Wat met GFT vanaf 2024?

GFT afval

Gescheiden inzameling in Ronse pas vanaf 2026

In de media verschenen de voorbije dagen heel wat berichten over de gescheiden ophaling van GFT (groente-, fruit- en tuinafval).  Vanaf 2024 zou dit niet meer bij het restafval mogen aangeboden worden. In onze regio (IVLA) verandert er voorlopig echter nog niks.

Selectieve inzameling GFT

In gemeenten die reeds een selectieve inzameling van GFT aanbieden, zal er inderdaad geen GFT meer bij het restafval mogen worden aangeboden vanaf 2024. In het werkingsgebied van IVLA is er echter nog geen selectieve inzameling van GFT. Dit komt er uiterlijk vanaf januari 2026.

Het Lokaal Materialenplan 2023-2030 dat in mei 2023 definitief werd goedgekeurd, verplichtte een selectieve inzameling van GFT vanaf 2024. Voor de meeste intercommunales is het echter niet haalbaar om dit op zo'n korte termijn uit te werken, vooral omdat deze afhankelijk zijn van de levertermijn voor vrachtwagens met een weegsysteem. OVAM bood dan ook de mogelijkheid om uitstel aan te vragen, tot uiterlijk januari 2026. Ook IVLA diende een aanvraag tot uitstel in. Deze werd recent goedgekeurd. Hierdoor mogen inwoners van het werkingsgebied van IVLA - waaronder Ronse- hun GFT wel nog reglementair bij het restafval aanbieden. Van zodra de selectieve inzameling van GFT start, zal dit niet meer mogen. Daarover wordt later nog gecommuniceerd.

OPGELET >> dit uitstel geldt enkel voor huishoudens. Bedrijven moeten hun GFT wel al sorteren. Ook wie een evenement organiseert, moet GFT voortaan apart inzamelen.

Meer info via de website van IVLA : www.ivla.be/nieuwsberichten/wat-met-gft-vanaf-2024