De Stadstuin

Stadstuin

Ambitieus stadsvernieuwingsproject

Dit stadsvernieuwingsproject is de komende jaren één van de belangrijkste ontwikkelingen in Ronse. Het betreft de realisatie van een groot park omzoomd met woningen, op de heuvel tussen de Verlorenstraat en de Oscar Delghuststraat. Het plan had de werknaam “De Kloef” maar draagt nu de naam 'Stadstuin', het groene hart van Ronse. Alleen al door de grootte en de ligging is het een bijzonder gebied: een heuvel van 11 ha groot, direct tegen het centrum van de Stad Ronse gelegen. Vanaf het begin was het ambitieniveau van de stad hoog om met dit plan een stevige impuls te geven aan de verdere ontwikkeling van Ronse. Niet alleen krijgt Ronse een grote groene long binnen de stadsgrenzen, er wordt tegelijkertijd een hoogwaardig woonaanbod toegevoegd.

Het stadspark van 7 ha wordt door de stad gefinancierd en de woningen en appartementen op 6 ha worden door de private partner gerealiseerd. De stad heeft bekende ontwerpers om hun medewerking gevraagd. Het architectenbureau Robbrecht en Daem tekende het masterplan. Aan de uitwerking van het park tekent de al bijna even bekende landschapsarchitect Martin Wirtz uit Schoten. Er is een mooi landschappelijk park van de tekentafel gekomen dat de drager is van de totale ontwikkeling. Het park werd reeds aangelegd en is voor iedereen toegankelijk. Het wordt nu al door heel wat mensen gebruikt en is een gezellige ontmoetingsplaats midden in de stad. 

Voor de realisatie van de woningen heeft stad Ronse een overeenkomst gesloten met bvba Avaronne. Er komen in totaal 13 villa's, 73 woningen en 237 appartementen. De combinatie van groen wonen aan een landschappelijk park met de voorzieningen van de stad binnen handbereik zijn de grote troeven van dit project.

In mei 2013 werd de eerste steen gelegd van de woningen in ‘De Stadstuin'. De eerste fase met 27 woningen en 46 appartementen werd eind 2015 afgewerkt. Tal van gezinnen hebben reeds hun intrede genomen en ‘het groene hart van Ronse' klopt sneller dan ooit. Stad Ronse en de private partner Avaronne zaten echter niet stil en hebben de voorbije jaren niet enkel de eerste fase van dit project afgerond maar ook de volgende fase van het project voorbereid. Op 15 oktober 2015 werd het volgende hoofdstuk in het project voorgesteld. Dit project wordt gesteund door de Vlaamse regering en beloond met een subsidie in het kader van de subsidiëring voor Vlaamse Stadsvernieuwingsprojecten. De realisatie van Fase 2 is momenteel volop bezig.

Contact opnemen met de bouwpromotor?
De Stadstuin Ronse - BVBA Avaronne
Minister Liebaertlaan 53 d01, 8500 Kortrijk
056 21 78 17
info@stadstuinronse.be
www.stadstuinronse.be