Bouwen en verbouwen

Ben je ook geboren met een baksteen in je maag? Wil je je baksteendromen waar maken? Of het nu gaat om het oprichten van een nieuwbouw of het verbouwen van een bestaande woning, je zal sowieso rekening moeten houden met een aantal zaken.

Nieuwbouw

Ronse heeft nog heel wat percelen, die gelegen zijn binnen het woongebied en die kunnen worden ontwikkeld met het oog op woningbouw. Bij de aankoop van zo'n perceel bouwgrond informeer je je best vooraf wat de mogelijkheden zijn.

Na de aankoop van de grond kan de zoektocht naar een architect beginnen. Je architect staat in voor het opmaken van een ontwerp naar jouw wensen, voor het indienen en de opvolging van je aanvraag om stedenbouwkundige vergunning bij de dienst stedenbouw en voor het toezicht en de begeleiding tijdens het bouwproces zelf. Het moet uiteraard 'klikken' tussen jou als bouwheer en je architect, maar even belangrijk zijn de referenties die hij/zij kan voorleggen. Ga in ieder geval niet over één nacht ijs in de keuze van je ontwerper!

Verbouwen van een bestaande woning

Het is niet voor iedereen weggelegd om een nieuwbouwwoning te kunnen oprichten. Dat hoeft ook niet! Tenslotte zijn er in Ronse voldoende woningen beschikbaar, zodat je wellicht ergens je droomhuis zal vinden.

Soms zijn er een aantal verbouwingswerken noodzakelijk vooraleer een aangekochte woning voldoet aan je dromen. In vele gevallen is voor de vooropgestelde verbouwings- of uitbreidingswerken een stedenbouwkundige vergunning nodig, al dan niet met de medewerking van een architect.

Het is goed om weten dat er voor verbouwingswerken heel wat premies voorhanden zijn. Vanuit het Vlaams Gewest heb je bijvoorbeeld de renovatiepremie, de verbeterings- en aanpassingspremie, de fiscale tegemoetkoming in het kader van energiebesparende maatregelen... Ook vanuit de provincie Oost-Vlaanderen en vanuit de stad zelf worden premies verleend. Een link naar de premiezoeker vind je onderaan terug.

Jouw droomhuis? De renovatieadviseur van de Provincie komt aan huis!

Iedereen die ooit een huis gerenoveerd heeft, weet het: er zijn een heleboel moeilijke beslissingen te nemen. Hoe maak je je woning energiezuinig? Is zonne-energie iets voor mij? Regenwater gebruiken, een groendak, dak en gevels isoleren, …  Begin met een plan op te maken: kijk vooruit en kies doordacht. Zo realiseer je stap voor stap je droomhuis.
Duurzaam & comfortabel: ja graag.
Op zoek naar onafhankelijk advies om je project waar te maken? Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen lanceert renovatieadvies aan huis voor Oost-Vlamingen die hun verbouwing duurzaam willen aanpakken. Dat betekent je energieverbruik naar beneden halen en rekening houden met een leefbare woonomgeving. Dit levert meer wooncomfort op.

Voor wie?
Alle Oost-Vlamingen die willen renoveren en meer willen weten over isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of duurzame materialen. De adviseur spreekt met jou af op de werf. Zo krijg je advies dat perfect op jouw maat is.
Gratis!
Anderhalf uur renovatieadvies is nu volledig gratis, in plaats van 280 euro. De stad en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen nemen de volledige kost op zich.
Surf naar www.bouwwijs.be/renovatieadvies en vul digitaal je aanvraag in. Een adviseur neemt contact met je op voor een afspraak.

Kies je voor nieuwbouw? Dan geven we je graag advies op ons kantoor. Meer info op www.bouwwijs.be/bouwadvies. Ook voor korte vragen rond duurzaam bouwen en verbouwen kan je terecht bij het Steunpunt. Mail naar dubo@oost-vlaanderen.be of bel op het nummer 09 267 78 07.

Online tool 'Mijn warm huis'

Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen lanceert een nieuwe online tool ‘Mijn warm huis’ om Oost-Vlaamse gezinnen aan het renoveren te krijgen.
Nog te veel woningen in Oost-Vlaanderen verliezen te veel energie. Het Steunpunt helpt gezinnen op weg met deze gratis online tool. Gezinnen beantwoorden enkele eenvoudige vragen en ‘Mijn warm huis’ biedt een gepersonaliseerd stappenplan per ingreep, een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse energie- en CO2-besparing. De tool is zeer gebruiksvriendelijk en altijd en overal te raadplegen … ook op de smartphone!

Surf naar www.bouwwijs.be/mijnwarmhuis en starten maar!
 

Signalisatievergunning voor werken en verkeersbelemmering

Wil je een container of een stelling plaatsen op de openbare weg of wil je een parkeerverbod wegens verhuis, dan heb je een vergunning nodig. Meer informatie vind je terug via onderstaande link.