Ronse Winterlicht

15/12 > 17/12
visual kerstmarkt

Gezellig eindejaar in Ronse 

Kom en geniet van de betoverende kerstsfeer van vrijdag 15 december tot en met zondag 17 december ! De Kleine en Grote Markt, evenals het handelcentrum, worden ondergedompeld in de warme gloed van Kerstmis. De sfeervolle kerstkraampjes toveren De Vrijheid om tot een magische Kerstmarkt, waart je heerlijk kan snuffelen naar kerstcadeautjes. Een synthetische schaatsbaan op de Grote Markt zorgt dit jaar voor extra winterse magie. Een bezoek aan 'Ronse Winterlicht' is de perfectie manier om in de kerststemming te komen.

Van harte welkom tijdens deze gezellige eindejaarsperiode in Ronse.

Kerstmarkt in De Vrijheid

  • Vrijdag 15 december van 18 tot 23 u.
  • Zaterdag 16 december van 15 tot 23 u.
  • Zondag 17 december van 14 tot 19 u.

De Grote Markt

Schaatsbaan
Ontdek onze synthetische schaatspiste op de Grote Markt! Een schaatsbaan - met of zonder echt ijs - zorgt voor gezelligheid en sfeer. Sukkelen en giechelen op een synthetische piste met vrienden is ongetwijfeld dolle pret. Breng vrienden en familie mee voor een onvergetelijke dag vol winterpret.

Authentieke zweefmolen
Deze authentieke zweefmolen is meer dan een attractie; het is een levendig stukje erfgoed dat generaties verbindt. Kinderen gieren van plezier, hun gezichten verlicht door de glinstering van de draaiende lichtjes. Ouders kijken met een glimlach toe, teruggevoerd naar hun eigen jeugd door de tijdloze charme van de stoeltjesmolen.

Spaarkaartactie

Tot 31 december kan je deelnemen aan de spaarkaartactie en waardebonnen winnen! Indien je in 4 deelnemende handels-of horecazaken iets aankoopt, ongeacht het bedrag, heb je een volle spaarkaart. Je kan hiervoor terecht bij meer dan 100 deelnemende handelaars en marktkramers. Volle spaarkaarten kan je deponeren in een doos bij de handelaars tot woensdag 10 januari. In januari worden de winnaars geloot en zullen zij persoonlijk op de hoogte gebracht worden. Het
prijzenpakket bestaat uit talrijke Kadobonnen Ronse en waardebonnen geschonken
door de handelaars, marktkramers en horeca-uitbaters. Wees loyaal, koop lokaal!
De deelnemende handelaars kan je terugvinden via deze link.

Kadobon Ronse onder de kerstboom

Nog geen idee voor een kerstcadeautje? Denk dan aan de kadobon Ronse en steun de lokale handel! Deze bon is geldig in meer dan 100 handels-en horecazaken te Ronse.
Er zijn bonnen beschikbaar van 10, 25 en 50 euro. De kadobon Ronse kan aangekocht worden via Visit Ronse of via deze link.

Straatanimatie en dweilorkesten

In deze editie van Winterlicht zal er heel wat straatanimatie en muziek aanwezig zijn. Zowel dweilorkesten, vuurspektakel, goochelshow, flashmob als muzikale, theatrale, visuele en humoristische acts zorgen voor extra sfeer en gezelligheid in De Vrijheid en de winkelstraten.

Firebooth 
Vrijdag 15 december om 18.30 u.
Een supermobiele vuuract die alles op zijn kop zet. Je wordt er als bezoekers de act zonder dat je het zelf weet. Jij mag kiezen met welke vuurattributen je op de foto gaat: een zwaard, een hoed, een paraplu … alles staat in brand! Mister Jack zorgt er uiteraard voor dat alles veilig verloopt en dat je een prachtige foto kan nemen.

Fire Booth

Gnomes
Deze mythologische wezens zijn helemaal vanuit Scandinavië gereisd om de oude volksverhalen weer te doen herleven onder de mensen. Hun hartenwens is om verbondenheid en magie te versterken! 

De Witte Winterklanken
Een witte reiziger trekt voorbij, waarbij mistige wintermuziek als nevel door de straten sluipt. Dromerige klassiekers, muzikale herkenbare thema’s uit heerlijke wegdroomfilms. 

Aurelia’s Winterlied
Vergezeld door haar magische winterboom danst deze zingende winterprinses door de straten op zoek naar jong en oud bij wie ze een lach op het gezicht kan toveren.

Santa d’Amour
Santa d’amour bezorgt je kriebels in de buik. Of deze kriebels door de liefde of de lach komen, laten we jullie graag zelf beleven. 

The Master of Flames
Met ruim 25 jaar aan ervaring in het vertonen van vuuracts weet Jahon Galeru het publiek en de hele scène te betoveren.

Kampvuur in Albertpark 

Scouts Ronse – Ridders van de Fiertel
De Scouts Ronse - Ridders van de Fiertel zorgen tijdens het ganse weekend voor een vuuropstelling in het Albertpark. Kom langs, laat je onderdompelen in dit ultieme kerstgevoel en rooster een lekkere marshmallow boven dit gezellig kampvuur.

PROGRAMMA RONSE WINTERLICHT 2023

VRIJDAG 15 DECEMBER

  • Kerstmarkt van 18 tot 23 u.
  • Vuurpoort
  • Straatanimatie & dweilorkest

ZATERDAG 16 DECEMBER

ZONDAG 17 DECEMBER

Kerstman en foto op Franklin Rooseveltplein

Zaterdag 16 december van 14 tot 18 u.
In een kerstchalet die opgesteld staat op het Fr. Rooseveltplein kan je van een warm drankje genieten. Fotoclub Ronse zorgt ondertussen voor een foto van de kinderen met de kerstman, deze krijg je onmiddellijk mee naar huis.

