Klimaatprojecten 2024

Na de oproep "Burgerbudget klimaat 2024" werden zes projecten ingediend. Vier projecten waren ontvankelijk en konden verder geëvalueerd worden door de jury. Na de jurybeoordeling zijn deze vier projecten verder weerhouden voor uitvoering. Elk van deze projecten kan dus rekenen op de financiële ondersteuning van de stad. 

Van 10 tot 25 augustus konden Ronsenaars via Facebook stemmen op hun favoriete project. De winnaar van de titel ‘Klimaatproject 2024’ wordt bekendgemaakt op 29 augustus.

Met de subsidie Burgerbudget klimaat 2024 worden onderstaande vier projecten gerealiseerd.

 

‘Wees welkom bij Fietsbieb Ronse’ 

>> Beweging.net Ronse

Een Fietsbieb stelt tweedehandsfietsen ter beschikking aan kinderen van 2 tot 12 jaar aan zeer lage prijs. Het werkt als een uitleendienst, een bib dus. Vrijwilligers verwelkomen regelmatig de gebruikers en doen de administratie: registratie, betalingen, e.d.  

Het nazicht en het sleutelen aan de kinderfietsen gebeurt door vrijwilligers, grote herstellingen bij een lokale fietsenhandel.  

Een fietsbieb is een uitleendienst, een ideale manier van circulariteit en hergebruik. 
Er komen minder kinderfietsen terecht in het recyclagepark en een fiets lenen vermijdt veel kosten voor de aankoop van een nieuwe fiets. 

Het lidgeld (abonnement) bedraagt 20 euro per jaar. 
Minstens éénmaal per maand is de Fietsbieb open, indien nodig kan dit tweemaal. 
Inruilen voor een groter exemplaar kan tijdens het jaar. 
De locatie is gevonden onder de tribune van het voetbalstadion in ’t Rosco (afgesloten opslagplaats) en het aanpalend lokaal voor ontvangst en administratie. 

Inzameling kinderfietsjes

Momenteel loopt er een inzamelactie voor kinderfietsen. Schenk je een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb, dan krijg je een jaar lidmaatschap cadeau (waarde 20 euro). 
Binnenbrengen van een fietsje in ’t Rosco (voetbalstadion) kan op woensdagnamiddag 21 augustus tussen 15 en 17 u. en op zaterdag 24 augustus tussen 10 en 12 u. 

Meer info op www.fietsbieb.be of ronse@fietsbieb.be

 

‘Plant je Prinskouter!’ 

>> SAAMO Ronse

Samen met bewoners van De Prinskouter kleuren we de buurt groen! Bewoners missen in deze buurt het zien en beleven van groen en natuur. Aan de hand van een aantal kleinschalige bloemacties bouwen we een groene vrijwilligerspoule uit. 

We bieden vormingen aan en onderzoeken samen hoe we de buurt duurzaam kunnen vergroenen. We delen kleurrijke bloembakken uit in voor- en najaar aan Prinskouternaars en maken hier een gezellig ontmoetingsmoment van. We organiseren workshops,  we gaan op wandel met buurtbewoners en vrijwilligers, op zoek naar mogelijkheden om de wijk groener te maken. Op publieke plekken zaaien en onderhouden we samen met bewoners bloemen en kruiden.

We maken van ons open buurthuis in den Botaniek een warme, groene plek en installeren er met recupmateriaal een plantenbib voor de buurt. Bewoners kunnen hun kamer- en terrasplanten in nood hier laten verzorgen door vrijwilligers met groene vingers, of kunnen planten hier ruilen. Samen geven we de Prinskouter zuurstof en kleur!

 

‘Vergroening doet leren en groeien’ 

>> KSO Glorieux

Wij willen onze speelplaats klimaatproef maken door te vergroenen om zo het stedelijk hitte-eiland effect op school tegen te gaan. 

Daarvoor zullen we vele fruitstruiken, fruitbomen, bloembollen en houtkant aanplanten op de speelplaats en een moestuin en buitenklas installeren. Dit willen we doen om meer schaduw te creëren, de biodiversiteit op school te stimuleren, afval te verminderen en mentaal welzijn op te krikken. 

Daarnaast willen we onze lessen van techniek, STEM, biologie, aardrijkskunde, wiskunde… tot Frans te verduurzamen. Leerlingen zullen werken met gerecupereerde materiaal wat bijdraagt aan de circulaire economie. 

Dit project is voor en door de leerlingen! Het zal hun milieubewustzijn en samenwerking bevorderen, maar ook praktische vaardigheden en burgerschap zullen onze leerlingen aanleren. Natuur werkt namelijk verbindend voor mensen van alle culturen, religies en leeftijden wat zorgt voor meer integratie binnen onze stad en maatschappij. 

 

‘Samen voor een proper Ronse’ 

>> Klimaatgroep Ronse

Een peuk, een zakdoekje, een snoepwikkel, een drankblik, een bananenschil, een treinticket, een plastieken vorkje, een hondendrol... het ligt op straat, op de wandelpaden en speelpleinen, op het perron, in de beek en stadsplantsoenen. Het is zwerfvuil. Het ergert, ruikt vies, ontsiert. Het is belastend voor het klimaat.

Beter dan je te ergeren, kan je er iets aan doen. Iedereen kan actie voeren. Elk klein gebaar telt. Dit doen we met een proefproject in enkele wijken, in september en oktober, met als doel een daling van zwerfvuil en sluikstort. Doe je mee!? Samen voor een proper Ronse! 

  • Een sensibiliseringscampagne via flyers, affiches, informatieborden. 
  • Via communicatie en inspraak vernemen wat er leeft bij de bevolking. 
  • Aandacht vestigen op preventie. 
  • Brede participatie van burgers, handelaars, organisaties en lokaal bestuur
  • Een grote schoonmaak in de proefwijken organiseren. 
  • Een (online) petitie-actie organiseren bedoeld voor het nieuwe stadsbestuur . 
     

Doe mee! Kom af!

  • Donderdag 26 september om 20 u. is er in de bovenzaal van café De Harmonie op de Grote Markt 10 een infomoment over zwerfvuil, met een uitwisseling van ideeën en acties, zoals de werking van Mooimakers ( www.mooimakers.be/vrijwilligers ) en melding zwerfvuil Stad Ronse (www.ronse.be/nl/zwerfvuil ). We bepalen samen welke straten en wijken extra aandacht nodig hebben, en op welke plekken de opruimactie zal plaatsvinden. Iedereen welkom! Schrijf je in via klimaatgroepronse@gmail.com.
  • Zaterdag 26 oktober om 14 u. verzamelen we aan het amfitheater van de Stadstuin voor de opruimactie. Maak er een gezellige wandeling van met familie, vrienden, buren of met je vereniging, je klasgenoten. Meer info volgt op Facebook, ‘Klimaatgroep Ronse’.