Open Monumentendag

10/09
OMD23

Zondag 10 september 2023

Open Monumentendag is het grootste gratis culturele eendagsevenement van Vlaanderen en vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 10 tot 18 u. Onroerend erfgoed staat centraal waarbij net dat tikkeltje meer te beleven valt dan op andere dagen. Toerisme Ronse zet dit jaar deze locaties in de kijker: Louise-Marie Manor & Gardens, de Sint-Hermescrypte, de Hoge Mote (Belevingscentrum met expositie, Must - Museum voor Textiel en een ambachtenmarkt), de binnenkoer van het Spanjaardenkasteel (met café en volksspelen) en Brouwerij De Keyser (met initiatie drukpers).

Programma 2023

Louise-Marie Manor & Gardens – VOLZET
Exclusieve locatie, ook gekend als het voormalige hotel-restaurant Shamrock. Onze gidsen tonen een deel van het gelijkvloers en de impressionante tuin van Jacques Wirtz. Het bezoek wordt zeven keer aangeboden voor max. 20 deelnemers en duurt een uur.

De collega’s van de dienst Vrije Tijd van Maarkedal organiseren in de tuin een ludieke familiezoektocht. Reserveer gratis jouw plaatsje voor de zoektocht.

>> Door de vele inschrijvingen op Open Monumentendag zullen er in 2024 nieuwe bezoeken georganiseerd worden in het kader van "Op stap met de gids". Gelieve bij interesse jouw gegevens te mailen naar toerisme@ronse.be zodat we je in het voorjaar kunnen contacteren wanneer de bezoekdata bevestigd zijn.

Sint-Hermescrypte
Geniet in de gerestaureerde en impressionante crypte van de serene sfeer en ervaar de unieke kracht van dit bedevaartsoord.

Belevingscentrum Hoge Mote
In de thuishaven van Visit Ronse vind je info over de stadsgeschiedenis en op de eerste verdieping is er de expositie ‘In de ban van het beest’. Ervaar de veelzijdigheid van de collectie die de stadsdienst Archief & Erfgoed beheert.

Ambachtenmarkt Hoge Mote
Op de binnenkoer van de Hoge Mote staan verschillende lokale standhouders op de ambachtenmarkt. We zien de term ‘ambacht’ heel ruim: origineel, modern en/of folkloristisch van aard.

Must – Museum voor Textiel
Leer meer over de boeiende Ronsese textielgeschiedenis waar onze textielgidsen de verschillende weefgetouwen laten dansen en zingen.

Spanjaardenkasteel
Ontdek de unieke geschiedenis van het eeuwenoude Spanjaardenkasteel (Bruulpark) samen met onze gidsen. 

Museumcafé met volksspelen
Dit jaar kan je genieten van een drankje op de binnenkoer van het Spanjaardenkasteel. Georganiseerd door jeugdhuis New Gen. Toon er ook jouw kunsten op enkele oude volksspelen.

Brouwerij De Keyser
Onze eigenzinnige museumdrukkers leggen jou in brouwerij De Keyser de werking van de unieke drukpers uit.

Extra: Visit Ronse promoot graag volgende private monumenten

Brembosmolen
De watermolen werd tot in de 19de eeuw gebruikt om eikenschors te malen voor de leerlooiers. Het gebouw, de geul, de sluis van het spaarbekken en het rad zijn beschermd als monument.

  • Waar: Braambos 13
  • Wanneer: van 10 tot 18 u.
  • Meer info: klik hier

Koer Devos 
Bezoek uitzonderlijk dit 19de-eeuwse steegbeluik en ontdek welke renovatiewerken worden uitgevoerd om de 12 arbeidershuisjes in ere te herstellen. Iedereen van harte welkom!

  • Waar: Devoskoer 1-12 
  • Wanneer: van 10 tot 17 u.
  • Meer info: klik hier