Taken brandweer

In welke zaken komt de brandweer tussen?

 • Brandbestrijding
 • Ophalen, vervoer van en zorgverstrekking aan een verstikte of een drenkeling
 • Hulpverlening bij ontploffing
 • Bevrijden van een persoon opgesloten in een lift 
 • Bevrijden van een in een voertuig geklemd, onder puin of afbraakstoffen bedolven persoon
 • Opruimen belemmeringen op de openbare weg, waarbij gevaar is voor personen of goederen
 • Leegpompen van kelders ingevolge overstromingen of lekken in het openbaar waterleidingsnet
 • Interventie in een gebouw bij lekkage van schadelijke gassen
 • Luchtverversing van lokalen waar rook, gas, koudmakend mengsel is binnengedrongen
 • Interventie bij overstroming of ramp
 • Neutraliseren van schadelijke stoffen
 • Verdelgen van wespennesten of verwijderen van bijenzwermen die een gevaar betekenen

Voor bepaalde tussenkomsten dient een vergoeding betaald te worden.
De tarieven hiervoor werden vastgesteld op de zitting van de Zoneraad Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen dd. 23/12/2015.

De lijst met tarieven kan je via deze pagina raadplegen.

Verdelgen van wespen en verwijderen wespennesten in Ronse

Voor het verwijderen van een wespennest (= verdelging van wespen) kan je een beroep doen op de brandweer.

BVLAR bereidt zich voor op wespenseizoen 2019

Vorig jaar was een bijzonder druk jaar voor de wespenverdelgers van de hulpverleningszone, en ook 2019 kondigt zich aan als een intensief jaar. Een zacht najaar 2018 en voorjaar 2019 kunnen er immers voor zorgen dat meer wespenkoninginnen overleven. In de maand april start die koningin een nieuwe kolonie, waarop tegen de zomer de wespenkolonies zeer actief worden. Meestal is zo’n wespennest onschadelijk: zeker wanneer hij niet in of aan de woning zit. Verdelgen is dus ook niet altijd nodig. Stoort de wespenkolonie je niet, en vormt hij geen direct gevaar, laat de insecten dan gerust. Wespen zijn immers nuttig: ze jagen op muggen, vliegen, en andere hinderlijke insecten. Vormt de kolonie wel een gevaar voor jou, je gezin of dieren: maak dan melding via het e-formulier op www.bvlar.be. Hou er wel rekening mee dat de wespenverdelgers niet altijd onmiddellijk langskomen, en dat, eens de verdelging heeft plaatsgevonden, de afsterving van de kolonie enige tijd kan duren.

Sinds enkele jaren heeft onze inheemse wesp er een concurrent bij, namelijk de Aziatische hoornaar. Deze uitheemse wespensoort is zeer invasief en richt heel wat schade aan, aan bijvoorbeeld bijenvolken. Het bestrijden ervan is een complexe taak, en kan moeilijk met de huidige verdelgingsmiddelen: de soort vliegt zeer snel uit waardoor de kans bestaat dat de koningin niet wordt geschaad door het insecticide. Heb je te maken met een hoornaarskolonie? Blijf uit de buurt en meld dit aan de brandweer. Probeer in geen geval de kolonie zelf te bestrijden.

Heb je nog vragen? Ga dan eens een kijkje nemen op de website van de hulpverleningszone op www.bvlar.be. Ben je in nood, bel dan 112.

Wat kost dat?

Als het wespennest zich bevindt in je woonkamer, badkamer of keuken is de wespenverdelging gratis.

In de andere gevallen (tuin, gevel, tuinhuis...) moet een retributie betaald worden. De kostprijs voor het verdelgen van wespennesten in de zone Vlaamse Ardennen bedraagt € 48,40 (incl. BTW) tijdens de week en wordt verdubbeld tot € 96,80 (incl. BTW) op zater-, zon- en feestdagen. Dit bedrag werd vastgelegd in het zonaal retributiereglement en is een tegemoetkoming in de kosten van het personeel, materieel en verdelgingsmiddel.