Sportinfrastructuur 't Rosco

't Rosco

Ronse deed de voorbije jaren heel wat inspanningen en investeringen op het vlak van sportinfrastructuur. Zo staat de sporthal er sinds 2006 en wordt de sportzone aan de Leuzesesteenweg nog steeds verder uitgebouwd. De bouw van het nieuwe zwembad was een volgende grote stap. De opening van het nieuwe zwembad gebeurde in september 2019.

Sporthal 't Rosco

Grote zaal : Centraal in de sporthal is er een grote zaal die kan worden verdeeld in drie kleinere delen. Er zijn veel sporten die je hier kan beoefenen, zoals minivoetbal, basketbal, gymnastiek, badminton... Ook zijn er meerdere scoreborden aanwezig. In de zaal is er ook een uitschuifbare tribune aanwezig die plaats biedt aan ongeveer 400 toeschouwers.

Polyvalente zalen : Er zijn twee zeer ruime en aangename polyvalente zalen met heel veel lichtinval. Beide zalen zijn voorzien van spiegels en een professionele dansvloer. Deze zalen kunnen zowel door clubs als door particulieren worden gehuurd.

Klimmuur : In de sporthal is ook een grote klimmuur aanwezig van maar liefst 11 m. hoog. Er zijn 15 klimtouwen ter beschikking met verschillende klimroutes variërend in moeilijkheidsgraad. Er zijn diverse overhangen met verschillende inclinaties.

Vergaderzalen : In het gebouw bevinden zich twee ruime vergaderlokalen. Indien gewenst kan je beschikken over een projector. Beide vergaderzalen kunnen samengevoegd worden tot één grote vergaderruimte.

Aanvraagformulieren voor de reservatie van de zalen, evenementen en het intern reglement kan je hieronder terugvinden:

- Aanvraag reservaties seizoen 2024-2025
- Aanvraag evenementen
- Intern reglement

Het overzicht sluitingsdagen en evenementen (seizoen 2022-2023) in sporthal 't Rosco kan je hier terugvinden. 

Zwembad 't Rosco

Het traject

Op 17 maart 2014 gaf de gemeenteraad van Ronse de goedkeuring voor de opstart van het project “Bouw van een nieuw zwembad”. Na de opmaak van de nodige plannen en een aanbestedingsprocedure, werd het project toegewezen aan bouwbedrijf Pellikaan. Op 1 maart 2018 konden de bouwwerken uiteindelijk van start gaan. Anderhalf jaar later, in september 2019, werd het nieuwe zwembad geopend.

Het project

De stad Ronse koos voor de bouw van een “duurzaam zwembad met sterk familiaal karakter”. Zo heeft het zwembad een sportbad van 25 op 20,5 meter, waarin met een beweegbare bodem een geïntegreerd instructiebad kan gecreëerd worden. Het systeem laat toe om heel gemakkelijk over te schakelen van 10 trainingsbanen naar 8 wedstrijdbanen. Faciliteiten zoals de recentste startblokken, automatische tijdsregistratie, de voorziening van een LED-scherm van 3,80 op 1,90 meter (waarop allerlei info en media kan worden afgespeeld) maken het plaatje helemaal af. Naast het wedstrijdbad heeft het zwembad ’t Rosco ook een recreatieve zone. Met een baby-, peuter- en kleuterbad van respectievelijk 0,2 m., 0,4 m. en 0,6 m. komen ook de allerkleinsten aan hun trekken. Deze zones zijn uitgerust met spuitelementen, bedriegertjes, een plafondwaterval, een mega regendouche en een hogere watertemperatuur. Daarnaast bieden de familieglijbaan (15 meter lang) en een buisglijbaan van 50 meter die voorzien is van touchpoints, muziek en tal van lichteffecten, amusementswaarde voor alle bezoekers.

De bijzondere aandacht voor integrale toegankelijkheid zal bijdragen aan een positieve zwemervaring voor elk van de bezoekers.

Duurzaamheid

Het streven naar een milieuvriendelijk en energiezuinig zwembad uit zich in totale LED-verlichting, driedubbel glas, fotovoltaïsche cellen, warmterecuperatie, 80% waterrecuperatie en omzetting naar hernieuwd drinkwater, waterbesparende douchekoppen, buffering en opvang van regenwater.

- Alle info over het zwembad en de lessenreeksen

Voetbalsite 't Rosco

De voetbalsite van Stad Ronse maakt integraal deel uit van de sportsite ’t Rosco. De site omvat het stadion met het kunstgrasveld; de zittribune; meerdere kleedkamers; een fitnessruimte; diverse bergruimten; verschillende cafetaria’s; ticketingchalets; en een staantribune, alsook 3 natuurgrasvelden.

Stad Ronse stelt deze accommodatie geheel of gedeeltelijk ter beschikking van sportverenigingen en inwoners van Ronse.

- Alle info over reservaties van de terreinen vind je hier terug. 

Sportzone Leuzesesteenweg

  • Finse Piste : De Finse Piste loopt rondom de sportzone en is vrij toegankelijk. Het parcours is 1450 m. lang met een breedte van 1 m. 80. Het traject is voorzien van de nodige verlichting en een ondergrond die bestaat uit boomschors om de impact op de gewrichten tijdens het lopen te dempen. De piste wordt volledig afgebakend door boordstenen.
  • Omnisportterrein : Op het verharde omnisportterrein kunnen er verschillende sporten worden beoefend zoals voetbal, basketbal, volleybal... Iedereen kan hier gratis gebruik van maken.
  • Petanquevelden : Ook petanque is mogelijk aan de sporthal. Er zijn maar liefst vier petanquebanen. Iedereen kan hier vrij gebruik van maken en je kan petanqueballen vragen aan de balie van de sporthal.
  • Buitenspeelpleintje : Kinderen en jongeren kunnen ravotten op het speelplein aan de ingang van de sporthal. Dit is op elk moment van de dag vrij toegankelijk.
  • Terreinen KSK Ronse : Naast de sporthal bevinden zich ook de terreinen en hoofdtribune van voetbalclub KSK Ronse.

Andere