Uilenspel zoekt vrijwilligers

Uilenspel

Uilenspel zoekt jou!

Wil je je inzetten voor een kind uit een gezin met een maatschappelijke kwetsbaarheid? Als Uilenspelbegeleider ga je 1u/week aan huis langs bij een gezin in jouw buurt gedurende een schooljaar. Je stimuleert de schoolse vaardigheden van het kind, je bouwt een vertrouwensband op met het gezin en je reikt de ouders handvaten aan om hun kind te ondersteunen op schools vlak. Je helpt bruggen bouwen naar de school en de buurt toe. Zo bouw je mee aan een solidaire samenleving met gelijke kansen voor iedereen!

Wat doet Uilenspel?

Uilenspel vzw biedt huiswerkbegeleiding aan kinderen uit gezinnen met een maatschappelijke kwetsbaarheid. Ze streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen.Vrijwilligers uit de buurt gaan 1 uur per week aan huis bij een kind uit een gezin met een maatschappelijke kwetsbaarheid. Via het principe van 'spelend leren' werken ze aan de schoolse vaardigheden, talenten en motivatie van het kind. Ze lezen in boeken, knutselen, helpen bij schoolwerk en maken vooral veel plezier. De buurtgerichte aanpak resulteert in een extra netwerk en vertrouwensband tussen buren.

Wat krijg je van Uilenspel?

  • ontmoeting en uitwisseling met gelijkgestemde vrijwilligers
  • een gratis aanbod aan keuzevormingen waar je je kennis en vaardigheden kan verruimen
  • een waardevolle tijdsbesteding waar je echt een verschil kan betekenen voor een gezin met een maatschappelijke kwetsbaarheid
  • een persoonlijk aanspreekpunt om jou waar nodig te ondersteunen
  • leuke activiteiten bij Uilenspel of in je buurt om samen met je kindje/gezin naartoe te gaan
  • je kan ook rekenen op een verzekering lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid

Dit is mede mogelijk gemaakt door de stad Ronse.

Vrijwilliger worden?

Wil je de buurt waarin je woont eens op een andere manier leren kennen? Kan je een uurtje per week vrijmaken om als vrijwilliger langs te gaan bij een gezin voor huiswerkbegeleiding en schoolse ondersteuning? Of help jij liever achter de schermen? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Iedereen met een gezonde dosis enthousiasme is welkom bij Uilenspel.

Goesting gekregen? Dan kan je je inschrijven voor het online infomoment op woensdag 13 september om 19.30 u. via siska.degroote@uilenspel.be of via deze link

Interview met een vrijwilliger

Annie (78) is de eerste Uilenspelvrijwilliger in Ronse. Annie is leerkracht op pensioen. Als vrijwilliger komt ze opnieuw in contact met kinderen en kan ze haar jarenlange ervaring inzetten om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Ondertussen zit haar eerste jaar als begeleider bij een Uilenspelgezin erop.

Annie vertelt: "Het afgelopen jaar ging ik wekelijks langs bij mijn Uilenspelkind Iljen. Hij zit in het vijfde leerjaar en haalde heel goede punten op het einde van het schooljaar. Hij kreeg een pluim van de juf waardoor hij straalde. Dat deed niet enkel hem, maar ook mij veel deugd. Het is een verstandige jongen, maar hij is heel speels en kan zich daardoor niet altijd makkelijk concentreren. Ik voorzie altijd wat tijd aan het begin van de begeleiding zodat hij zich kan uitleven en spelen, daarna gaan we aan het werk. Dat systeem werkt heel goed voor ons. Ik ben gepensioneerd en heb voldoende tijd waardoor ik besliste om twee keer per week langs te gaan in plaats van één keer. Daardoor kreeg ik al snel een nauwe band met het hele gezin. Ik word er met open armen ontvangen. De mama is heel erg dankbaar voor de hulp die haar zoon krijgt en bedankt me regelmatig.

Het fijnste moment van de begeleiding was toen we op uitstap gingen naar Geraardsbergen met het hele gezin. We genoten samen van een lekkere picknick in de zon die de mama had klaargemaakt. Daarna gingen we samen naar de cinema om een Disneyfilm te zien. Zowel de kinderen als de mama en ik hebben ons enorm geamuseerd die dag. Nog zo’n warm moment was toen de jongere zus van Iljen een dansoptreden had. Ik werd gevraagd om te komen kijken omdat de ouders er zelf niet bij konden zijn . Ik heb veel foto’s genomen en gesupporterd voor het meisje. Ik stond tussen alle trotste grootouders en op dat moment voelde ik me zelf ook als een grootmoeder voor haar.

Volgend jaar blijf ik langsgaan bij mijn Uilenspelgezin om Iljen verder te helpen in het zesde leerjaar. Ik zal ook helpen bij zijn studiekeuze voor de overgang naar het middelbaar. Het is fijn om mijn vrije tijd op zo’n waardevolle manier te kunnen inzetten voor een gezin in mijn buurt.”

Interesse om vrijwilliger te worden bij Uilenspel?

Neem contact op met het aanspreekpunt van Ronse:
Siska De Groote
siska.degroote@uilenspel.be
0486 86 38 96

Volg hen op Facebook