Bijzonder Zonder

Bijzonder zonder

Informeren en sensibiliseren
over de effecten van cannabis

De campagne ‘Bijzonder Zonder’ heeft als doel jongeren te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cannabis op hun prestaties en enkele fabels over cannabis de wereld uit te helpen. In het bijzonder is het de bedoeling om de overschatting bij te sturen van hoeveel leeftijdsgenoten cannabis gebruiken. Dankzij de inzet van verschillende lokale partners en bijzonder creatieve jongeren is deze campagne ook succesvol afgetrapt in Ronse.

Jongeren zorgen zelf voor hun kicks

 “Ik zorg zelf voor mijn kicks”. Met deze positieve boodschap tonen jongeren via zelfgemaakte filmpjes op Instagram aan hun leeftijdgenoten wat ze in hun mars hebben. De onderliggende boodschap is: ”Wij zijn wie we zijn, we kunnen straffe dingen en we hebben daar niks voor nodig.“ Met ‘niks voor nodig’ bedoelen ze dat ze geen cannabis nodig hebben. Hoewel vier op de vijf jongeren geen cannabis gebruiken, overschatten jongeren het cannabisgebruik van hun eigen leeftijdgenoten. Onderstaande filmpjes kan je ook bekijken op het Instagram-account of de facebookpagina van de stad.

>> Ontdek nog meer "Bijzonder Zonder" filmpjes onderaan deze pagina... 

Bijzonder Zonder

De campagne "Bijzonder Zonder"zet in de verf dat niet-gebruik de norm is: www.bijzonderzonder.com.
De campagne werd in Ronse uitgewerkt door de stedelijke preventiedienst, Logo Gezond Plus en CGG Zuid-Oost-Vlaanderen.

De filmpjes die te zien zijn werden opgenomen door jongeren uit Ronse, begeleid door Zakaria Moustahfid van LEJO vzw. Alhoussein Benyaich zorgde voor camera en montage.

Zakaria: Vanuit LEJO Ronse staan we heel sterk achter de positieve boodschap van dit project. Ik ben dan ook heel blij dat we Amine Bari hebben kunnen overtuigen om mee te doen. Hij is heel bekend bij zijn leeftijdsgenoten omwille van zijn indrukwekkende panna-en freestyle video's. Dat we zo'n influencer in dit project hebben, kan de impact alleen maar vergroten. Ik ben heel trots met het resultaat en hoop vele jongeren aan te moedigen met deze positieve boodschap. Naast acteurs Julien, Jean, Jason, Amine, Xander en cameraman Alhoussein zijn er nog velen die ongelooflijke talenten hebben en geen drugs nodig hebben om te kicken! Dus deel hun filmpjes én praat erover!”

Zowel secundaire scholen, bijzondere jeugdzorg als jeugdverenigingen zullen binnenkort aan de slag gaan met Bijzonder Zonder. Jongeren kunnen deelnemen aan een debat of quiz in de klas, een spel in het jeugdwerk of de sportclub en/of een gesprek in de jeugdhulpverlening. Daarbij worden hun kennis, inzicht en vaardigheden versterkt om gezonde en bewuste keuzes te maken.

Thuis praten over cannabis
Bij de meeste jongeren duikt cannabis op een bepaald moment op in hun leefwereld. Als ouder hierop inpikken en het gesprek openen is dan een heel goede reactie. Bijzonder Zonder kan een goede aanleiding zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Bekijk samen de filmpjes en ga op zoek naar de kwaliteiten van je kind.

Vragen over cannabis of andere drugs

"Bijzonder Zonder" filmpjes