Open Monumentendag

11/09
OMD 2022

Zondag 11 september 

Open Monumentendag is het grootste gratis culturele eendagsevenement van Vlaanderen en vindt dit jaar plaats op zondag 11 september van 10 uur tot 18 uur. Onroerend erfgoed staat centraal waarbij net dat tikkeltje meer te beleven valt dan op andere dagen. Toerisme Ronse zet tijdens deze editie drie locaties in de kijker: Villa Te Nitterveld, de Hoge Mote (Belevingscentrum, Must - Museum voor Textiel en museumcafé) en het Spanjaardenkasteel (inclusief Estaminet en Brouwerij De Keyser).

Programma 2022

Villa Te Nitterveld – inschrijven verplicht
Tijdens dit exclusieve bezoek ontdek je met onze twee gidsen het unieke interieur van villa Te Nitterveld en de imposante tuin. 

 • Rondleidingen van één uur om 10u-11u-12u-14u-15u-16u-17u.
 • Parkeren: parking La Salettestraat, 9680 Louise-Marie (Maarkedal). Van daaruit stap je 800 meter te voet naar villa Te Nitterveld (Savooistraat 233, dichtbij hoek Ommegangstraat).
 • Er is geen parkeermogelijkheid aan villa Te Nitterveld zelf. Hou hier rekening mee. 
 • Maximaal 15 bezoekers per rondleiding.
 • Praktisch: Inschrijven via mail (toerisme@ronse.be) of telefoon (055/232.816). Gelieve uw naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, aantal bezoekers en gewenste uur door te geven. 

Belevingscentrum Hoge Mote
De Hoge Mote is een van de best bewaarde historische sites en de thuishaven van Toerisme Ronse. Je ontdekt er meer over de regio, de Fiertelommegang, de Sint-Hermescultus en het textielverleden van Ronse. Geniet van een prachtig uitzicht vanop de panoramatoren.
! Op de eerste verdieping vind je de expositie 'Bladmuziek uit de verzamelingen van César Snoeck, Abel Régibo en de Ronsese muziekschool'.

Must – Museum voor Textiel
In het Must zingen de weefgetouwen en tonen onze textielvrijwilligers jou de technische (r)evolutie van de textielindustrie. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. 
! Het Must is doorlopend geopend tussen 10 uur en 18 uur. Vooraf inschrijven hoeft niet. 

Spanjaardenkasteel
Het Spanjaardenkasteel is normaal niet publiek toegankelijk, maar wordt op Open Monumentendag speciaal opengesteld voor het brede publiek. Drie gidsen leiden jou rond langs enkele unieke locaties in het gebouw.
! Onze gids start ongeveer om het halfuur tussen 10 uur en 18 uur van zodra er enkele personen aanwezig zijn. Maximaal 10 personen per gids. Vooraf inschrijven hoeft niet. 

Estaminet met volksspelen
Op de binenkoer van het Spanjaardenkasteel vind je het charmante cafeetje Estaminet, waar onze gidsen uitleg geven over de geschiedenis van de kroeg en waar een aantal unieke volksspelen kunnen gespeeld worden. Bij goed weer op de binnenkoer, bij regenweer binnenin het café.
! Het Estaminet en de volksspelen kunnen bezocht worden tussen 14 uur en 18 uur.

Brouwerij De Keyser
In Brouwerij De Keyser (Priestersstraat 13) toont onze museumdrukker jou de werking van verschillende traptegelmachines waaronder de speciale 'juliennepers' . 
! Deze uitleg wordt gegeven tussen 10 uur en 15 uur. 

Museumcafé met concerten
Op de binnenkoer van de Hoge Mote kan je genieten van een heerlijk drankje. Tussen 14 uur en 18 uur treden de Ronsese accordeonklas van KAVA (Kunstacademie Vlaamse Ardennen) en het eigenzinnige trio De Floaters op.

Extra: Visit Ronse promoot graag volgende private monumenten

Villa Madonna
De eigenaars van de eclectische Villa Madonna leiden jou graag rond in hun unieke locatie. De villa van architect Modeste de Noyette pronkt bovenaan de Kruisstraat. 

 • Waar: Kruisstraat 368
 • Wanneer: van 10 uur tot 18 uur
 • Meer info: klik hier

Brembosmolen
De watermolen werd tot in de 19de eeuw gebruikt om eikenschors te malen voor de leerlooiers. Het gebouw, de geul, de sluis van het spaarbekken en het rad zijn beschermd als monument.

 • Waar: Braambos 13
 • Wanneer: van 10 uur tot 18 uur
 • Meer info: klik hier