Feest van de Bommels

22/04 > 23/04
Feest van de Bommels

Zaterdag 23 april 2022

Feest van de Bommels, anders dan anders…

Het is algemeen bekend dat de Bommelsfeesten begin januari - voor het tweede jaar op rij - niet konden doorgaan in hun traditionele vorm. Maar er werd een alternatief beloofd… En dat komt er, eindelijk! Op zaterdag 23 april maken Ronse en alle Bommelverenigingen zich klaar voor hét Feest van de Bommels! Een feest waar iedereen na twee jaar pandemie enorm naar uitkijkt en met volle teugen wil van genieten. Hoe kan het anders dan dat dit weekend van start gaat met een geweldig knaldrangfeest op vrijdagavond. Maar eerst is het de beurt aan de kinderen, zij zijn van harte welkom op de kinderdisco vanaf 16.30 u.

Kinderdisco op vrijdag 22 april van 16.30 tot 18.30 u.

Stadsfeestzaal COC

Kinderdisco in Bommelssfeer (= verkleed) van 16.30 tot 18.30 u., want wat is er leuker dan lekker dansen met leeftijdsgenoten op toffe muziek? Er is een DJ van de partij die de coolste muziek voor kinderen draait. 

Inkom: drankkaart ter waarde van 10 euro per gezin.

Knaldrangfeest op vrijdag 22 april vanaf 20 u.

Stadsfeestzaal COC

Op vrijdagavond vanaf 20 u. is er het groot Knaldrangfeest, dé aftrap voor het Feest van de Bommels. Zin om aan de vooravond van het langverwachte feest alvast eens je benen te strekken en jouw stem te smeren? Wees dan van harte welkom in stadsfeestzaal COC. DJ Robert Abigail (Mojito song) -  DJ 007 – DJ Ludo - DJ Fred Cast Art - DJ Drezz (Tomorrowland) staan alvast te popelen om er een geweldig feestje van te maken!

Inkom: 5 euro. Kaarten zijn te verkrijgen bij de Bommelverenigingen, leden van de Raad der Bommels of aan de kassa.

Feest van de Bommels op zaterdag 23 april

Op zaterdagochtend ontvangen Koning Jacky Vandewalle en Koningin Evi Vandenabeele van De Renteniers hun genodigden voor het traditionele ontbijt. Daarna vertrekt het Hof, met in hun kielzog de diverse verenigingen, naar het monument ‘den Bonmo’ aan het station voor een korte ceremonie.

Avondstoet in centrumstraten en optredens Grote Markt

Omstreeks 19 u. vertrekt de avondstoet door de centrumstraten. Tegen 20 u. volgt de apotheose op de Grote Markt. De verschillende verenigingen passeren de revue, stellen hun praalwagens voor, in combinatie met muziek en dans. Aansluitend, om 20.30 u. start het avondprogramma. Vanop het podium op de Grote Markt geven Swoop en Natasja Poels het beste van zichzelf met als kers op de taart de playbackshow van het Koningspaar. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de Bommelsfeesten dat dit zal voorgesteld worden op de Grote Markt.

Vuurwerk

Nadat de vedettes reeds de sterren uit de hemel gezongen hebben, worden er ter compensatie tegen 23 u. vuurpijlen het firmament ingeschoten. Het muzikaal vuurwerk duurt ongeveer 20 minuten. Nadien kunnen de bommels de feestnacht induiken bij de plaatselijke horeca.Bonmosfieste

Voor de jeugd is er vanaf 23.30 u. een Bonmofieste in stadsfeestzaal COC. Je betaalt er 5 euro inkom. ’t Amusement 13 (horeca-uitbaters) en de Raad der Bommels slaan hiervoor de handen in elkaar.

Programma zaterdag 23 april

11 u. Monument 'den Bonmo' aan het station voor een korte ceremonie
19 u. Avondstoet in de centrumstraten
20.30 u. Optredens van SWOOP, Helene Fisher Tribute by Natasja Poels én playbackshow van het Koningspaar op de Grote Markt
23 u.  Vuurwerk op de Grote Markt
23.30 u.

