actief ondernemingsnummer dat marktactiviteiten toelaat via de ingeschreven nacebelcodes.
 • beschikken over een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en brandrisico's en, indien van toepassing, een keuringsattest voor uw gas- en/of elektriciteitsinstallatie
 • als je voeding wil verkopen, moet je beschikken over een registratie, erkenning of toelating van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).
 • Aanvragen voor een standplaats per abonnement kunnen schriftelijk gericht worden aan het College van Burgemeester en Schepenen, Grote Markt 12, 9600 Ronse of via markten@ronse.be.
 • Marktkramers op risico krijgen een standplaats toegewezen op de marktdag zelf en in volgorde van aankomst. Alle geïnteresseerde marktkramers verzamelen vanaf 7.15 u voor het stadhuis.

Ben je geen marktkramer maar wens je te flyeren of een éénmalige actie of verkoop te organiseren op de wekelijkse markt?

Wil jij of je vereniging maximaal twee keer per jaar deelnemen aan de wekelijkse markt om een menslievend, sociaal, cultureel, … doel te ondersteunen. Neem dan contact met ons op. Per marktdag kan slechts één zulke standplaats/actie toegewezen worden. 

Ook voor het flyeren op de wekelijkse markt dien je vooraf een aanvraag in te dienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Reglementen 

Verantwoordelijke markten
Grote Markt 12 - 9600 Ronse
055 23 27 77 - 0473 56 19 49

markten@ronse.be