Ronse Winterlicht

16/12 > 18/12

Gezellig eindejaar in Ronse 

Van vrijdag 16 t.e.m. zondag 18 december worden De Vrijheid en het handelscentrum omgetoverd tot een sfeervolle feestzone waar het heerlijk wandelen en snuisteren is. Een bezoekje aan deze kerstmarkt is dé ideale manier om in de kerstsfeer te komen. Wees welkom tijdens dit gezellig eindejaar in Ronse!

Carrousel

Hét pronkstuk van Winterlicht 2022 is ongetwijfeld de Carrousel. Deze authentieke houten paardenmolen dateert van 1887 en komt uit Noord-Frankrijk, meer bepaald uit Saint-Omer. De mechaniek is nog steeds 100% intact, het is 1 van de 4 nog bestaande carrousels uit Frankrijk. Hiermee galoppeer je ongetwijfeld terug de tijd in. Paarden die onvermoeid op en neer draven, vrolijke muziek, kleurrijke versieringen met honderden lichtjes, glanzende spiegels... en dit in de magische sfeer van kerst. Klaar voor enkele rondjes pure nostalgie?

Spaarkaartactie

Tussen 1 december en 31 december 2022 kan je deelnemen aan de spaarkaartactie Winterlicht en waardebonnen winnen! Indien je in 4 deelnemende handels-of horecazaken iets aankoopt, ongeacht het bedrag, heb je een volle spaarkaart. Je kan hiervoor terecht bij meer dan 130 deelnemende handelaars en marktkramers. 

De volle spaarkaarten kan je deponeren in een doos bij de handelaars tegen uiterlijk vrijdag 13 januari 2023. In januari worden de winnaars geloot en zij zullen persoonlijk op de hoogte gebracht worden. Het prijzenpakket bedraagt een waarde van € 3.500 aan cadeaubonnen, geschonken door stad Ronse en vele handelaars en marktkramers. Wees loyaal, koop lokaal!

Kadobon Ronse onder de kerstboom

Nog geen idee voor een kerstcadeautje? Denk dan aan de kadobon Ronse en steun de lokale handel! Deze bon is geldig in meer dan 100 handels- en horecazaken te Ronse. Er zijn bonnen beschikbaar van 10, 25 en 50 euro. Deze kadobon kan aangekocht worden via Visit Ronse of via deze link.

Straatanimatie en dweilorkesten

In deze editie van Winterlicht zal er heel wat straatanimatie en muziek aanwezig zijn. Zowel dweilorkesten, vuurspektakel, goochelshow, flashmob als muzikale, theatrale, visuele en humoristische acts zorgen voor extra sfeer en gezelligheid in De Vrijheid en de winkelstraten.

Kampvuur in Albertpark 

Scouts Ronse – Ridders van de Fiertel

De Scouts Ronse - Ridders van de Fiertel zorgen tijdens het ganse weekend voor een vuuropstelling in het Albertpark. Kom langs, laat je onderdompelen in dit ultieme kerstgevoel en rooster een lekkere marshmallow boven dit gezellig kampvuur.

PROGRAMMA RONSE WINTERLICHT

VRIJDAG 16 DECEMBER

  • Kerstmarkt van 18 tot 23 u.

  • Straatanimatie & dweilorkest

  • Dansoptreden: Dance Lab om 19 u.

ZATERDAG 17 DECEMBER

ZONDAG 18 DECEMBER

Kerstman en foto op Franklin Rooseveltplein

Zaterdag 17 december van 14 tot 18 u.
In een kerstchalet die opgesteld staat op het Fr. Rooseveltplein kunnen kinderen en ouders een warm drankje genieten. Fotoclub Ronse zorgt ondertussen voor een foto van de kinderen met de kerstman, deze krijg je onmiddellijk mee naar huis.

Terug naar boven

De Verwenkoets in de winkelstraten

Zaterdag 17 december van 14 tot 18 u.
Laat je eens in slow tempo meevoeren in de ‘Verwenkoets’’! In de sfeervolle koets krijgen de kindjes een wafel. De ‘Verwenkoets’ rijdt rond in het centrum in het gezelschap van de kerstman en brengt jou van de ene locatie naar de andere. Ideaal dus om even uit te rusten tijdens het kerstgebeuren in de stad.

Terug naar boven

Kerstballenworp op Franklin Rooseveltplein

Zaterdag 17 december om 16 u.
Op zaterdag 17 december om 16 u. kan je kerstballen vangen en kortingsbonnen ter waarde van € 10 winnen van verschillende handelszaken. Het zal kerstballen regenen want maar liefst 300 ballen worden van op een balkon naar beneden gegooid. Dus wees erbij en vang een ‘goede’ kerstbal. Succes!

Terug naar boven

Kunst op vitrines

Zaterdag 17 december
Tijdens deze editie van Winterlicht veroveren de leerlingen van de Kunstacademie Vlaamse Ardennen (KAVA) de Ronsische binnenstad. Op zaterdag zullen leerlingen van ‘Beeldende en Audiovisuele Kunsten’ etalageramen als canvas gebruiken en in hun tekenwerk een visuele rode draad verstoppen. 

