Wespennest.vlaanderen

wespennest.vlaanderen

Overzicht van alle hulpverleningszones, professionele verdelgers en imkers per gemeente

Wespennest.Vlaanderen is een platform met als doel, diegene die kampt met een wespennest tot bij het e-loket van de brandweerzone te brengen. Door het ingeven van de postcode en woonplaats op Wespennest.Vlaanderen kom je makkelijk en onmiddellijk bij de bevoegde zone terecht. Daarnaast kan je ook kiezen om te werken met een professionele verdelger. Deze zijn soms sneller en goedkoper dan de brandweer.

Wespenverdelging geen dringende opdracht voor brandweer

Het doel is om het aantal onnodige telefoontjes naar de 112 noodcentrales en de brandweerzones drastisch terug te schroeven. Wespenverdelging is geen dringende opdracht voor de brandweer. Het is dan ook meestal niet nodig en tijdrovend om de aanvraag telefonisch door te geven. Zeker het noodnummer 112 moet bereikbaar blijven voor reële noodoproepen.

Er wordt dan ook gevraagd je aanvraag online (24/7) in te geven. In Ronse is Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen bevoegd voor het verwijderen van wespennesten. Hiervoor wordt € 40 aangerekend. Via onderstaande knop kan je een aanvraag indienen.

>> VERDELGING AANVRAGEN

Wespen en bijen

Anderzijds is het ook niet altijd nodig om een wespennest te verdelgen. We hebben liever geen wespen in de buurt, maar soms zijn ze ook onze bondgenoot. Ze verdelgen op hun beurt immers vervelende vliegen en muggen en andere insecten. Een ander probleem is dat al te vaak bijen met wespen verward worden. Honingbijen zijn beschermde diertjes en mogen in geen geval vernietigd worden. De brandweer komt in dergelijke gevallen onnodig ter plaatse en moet de burger opnieuw doorverwijzen naar een imker.

In deze wespenfolder kan je heel duidelijke en visuele informatie terugvinden.