#plekvrij

plekvrij

Hoe kan je helpen?

Update : donderdag 17 maart 2022

De recente gebeurtenissen in Oekraïne laten niemand onberoerd, ook Ronse en de Ronsenaars niet. Vanuit de bevolking werden al initiatieven genomen voor materiële steun aan vluchtelingen en is er een grote golf van solidariteit. Daarnaast is er ook de vraag en de oproep van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi aan de burgers om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Ik heb #plekvrij

  • Heb jij een plekje vrij in je huis en ben je bereid om Oekraïners op de vlucht te helpen? Stel je kandidaat voor crisishuisvesting via onderstaande link. 

#plekvrij aanmelden 

Meer info :

Financiële en materiële steun

  • Het stadsbestuur bekijkt hoe in samenwerking met lokale partners bijkomende opvangcapaciteit kan uitgebouwd worden. Wie zelf niemand kan opvangen, maar hiervoor toch een bijdrage wil leveren kan dit doen door een bijdrage te storen op rekening BE23-0910-1246-1091 met de mededeling ‘Ronse helpt Oekraïne’.
  • De leden van het Consortium 12-12 (Belgisch Rode Kruis, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam België, Plan International en UNICEF België) lanceren een gezamenlijke oproep voor de bevolking van Oekraïne. Oekraïne 12-12 wil geld inzamelen voor humanitaire operaties in Oekraïne, maar ook in de buurlanden die te maken hebben met een enorme stroom aan vluchtelingen. Voor meer informatie kan je terecht op www.1212.be 
  • Ook het Rode Kruis zamelt geld in om ter plaatse voedsel, water en medicijnen aan te kopen.
    Hiervoor kan je een bijdrage storten via hun website of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353, met de mededeling 'Oekraïne'.

De stad volgt alle bovenlokale maatregelen en hulpacties op de voet en bekijkt hierbij op welke andere manieren er (later) nog aan humanitaire hulp kan worden gedaan.

Regelen wettelijk verblijf

OPGELET:  Je kunt NIET online een afspraak maken voor het regelen van het wettelijk verblijf (A-kaart) van mensen uit Oekraïne.Hiervoor neem je telefonisch contact op met het vreemdelingenloket: 055 23 27 82.

Voor andere vragen (huisvesting, bieden van materiële of andere hulp,...) werd een coördinator aangesteld.
Met hem kun je een afspraak maken door te bellen naar 055 23 56 40 of mailen naar oekraïne@ronse.be