Gedichtendag

25/01
Johan Verminnen

Donderdag 25 januari 2018

Gedichtendag is elk jaar hét poëziefeest in Vlaanderen en Nederland (en de start van de poézieweek): op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat worden gedichten in de kijker gezet. Ook kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer. In 2018 is Gedichtendag op donderdag 25 januari. 

Thema poëziewedstrijd: "Theater" 

Naar aanleiding van de Week van de poëzie (25 januari – 31 januari 2018) organiseert de cultuurraad de traditionele wedstrijd voor het ‘Gedicht van de Stad Ronse’ met als thema “THEATER”.
Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op dat andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet'. (Peter Verhelst).

Alle gedichten worden door een onafhankelijke jury per leeftijdscategorie beoordeeld :

  • 12 tot en met 14 jaar
  • 15 tot en met 18 jaar
  • 19 tot en met 35 jaar
  • 36 jaar en ouder

In iedere categorie wordt het winnend gedicht geselecteerd door een onafhankelijke jury. Uit deze vier wordt uiteindelijk het gedicht van de stad Ronse 2018 gekozen. De winnende gedichten en de eervolle vermeldingen in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt op de feestavond van Gedichtendag op donderdag 25 januari 2018. Naast prijzen in natura krijgt een vers uit het gedicht van de stad een plaats op de poëzieboulevard tussen het station en het Delhayeplein.

Indienen van gedichten kan t.e.m. vrijdag 15 december 2017.
De gedichten worden gestuurd naar of afgegeven in de bibliotheek van Ronse t.a.v. Sophie Delbar, Soudansquare, 9600 Ronse en dit uiterlijk op vrijdag 15 december 2017. Klik hier voor het volledige reglement.

Muzen in de stad : donderdag 25 januari 2018 vanaf 18 u. - WANDELING UITVERKOCHT - TICKETS VOOR JOHAN VERMINNEN NOG STEEDS VERKRIJGBAAR

Het bekroonde “Gedicht van de stad Ronse" en de winnende gedichten in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt tijdens de poëzieavond "Muzen in de stad". Traditioneel organiseert de werkgroep Gedichtendag van de Cultuurraad opnieuw een wandeling en een muzikaal optreden. Dit jaar is het Sint-Antoniuscollege het decor waarin met gedichten en muziek in het thema ‘Back to school’ de aanwezigen terug naar hun schooljaren gebracht worden.

Daarna brengen Johan Verminnen en trio een uniek concert. Met zijn diepe, warme stem brengt hij een poëtische sfeer ‘Tussen een glimlach en een traan’.

Die dag kennen we de laureaten in de vier categorieën van de Gedichtenwedstrijd en het ‘Gedicht van stad Ronse 2018’, het vijftiende in de rij, dat terug te vinden zal zijn als stoeptegel op de as Wijnstraat -Stationsstraat.

Als slot van deze Gedichtendag biedt de Cultuurraad een receptie aan. De bezoekers worden vanaf 18 u. verwacht aan de ingang van het College langs de Oudstrijderslaan. Parkeren kan op de parking van de NMBS.

Praktisch:

  • 18 u.: start wandeling: Sint-Antoniuscollege (ingang langs Oudstrijderslaan)
  • 20.30 u.: proclamatie Gedichtenwedstrijd: Sint-Antoniuscollege (ingang langs Charles De Gaullestraat)
  • 21 u.: concert Johan Verminnen: Sint-Antoniuscollege (ingang langs Charles De Gaullestraat)

Prijs: € 10 - Omwille van de unieke locatie en het succes van vorige edities is reserveren verplicht.
Tickets: Webshop Ronse of bij de Cultuurdienst-CC De Ververij, info@ccdeververij.be, 055 23 28 01

Werkgroep Gedichtendag , Bibliotheek & Cultuurdienst - CC De Ververij