Terug naar boven

De Verwenkoets in de winkelstraten

Zaterdag 16 december van 14 tot 18 u.
De ‘Verwenkoets’ rijdt rond in het centrum in het gezelschap van de kerstman en brengt jou van de ene locatie naar de andere. Ideaal dus om even uit te rusten tijdens het kerstgebeuren in de stad.

Terug naar boven

Kerstballenworp op Franklin Rooseveltplein

Zaterdag 16 december om 16 u.
Op zaterdagnamiddag kan je kerstballen vangen en kortingsbonnen ter waarde van
€ 10 winnen van verschillende handelszaken. Het zal kerstballen regenen want de ballen worden van op een balkon op het Franklin Rooseveltplein naar beneden gegooid. Wees erbij en vang een ‘goede’ kerstbal. Succes!

Terug naar boven

Concert Winterlicht in de Sint-Martinuskerk

Zaterdag 16 december om 18.30 u.
Deze keer is de academie te gast in de Sint- Martinuskerk voor een sprankelend ‘Winterlicht concert’. De leerlingen Muziekatelier zingen samen met verschillende muzikale ensembles sfeervolle winterse ballades en swingende nummers. Ook de leerlingen uit de klassen ‘woord’ en ‘beeld’ zorgen voor hartverwarmende momenten. Laat je meevoeren door het enthousiasme van deze leerlingen!

Tickets: secretariaat Kunstacademie Vlaamse Ardennen of reserveren op kunstacademie@ronse.be

Meer info: winterlicht (kunstacademievlaamseardennen.be)

Terug naar boven

Kerstverhalen, workshops en grime in de Passage

Zondag 17 december, van 14 tot 17 u.
Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Op zaterdag en zondag komt Veerle Ernalsteen vertellen.

Op zaterdag is er een workshop 'Kerstkaart ontwerpen met druktechnieken': kinderen maken een kerstkaart en gaan hierbij creatief aan de slag met meerdere druktechnieken.  Op zondag is er opnieuw een creatieve workshop van TiDee. Beide workshops lopen van 14 tot 17 u. Vrije toegang.

En om het nog leuker te maken, kan jouw kapoen zich tussendoor ook laten grimeren door De Glitterbar. Welk kind wil niet eens een kleurrijke prinses, fee, leeuw, piraat of wat dan ook zijn voor 1 dag?

Deze activiteiten zijn gratis.

Terug naar boven

Wintervertelsels met Edda 

Zaterdag 16 december vanaf 15 u. 
Kinderboekhandel Bel'Lumière organiseert op zaterdag 16 december vanaf 15 u enkele vertelmomenten. Iedereen van harte welkom in de Sint-Martensstraat 10!

Terug naar boven

Das Cabinetdes

Stille film met live pianobegeleiding Hilde Nash
Das Cabinet des Dr. Caligari

CC De Ververij, Wolvestraat 37 Zondag 17 december om 18 u.
‘Das Cabinet des Dr. Caligari’ vertelt in een flashback het verhaal van de geheimzinnige
Doctor Caligari, een hypnotisch door hem gecontroleerde slaapwandelaar en hun verband met een aantal moorden in het Duitse bergdorp Holstenwall. Deze stille film uit 1920 luidt de opkomst van het horrorgenre mee in en blijft verrassen dankzij zijn macabere inhoud en briljante vormgeving.
Prijzen, info en tickets via www.ccdeververij.be.

Visit Ronse

Belevingscentrum open – gratis expo ‘Restauratie Sint-Hermesbasiliek’
Vrijdag van 10 tot 16 u. - Zaterdag en zondag van 14 tot 17 u.
Je kan er terecht voor een origineel en lokaal kerstcadeau, waaronder de Kadobon Ronse, textielproducten, smaakdozen of streekbieren. Je kan er eveneens de gratis expo ‘De restauratie van de Sint-Hermesbasiliek’ bewonderen, een verwijzing naar het gelijknamige boek van Milo Van Driessche.

Gegidste wandelingen door het pittoreske centrum
Zaterdag en zondag van 14 tot 16 u.
Deze wandelingen starten aan het belevingscentrum Hoge Mote en eindigen op de gezellige kerstmarkt. Deelnemen kost € 5. Inschrijven kan in het belevingscentrum Hoge Mote, de Biesestraat 2, 055 23 28 16 of via toerisme@ronse.be.

Info en inschrijven via www.visitronse.be. 

Fire Ritual

Slotshow Vuurspektakel op de Grote Markt   

The Fire Ritual  
Zondag 17 december om 18.30 u.

In dit vuurspektakel word je uitgenodigd om een droom, wens, intentie mee te geven aan het Vuur. Tegelijkertijd nodigt het uit tot genieten en het koesteren van kostbare momenten, waarbij je je geliefden dichtbij je neemt in de warmte van het moment.

Deponeer je wens in onze kerstbrievenbus aan de kerstboom op de Grote Markt vanaf maandag 11 december t.e.m. zondag 17 december 18 u.
                                                                                  

Ronse Winterlicht is een initiatief van het Lokaal Bestuur Ronse i.s.m. de Unie Der Handelaars, Scouts Ronse - Ridders van de Fiertel en Fotoclub Ronse