Kids-ID

>> Maak een afspraak met de dienst Burgerzaken voor het aanvragen van een Kids-ID.

Identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar

Ieder kind jonger dan 12 jaar krijgt bij de eerste inschrijving in de bevolkingsregisters een identiteitsbewijs (zonder foto). Dit document is echter enkel geldig in België.
Voor reizen naar het buitenland moet je gebruik maken van de kids-ID, geldig voor drie jaar vanaf de datum van afgifte.

 • OPGELET : Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn!
 • De aanvraag wordt ondertekend door moeder/vader of de wettelijke vertegenwoordiger. 
 • De kids-ID vervangt het witte kaartje dat u vroeger in het gemeentehuis kon krijgen als u met uw kind naar het  buitenland ging.
 • Het wordt enkel uitgereikt aan kinderen met de Belgische nationaliteit. 

Het is een officieel elektronisch identiteitsdocument voor 'Belgische' kinderen  jonger dan 12 jaar. Het bevat, zowel zichtbaar op de kaart als binnenin de elektronische chip, alle identiteitsgegevens van uw kind én zijn of haar foto. Ook de naam van de ouders staat erop.
 
De kids-ID combineert verschillende functies:

 1. Ze dient als officieel reisdocument waarmee uw kinderen in Europa kunnen reizen en in sommige landen daarbuiten. In die functie vervangt ze het bewijs van identiteit dat daarvoor gebruikt werd (witte kaartje).
 2. De kids-ID is ook een bescherming als je kind in een noodsituatie verkeert. Wie jouw kind in nood aantreft, kan 24 op 7 bellen naar +32 (0)78 150 350, het nummer dat op de kaart vermeld staat. De centrale telefoneert meteen het eerste nummer dat je opgaf. Geen antwoord? Dan wordt het tweede nummer gebeld, dan het derde, enzovoort. De lijst met telefoonnummers dien je na het verkrijgen van de kids-ID samen te stellen via internet op www.halloouders.be of via telefoon +32 (0)78 150 350.
 3. Dankzij de gegevens op de chip kan de kaart ook op het internet gebruikt worden, om veilig te chatten of om diensten te gebruiken waarvoor een identiteitsbewijs nodig is.

De aanvraagprocedure duurt ongeveer 3-4 weken.
Kom dus tijdig langs als je van plan bent op reis te gaan naar het buitenland.

PIN- of PUKcode verloren?
Lees hier hoe je deze kan vernieuwen of opnieuw aanvragen.

>> Heb je nog vragen, raadpleeg dan deze site.

DOCSTOP

Ben je jouw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Bel gratis 00800 2123 2123 en blokkeer je kaart. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik en de eventuele financiële gevolgen (bijv. het openen op uw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enz.).

DOCSTOP is een gratis dienst, 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar. Belangrijk: met DOCSTOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten worden geblokkeerd.

Kosten

€ 11,00

Wat moet je meebrengen?

Kom langs bij de dienst bevolking samen met uw kind. Breng één recente pasfoto mee van het kind, in kleur, met een lichte achtergrond en met de volgende afmetingen: Formaat Pasfoto (35 mm x 45 mm) - Lengte van het gezicht (van kin tot kruin): tussen 31 mm en 36 mm. Meer info omtrent de voorwaarden kan je hier vinden. 

 • Het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag! 
 • De aanvraagprocedure duurt ongeveer 3-4 weken.

Afhalen

 • Wat heb ik nodig?
  Je moet als ouder of voogd de Kids-ID persoonlijk afhalen. Je hebt daarbij je identiteitskaart nodig.
 • Kan iemand anders de Kids-ID afhalen?
  Het afhalen kan enkel door iemand anders gebeuren, mits een ingevuld en getekend volmachtformulier.