Extra ruimte voor jeugd

mobiele beweegbank

Mobiele sporttoestellen

De stad Ronse ontving ten gevolge van de Corona-pandemie extra middelen uit het noodfonds. Een deel van deze som werd besteed aan de aankoop van mobiele sporttoestellen. Binnenkort verschijnen de eerste toestellen in het straatbeeld in de Scheldekouter en op parking Portois. Het doel van deze aankoop is meervoudig:

  • Urban Sports zijn in opmars. Denk hierbij aan skaten, bmx, step, breakdance, parkour, street work out, skeeleren, freestyle voetbal, straatbasket, … Een aantal van deze disciplines krijgt zelfs een olympisch statuut. Ronse beschikt binnen bepaalde disciplines over heel veel talent. Het bestuur wil dit talent verder ondersteunen via deze aankoop, zonder daarbij de eigenheid van die Urban Sports uit het oog te verliezen.
  • Maar het gaat niet enkel om het bieden van extra kansen aan talenten. Iedereen kan genieten van deze infrastructuur. Door het mobiele karakter zullen deze toestellen ingezet worden in verschillende buurten. Zo ontstaan er meer sport- en beweegkansen, overal verspreid in de stad, maar vooral dicht bij huis.

>> Welk materiaal kan er in jouw buurt verschijnen?

Het gaat om twee fitnessbanken, een uitgebreid pakket skate & bmx-toestellen waaronder een miniramp, mobiele voetbalveldjes en multifunctionele sporttoestellen. Een deel van deze infrastructuur wordt ter plaatse opgebouwd en blijft voor een langere periode staan. Andere elementen zullen enkel ingezet worden bij begeleide activiteiten.

>> Primeur voor Scheldekouter en parking Portois

De primeur van dit concept is voor de wijk Scheldekouter en parking Portois. Deze eerste opstelling loopt van de Paasvakantie tot de zomervakantie 2021. Daarna worden diverse speelelementen geïntegreerd in de werking van diverse zomerkampen.

>> Opstap naar vaste infrastructuur

Aan de hand van deze mobiele toestellen wil de stad eveneens onderzoeken waar er noden zijn aan bijkomende sport- en speelinfrastructuur. In welke buurt of op welke locaties worden die toestellen veel gebruikt? Dit kan wijzen op een onderliggende nood naar meer sport- en speelkansen. Op die manier heeft Stad Ronse meer zekerheid over de aankoop van de juiste toestellen bij de investering in nieuwe, vaste infrastructuur.

Urban Move

Samen met de infrastructuur wordt er voorzien in een mooi gevulde activiteitenkalender. Deze activiteiten zijn een brede waaier van tornooitjes, initiaties, demo’s, buurtspelen…  en worden getrokken door een samenwerking van stadsdiensten, partnerorganisaties en buurtcomités. Buurten krijgen op die manier een enorme boost en dat kan op zijn beurt uitdeinen naar het hele buurtleven. Een workout sessie op de fitbank samen met enkele buren, een namiddagje skaten met je vrienden uit de straat… Samen met middenveldpartners als LEJO en Samenlevingsopbouw hoopt de stad op die manier ook om de contacten binnen een buurt te versterken.

De brochure met meer informatie en de activiteitenkalender van Urban Move vind je hier terug. 

De komst van de toestellen en Urban Move wordt steeds op voorhand gecommuniceerd met de  buurtbewoners en er wordt over gewaakt dat de extra speelkansen kunnen worden gerealiseerd met een minimum aan hinder.

Meer info.

Wil je graag meer weten over de mobiele toestellen en Urban Move, neem dan contact op met Buurtsport.
Dit kan via mail naar buurtsport@ronse.be of telefonisch via het nummer 055/23 28 93.