Meer info: winterlicht (kunstacademievlaamseardennen.be)

Terug naar boven

Theater in de winkelstraten

Zaterdag 17 december
De leerlingen ‘Woordkunst-drama’ van de KAVA zorgen in of nabij de winkels voor korte, verrassende stukjes theater en expressie.

Meer info: winterlicht (kunstacademievlaamseardennen.be) 

Terug naar boven

Urban Dance op de trappen van de Sint-Hermesbasiliek

Zaterdag 17 december om 16 u.
Op de trappen van de basiliek geven urban dancers van de KAVA omstreeks 16 u. het beste van zichzelf.

Meer info: winterlicht (kunstacademievlaamseardennen.be)

Terug naar boven

Concert Winterlicht in de Sint-Hermesbasiliek

Zaterdag 17 december om 19 u.
Tijdens een sfeervol klassiek concert laten de leerlingen ‘Muziek’ van de KAVA van zich horen. Gratis toegang. Reserveren via Webshop Ronse. 

Meer info: winterlicht (kunstacademievlaamseardennen.be)

Terug naar boven

Kerstverhalen, workshops en grime in de Passage

Zaterdag 17 en zondag 18 december, van 14 tot 17 u.
Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Op zaterdag en zondag komt Veerle Ernalsteen vertellen.
Op zaterdag is er een workshop 'Kerstkaart ontwerpen met druktechnieken': kinderen maken een kerstkaart en gaan hierbij creatief aan de slag met meerdere druktechnieken.  Op zondag is er opnieuw een creatieve workshop van TiDee. Beide workshops lopen van 14 tot 17 u. Vrije toegang.

En om het nog leuker te maken, kan jouw kapoen zich tussendoor ook laten grimeren door De Glitterbar. Welk kind wil niet eens een kleurrijke prinses, fee, leeuw, piraat of wat dan ook zijn voor 1 dag?

Deze activiteiten zijn gratis.

Terug naar boven

Wintervertelsels met Edda 

Zaterdag 17 december om 17 u. 

Kinderboekhandel Bel'Lumière organiseert op zaterdag 17 december om 17 u. een vertelmoment.
Iedereen van harte welkom in de Sint-Martensstraat 10!

Terug naar boven

Kerstconcert in Sint-Hermesbasiliek
Sint-Gregoriuskoor en Kinderkoor Koor+

Zondag 18 december om 16 u.
Samen met de kinderen van haar koor+ en het strijkkwintet van de Vlaamse Ardennen brengt het Sint-Gregoriuskoor muzikale parels uit hun kerstrepertoire.

Koor+
Omdat kunst bij het leven hoort, creëert het Sint-Gregoriuskoor mogelijkheden voor jong en oud om de kunst van het zingen te ontdekken en te ontwikkelen. Sinds 2020 is hun werking actief in Basisonderwijs Campus Glorieux en ondertussen uitgebreid met Basisonderwijs Sint-Antonius. Kwaliteit en spelplezier staan centraal, waarbij er extra aandacht gaat naar specifieke vaardigheden nodig om in koor te zingen. Dit gebeurt onder de deskundige leiding van muziekpedagoge Katrien De Praetere.

In dit kerstconcert brengt het St-Gregoriuskoor werk van Da Vittoria, Johan Sebastian Bach, Zoltan Kodaly, Benjamin Britten, John Rutter en andere meesters. De kinderen van Basisonderwijs Campus Glorieux brengen hun eerste publiek optreden en worden begeleid door een strijkersensemble en piano.

Toegangsprijs: 15 euro
Kinderen -12 jaar: gratis
Kaarten in vvk: bij de koorleden en Standaard Boekhandel Ronse

Terug naar boven

Winterse wandelingen - Visit Ronse

Zaterdag 17 en zondag 18 december
Visit Ronse biedt unieke geleide wandelingen aan.

Magnifiek Malanderpark met miniatuurkermis van 11 tot 12 u.
Deze wandeling begint aan de zonnewijzer waarna de gids je meeneemt door het Malanderpark.
Na een halfuur gaat het richting Villa Madonna, waar een fabelachtige miniatuurkermis tentoongesteld wordt. Er wordt afgesloten met een drankje.

Wandeling in De Vrijheid van 14 tot 16 u.
Start aan de Hoge Mote en stap doorheen de historische site “De Vrijheid”. Luister naar de geschiedkundige context en bezoek o.a. de Sint-Hermesbasiliek met crypte en de oude gerenoveerde Sint-Maartenskerk (De Passage). De wandeling eindigt op de Kleine Markt bij de gezellige kerstkraampjes.

Info en inschrijven via www.visitronse.be. 

                                                                                                

Ronse Winterlicht is een initiatief van het Lokaal Bestuur Ronse i.s.m. de Unie Der Handelaars,
Scouts Ronse - Ridders van de Fiertel en Fotoclub Ronse