Bonmofieste voor de jeugd in stadsfeestzaal COC

Meer info:

Opbouw en start van de avondstoet

Op zaterdag 23 april, vanaf 16 u. tot na het vertrek van de avondstoet geldt er parkeerverbod:

- in de Edmond Puissantstraat, tussen het kruispunt met de Engelsenlaan en het huis nr 8, aan de kant van de pare nummers. 
- in de Engelsenlaan, tussen de Edmond Puissantstraat en de Louis Vangrootenbruelstraat. 
- in de Oswald Ponettestraat.
- in de Hoogstraat, tussen de Oswald Ponettestraat en de Fostierlaan.

Bereikbaarheid warenhuizen

De Colruyt en andere warenhuizen langs deze straat blijven bereikbaar via de Fr. Brunneellaan of de A.L. Vanhovestraat of tot 16 u. ook via de Hoogstraat – Fostierlaan – P. D’Hauwerstraat – Koningin Astridplein en Bruneellaan.

Afsluiten feestzone

De publiciteitscaravaan zal verzamelen in de Coupl’Voie. In deze straat is er parkeerverbod vanaf 17 tot 19 u. In het centrum, langs de straten waar de stoet zal voorbij komen, is een parkeerverbod van kracht vanaf 17 u. Vanaf dan wordt het parcours gesloten voor alle verkeer.

Parcours van de stoet

17.00 u.: inplaatsstelling van de stoet vanaf de Edmond Puissantstraat, in de Engelsenlaan tussen de Edmond Puissantstraat en de Louis Vangrootenbruelstraat en in de Oswald Ponettestraat, vanaf de Louis Vangrootenbruelstraat tot de Fostierlaan.
18.30 u.: vertrek publiciteitscaravaan vanaf Coupl'Voie via de Hoogstraat
19.00 u.: vertrek stoet vanuit Oswald Ponettestraat langs de

 • Hoogstraat
 • Franklin Rooseveltplein
 • Wijnstraat
 • Aimé Delhayeplein
 • Kegelkaai
 • Watermolenstraat
 • Kaatsspelplein
 • Priestersstraat
 • Hospitaalstraat
 • Grote Markt
 • Zuidstraat
 • Ephrem de Malanderplein
 • Joseph Ferrantstraat
 • IJzerstraat
 • Winston Churchillplein
 • Stationsstraat
 • Jean-Baptiste Guissetplein
 • Abeelstraat
 • Franklin Rooseveltplein
 • Peperstraat
 • Grote Markt (aankomst)

Parkeren

Waar kan je dichtbij het parcours van de stoet parkeren :

 • parking Familia: bereikbaar vanaf Kruisstraat - Lozebeekstraat
 • parking station: de hele avond bereikbaar komende uit de richting Oudstrijderslaan
 • parking Delhaize: de hele avond bereikbaar vanuit alle richtingen 
 • parking Portois: bereikbaar via Elzelestraat - Olifantstraat of Bredestraat - Olifantstraat
 • parking Joseph Ferrant: (nabij COC) bereikbaar tot 18.30 u. via Olifantstraat en Nieuwebrugstraat
 • parking Emmaüs (oude Belgacom) bereikbaar via Oudstrijderslaan en Ferrantstraat tot 18.15 u.
 • Nieuwebrugstraat
 • Ninovestraat, St.-Pietersnieuwstraat, Glorieuxlaan
 • de warenhuizen Dreamland en Colruyt, gelegen in de Oswald Ponettestraat, houden na sluitingstijd hun parkings ter beschikking van het publiek

Vuurwerk

In Ronse mogen vuurwerk en voetzoekers, zowel op privaat als op openbaar domein, enkel gebruikt worden indien je beschikt over een vergunning afgeleverd door de burgemeester.

Toch is het een goede raad om op zaterdagavond 23 april 2022 de dieren in de weide binnen te halen. Dierenhouders kunnen verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade veroorzaakt door hun opgeschrikte dieren. 

