Openbaar onderzoek Regionaal Mobiliteitsplan

kaart vervoerregio Vlaamse Ardennen

Geef je mening tot en met 16 november

De vervoerregio Vlaamse Ardennen heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.

Context

Het Regionaal Mobiliteitsplan kadert binnen basisbereikbaarheid en Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.

De vervoerregio Vlaamse Ardennen is samengesteld uit deze 15 gemeenten: Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.

Het mobiliteitsplan van Vervoerregio Vlaamse Ardennen kwam tot stand dankzij de medewerking van vele, verschillende betrokkenen. Stakeholders kwamen meermaals samen voor analyses over specifieke onderwerpen. Online bevragingen vonden plaats bij burgers, stakeholders en raadsleden. Daarnaast waren er regelmatig intense meetings met ambtenaren en beleidsmakers. Dit alles heeft geleid tot het plan dat nu voorligt.

Deel je mening

Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt van 18 september tot en met 16 november 2023 kan je het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Vlaamse Ardennen inkijken en jouw mening geven.

Wil je meer weten over het regionaal mobiliteitsplan?
Wil je meepraten over het regionaal mobiliteitsplan?
Opmerkingen kan je uiterlijk tegen 16 november 2023 bezorgen: