Diefstalpreventie

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht op de website van de lokale Politie Ronse (doorklikken naar "vragen" en "preventie").

Inbraakpreventie

Geef inbrekers geen kans!

Ongewenst bezoek van inbrekers kan je op een goedkope, maar effectieve manier vermijden. Enkele kleine gewoontes hebben een groter effect dan een duur alarmsysteem: geef je huis steeds een bewoonde indruk, laat geen vensters open wanneer je weg bent, laat geen ladders in de tuin rondslingeren… Je kan steeds bij de technopreventieve adviseurs van de politie terecht, die je gratis en vrijblijvend advies geven over hoe je je woning beter kan beveiligen.

Wanneer je tijdelijk afwezig bent, op reis moet, wordt opgenomen in het ziekenhuis… kan je ook beroep doen op de lokale politie die tijdens uw afwezigheid toezicht houdt in de omgeving van uw woning. Vul daarvoor de aanvraag afwezigheidstoezicht in.

Van waardevolle voorwerpen of voorwerpen waar je aan gehecht bent, kunnen digitale foto's worden gemaakt, die op een cd-rom worden gebrand. Bij inbraak is dit een eenvoudige, maar effectieve manier om een juiste en volledige omschrijving te hebben van de verdwenen voorwerpen. Bovendien kunnen de foto's worden gebruikt om de opsporing te vergemakkelijken. Dit voor de prijs van € 1 of een lege cd-rom.

Wens je een infosessie te organiseren voor je club of organisatie? Neem contact op met de lokale politie of de preventiedienst om de nodige afspraken te maken.

Nog enkele eenvoudige tips:

 • plaats geen kostbare spullen in het oog van voorbijgangers
 • geef je woning een bewoonde indruk
 • laat deuren en ramen nooit openstaan, ook al ben je maar even weg
 • leg je sleutels nooit op voorzienbare plaatsen, zoals onder de mat, in de bloembak, …
 • laat geen ladders, klein gereedschap, … rond je huis rondslingeren
 • laat waardevolle voorwerpen of voorwerpen waar je aan gehecht bent fotograferen en/of graveren

Autodiefstalpreventie

Gemeenschapswachten spreken de burgers aan met tips betreffende diefstallen van en uit voertuigen. Het lijkt zo eenvoudig, maar je auto slotvast maken en geen waardevolle voorwerpen laten liggen, voorkomt heel wat diefstallen. Neem ook, bij het verlaten van je wagen, zo veel mogelijk je boorddocumenten mee.

Maak het de autodieven nog moeilijker en laat je autoruiten graveren. Voor een dief verlaagt dit zeer sterk de waarde van de wagen, hij moet immers alle ruiten laten vervangen. Een gestolen wagen wordt sneller herkend en kan dus sneller worden terugbezorgd. De stad organiseert hieromtrent soms acties.

Nog enkele eenvoudige tips:

 • maak van je wagen geen uitstalraam door er zichtbaar voorwerpen in achter te laten
 • sluit alle deuren af, ook al ben je maar even weg
 • laat nooit de sleutels in het contact zitten, zelfs niet voor korte duur
 • laat je rijbewijs en autodocumenten niet in de wagen liggen
 • schakel het stuurslot steeds in
 • parkeer zo weinig mogelijk op afgelegen of verlaten plaatsen

Fietsdiefstalpreventie

Drie keer per jaar, organiseren de gemeenschapswachten fietsgraveringen. Je rijksregisternummer wordt in je fiets gegraveerd. Hierdoor wordt je fiets minder aantrekkelijk voor dieven én een gevonden fiets kan sneller terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar.

Een degelijk fietsslot is een must. Kijk na voor sloten die een keurmerk dragen, deze zijn getest op hun degelijkheid en zorgen voor een goede beveiliging. Maak je fiets met het kader vast aan een vast voorwerp, zo is hij moeilijker mee te nemen. Maak zeker gebruik van de fietsenrekken die in het stadscentrum en aan het station werden geplaatst! Op evenementen kijk je best uit naar de mobiele fietsenrekken van de stad.

Wordt je fiets toch gestolen? Doe steeds aangifte bij politie! Te vaak horen we van mensen dat een fiets toch niet wordt teruggevonden. Dit wordt echter tegengesproken door het aantal gevonden fietsen die gestald staan bij politie, waar niemand een idee heeft van wie die zijn. Als een fiets gegraveerd is, kan die, zelfs al is er geen aangifte gebeurd, toch worden terugbezorgd.

Gauwdiefstalpreventie

Pickpockets zijn razendsnel en vingervlug. Wees daarom steeds allert op je handtas, portefeuille en andere waardevolle voorwerpen. Tijdens de eindejaarsdagen kon je Pick en Pock zien in de winkelstraten, om de bevolking op een ludieke manier hierop te wijzen. De gemeenschapswachten houden hierop ook steeds toezicht, op de wekelijkse markt, op evenementen en plaatsen waar veel volk aanwezig is.

Nog enkele eenvoudige tips:

 • hou je handtas altijd gesloten
 • je portefeuille zit veiliger in de binnenzak van een mantel dan in de achterzak van een broek
 • wees waakzaam op donkere en verlaten plaatsen
 • doe steeds aangifte bij politie wanneer je het slachtoffer bent van een misdrijf
 • beperk de hoeveelheid cash die je bij je hebt
 • persoonlijke papieren die je niet echt nodig hebt, laat je best thuis

Word je toch slachtoffer?

Doe zeker aangifte bij de lokale politie via 055 33 70 33 of 101. Elke tip kan op termijn helpen om daders te vinden en/of op te pakken.