Politiebesluit verbod op glazen recipiënten

Dit zijn de belangrijkste passages uit het aangepaste politiebesluit Feest van de Bommels 2022

Artikel 2: glazen recipiënten verkopen
Het is verboden om vanaf zaterdag 23 april 2022 om 17 u. tot zondag 24 april 2022 om 10 u., naar aanleiding van het Feest van de Bommels, op publieke plaatsen in de stad, in verkooppunten en bedelingspunten, en horecazaken die gelegen zijn langs het parcours zoals vermeld in artikel 1, en in zalen en publieke plaatsen daarbuiten waar het Feest van de Bommels gevierd wordt, aan het publiek al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten te verkopen en/of aan te bieden, zelfs gratis en in welke hoeveelheid ook.
Elke uitbater van verkooppunten of bedelingspunten, andere dan horecazaken, moet dit verbod op een voor het publiek zichtbare plaats binnen het verkooppunt of bedelingspunt op een bord aanbrengen, met daarop volgende boodschap : “Tijdens de duur van het Feest van de Bommels worden geen dranken verkocht en/of aangeboden in glazen recipiënten vanaf zaterdag 23 april 2022 om 17 u. tot zondag 24 april 2022 om 10 u.”
Tevens moet elke uitbater het aanbod in al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten gedurende de duur van het verbod afschermen voor het publiek.

Artikel 3: glazen recipiënten verkopen
Het is verboden voor horecazaken, gelegen op het parcours van het Feest van de Bommels, om vanaf zaterdag 23 april om 17 u. tot zondag 24 april 2022 om 10 u. al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten aan te bieden op de terraszones buiten de horecazaken.

Artikel 4: bijhebben van glazen flessen en glazen recipiënten
Het bijhebben van glazen flessen of glazen recipiënten op het openbaar domein is verboden vanaf zaterdag 23 april 2022 om 17 u. tot zondag 24 april 2022 om 10 u. Dit verbod geldt voor gans het grondgebied Ronse.

Politiebesluit verbod op gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Artikel 1: Vanaf zaterdag 23 april 2022 om 17 u. tot zondag 24 april 2022 om 10 u. is het verboden boven het grondgebied van de stad m.b.t. het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim bedoelde op afstand bestuurde luchtvaartuigen te laten evolueren, met uitzondering van deze ingezet door de ordediensten.

Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties

Dit zijn een paar belangrijke passages uit het GAS-reglement:

Artikel 26 : Vermommingen

Het is verboden zich gemaskerd, vermomd en verkleed te vertonen of het gelaat volledig te bedekken zodanig dat de identificatie van de persoon onmogelijk is, op de straten of de openbare plaatsen, behoudens toelating van de burgemeester.
De toepassing van dit artikel wordt opgeschort:
- tijdens de bommelsfeesten
- ter gelegenheid van de halloweenfeesten
- voor de activiteiten met commerciële doeleinden en culturele en sportieve manifestaties die de burgemeester bepaalt, zoals bijvoorbeeld Sinterklaas, de Kerstman e.a.
De gemaskerde of verklede persoon moet steeds, op verzoek van de politie, het masker afnemen, zich kenbaar maken en desgevallend meegaan naar de politiewacht ten einde er gehoord te worden.

Artikel 27 : Gebruik van voorwerpen tijdens feestelijkheden

Het is verboden tijdens de bommelsfeesten, het halloweenfeest en andere openbare manifestaties spuitbussen die om het even welke stof of gas uitstoten, inzonderheid het feestschuim, te verkopen, bij te hebben en te gebruiken. Het is tevens verboden om producten en voorwerpen in het bezit te hebben die de veiligheid van personen in het gedrang kunnen brengen, of gebruikt kunnen worden om er personen mee te bevuilen.

Blijft verboden :
- gebruik te maken van vermommingen die inbreuk plegen op de goede zeden, de erediensten, de actuele ambtskledij van burgerlijke en militaire overheden en politieambtenaren;
- gebruik te maken van klokgeluiden of van sirenes, die het alarmsignaal van prioritaire voertuigen zoals ziekenwagens of brandweerwagens nabootsen;
- in het bezit te zijn van stokken, wapens en allerhande andere voorwerpen waarmee andere personen kunnen verwond worden;
- te intrigeren door inbreuk te maken op de achtbaarheid van de medeburgers, het publiek te verwijten of uit te schelden, met geweld de huizen of winkels binnen te dringen en gelijk welke geschriften uit te delen of te verkopen.