Info & uitnodigingsbrief verkiezingen 13 oktober

pijl stemlokaal verkiezingen

Alles wat je moet weten over je uitnodigingsbrief en nog veel meer...

Wie mag stemmen?
Op 13 oktober mag elke Belg stemmen die vanaf die dag 18 jaar is. Er is hierbij geen opkomstplicht meer. We spreken dan ook over een uitnodigingsbrief en niet meer over een oproepingsbrief.

Ben je niet-Belg en gedomicilieerd in Ronse en wil je stemmen voor de gemeenteraad? Dat kan. Je moet je wel eerst inschrijven op de kiezerslijst. Dat kan nog tot 31 juli 2024. Meer informatie op deze pagina.

Uitnodigingsbrieven ook digitaal
Net zoals bij de voorbije verkiezingen van 9 juni zal je uitnodigingsbrief ook digitaal naar jouw e-Box (Mijn Burgerprofiel) verstuurd worden. Heb je geen uitnodigingsbrief ontvangen of ben je hem kwijt, dan kan je deze zelf afdrukken als duplicaat. Vergeet dus zeker niet je e-Box te activeren!

Volmacht
Als je een volmacht uitoefent voor iemand, dan ben je verplicht om een papieren uitnodigingbrief te tonen in het stembureau. Die wordt afgestempeld. Dit mag zowel de papieren uitnodigingsbrief zijn als een print van de digitale versie. OPGELET! Je moet steeds eerst je eigen stem uitbrengen voor je per volmacht kan stemmen!

>> Meer info over stemmen per volmacht.

Waar moet ik gaan stemmen?
De locatie van jouw stembureau staat vermeld op de uitnodigingsbrief. Kijk bij het ontvangen van je uitnodigingsbrief zeker de locatie van het stembureau na waar je moet gaan stemmen. Dit kan immers anders zijn dan voorgaande jaren! De stembureaus zijn namelijk herverdeeld om na de verkiezingen de stemmen per geografisch deelgebied (wijk of deelgemeente) te kunnen tellen en bekendmaken. De Vlaamse overheid noemt dit de ‘fijnmazige stemresultaten’. Dit kan dus impact hebben op de locatie waar je moet gaan stemmen.

Wanneer moet ik stemmen?
De kiesbureaus zijn open van 8 tot 13 uur. Er staat ook een uur vermeld waarop je best kan gaan stemmen. Dit is om de kiezers gespreid te laten stemmen. Dit uur is zeker geen verplichting, maar enkel een suggestie. Je mag dus ook op een ander moment tussen 8 en 13 uur gaan stemmen.

Informatie

Voor heel wat praktische informatie en vragen over de verkiezingen van 13 oktober kan je terecht op de verkiezingswebsite van Vlaanderen. 
Hier kan je ook nog enkele instructievideo’s vinden om geldig te kiezen.
 >> www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest