Identiteitskaart

De (elektronische) identiteitskaart 

Update 01/01/2021

Je identiteitskaart steekt in een nieuw jasje. Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd.
Zo ben je beter beschermd tegen identiteitsfraude. Ontdek er alles over op www.vernieuwde-eID.be !

Elke inwoner die ingeschreven is in het bevolkingsregister, moet een identiteitskaart bezitten en dit vanaf de leeftijd van 12 jaar. Vanaf 15 jaar ben je verplicht deze kaart steeds bij je te hebben. Wanneer je voor het eerst een identiteitskaart krijgt of wanneer deze vernieuwd moet worden, word je hiervan automatisch op de hoogte gebracht. Bij naamsverandering, beschadiging van de identiteitskaart of wanneer de foto niet meer gelijkend is, moet je een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

>> Maak een afspraak met de dienst Burgerzaken voor het aanvragen van een eID.

Software regelmatig bijwerken

Als je met behulp van jouw identiteitskaart online toepassingen wil gebruiken, moet de software om de kaart te lezen, regelmatig bijgewerkt worden. Om geen problemen te ondervinden bij het lezen van jouw nieuwe kaart, kan je best de eID-software updaten via https://eid.belgium.be/nl.

Ook de applicatie “eID Viewer” kan je via deze website bijwerken. Met deze applicatie kan je jouw eigen PIN-code veranderen en de geldigheid van de certificaten op de identiteitskaart verifiëren. Het certificaat 'Authentificatie' geeft je toegang tot de applicaties en via het certificaat 'Handtekening' kan je documenten elektronisch ondertekenen.

Wat te doen bij verlies of diefstal?

Diefstal van je identiteitskaart moet onmiddellijk worden aangegeven bij de politie. Bij verlies of vernietiging moet je aangifte doen bij de dienst bevolking.

  • voor verlies: bij de bevolkingsdienst (055 23 27 86)
  • voor diefstal: bij de politie (055 33 70 33)

Buiten de diensturen is de helpdesk van Binnenlandse Zaken 24 uur op 24 uur bereikbaar via het nummer 00800 21 23 21 23.

DOCSTOP

Ben je jouw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Bel gratis 00800 2123 2123 en blokkeer je kaart. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik en de eventuele financiële gevolgen (bijv. het openen op uw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enz.).

DOCSTOP is een gratis dienst, 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar. Belangrijk: met DOCSTOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten worden geblokkeerd.

Kosten

€ 23,00

Wat moet je meebrengen?

Meebrengen bij aanvraag : één recente pasfoto, in kleur, met een lichte/effen achtergrond en met de afmetingen: Formaat Pasfoto (35 mm x 45 mm) - Lengte van het gezicht (van kin tot kruin): tussen 31mm en 36mm. Meer info omtrent de voorwaarden kan je hier vinden.