Corona - nieuwsbrief 11

coronavirus

Vrijdag 24 juli - 16.00 uur

Klik hier om de nieuwsbrief te downloaden (PDF).
Cliquez ici pour la version en français (PDF).

Beste inwoners,

Jammer genoeg moet ik als waarnemend burgemeester de draad met deze nieuwsbrief opnieuw opnemen. De reden is dat het momenteel met de coronacijfers in ons land niet de goede kant opgaat. Iedereen heeft er dan ook alle belang bij om de heropflakkering van het coronavirus tegen te gaan. De Nationale Veiligheidsraad kwam op 23 juli samen om een stand van zaken op te maken en een aantal verscherpte maatregelen te nemen. Dit heeft ook gevolgen voor onze stad. Samen met de bevoegde diensten en politie werd de nieuwe situatie onder de loep genomen. In deze nieuwsbrief verneemt u  alvast meer over enkele bijkomende maatregelen die de stad Ronse genomen heeft.

6 gouden regels

Eerst en vooral is het belangrijk om nog even te wijzen op de zes gouden regels waar iedereen zich altijd moet proberen aan te houden.
Het zijn essentiële regels in de strijd tegen het coronavirus!

 • Respecteer de hygiënemaatregelen : was voldoende je handen
 • Doe activiteiten het liefst buiten.
 • Wees extra voorzichtig met kwetsbare mensen.
 • Blijf op een veilige afstand (1m. 50) en vermijd fysiek contact (handen geven).
 • Beperk je contacten tot 15 personen per week.
 • Beperk ook bijeenkomsten tot 15 personen.

Het naleven van de richtlijnen rond deze “bubbel” is belangrijk om te vermijden dat het virus zich snel kan verspreiden. Iedereen moet een lijst kunnen opmaken van alle mensen met wie hij of zij tijdens de voorbije week nauwe contacten heeft gehad.

Verplichting mondmaskers

Het dragen van een masker is sowieso sterk aanbevolen in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd. Hierbij komen nu een aantal bijkomende verplichtingen. In Ronse is het voortaan verplicht een mondmasker te dragen (voor personen ouder dan 12 jaar) :

 • Bij een bezoek aan het recyclagepark
 • Tijdens de openbare markt op woensdag en zaterdag
 • In alle openbare gebouwen. Dit betekent dat je een mondmasker moet dragen bij het betreden van het stadhuis en alle andere openbare gebouwen zoals CC De Ververij, de sporthal, dienst toerisme, locaties jeugdwerking etc. In de bibliotheek was het al verplicht. Draag je geen mondmasker dan zal je de toegang tot het gebouw geweigerd worden.
 • Bij een bezoek aan de horeca (aan tafel mag het mondmasker af)
 • In alle winkels
 • In het handelscentrum Ronse (op straat).

Het dragen van een mondmasker wordt vanaf zaterdag 25 juli dus verplicht in het handelscentrum van Ronse : de commerciële as van aan het station tot onderaan de Wijnstraat, de Grote Markt, Peperstraat en De Vrijheid. Deze zone zal aangeduid worden met informatieborden.

De volgende straten liggen in deze zone : Winston Churchillplein, Stationsstraat, Guissetplein, Abeelstraat,  Rooseveltplein, Wijnstraat, Grote Markt, Peperstraat en de straten in De Vrijheid: Sint-Martensstraat, Kapitelstraat, Cypriaan De Rorestraat, Kleine Markt, Schipstraat en Begijnhofstraat.

Tijdelijk geen bezoek in woonzorgcentra

Tom Aelbrecht, directeur WZC De Linde: “Begin juli kondigden we opgelucht aan dat de piek van de corona-pandemie voorbij was en dat de bezoekregeling kon versoepelen. Helaas stellen we vandaag vast dat het aantal besmettingen met COVID-19 over gans België weer snel aan het stijgen is. We zien ons dan ook genoodzaakt om snel te reageren om het risico voor onze bewoners te beperken en dit in de eerste plaats door de bezoekregeling opnieuw te verscherpen.

Concreet zal vanaf heden geen bezoek meer toegelaten worden en mogen bewoners zich niet buiten het woonzorgcentrum begeven tot en met dinsdag 28 juli 2020. De komende dagen zal een nieuwe bezoekregeling en afsprakennota (was, post,…) uitgewerkt worden zodat iedereen op korte termijn opnieuw contact kan hebben in een daarvoor voorziene ruimte en / of open lucht.

Dit betreft een tijdelijke maatregel die te allen tijde opnieuw kan versoepeld worden van zodra de waarschuwingsdrempels en de evolutie van het coronavirus dit toelaten. Wij benadrukken dat deze verstrengde maatregelen - met aandacht voor het mentaal welzijn van de bewoners - nodig zijn om te vermijden dat opnieuw een algemeen bezoek- en uitgaansverbod moet ingevoerd worden.”

Wim Wijballie, directeur WZC Hogerlucht,  “In opvolging van de richtlijnen van de Vlaamse overheid is er in WZC Hogerlucht vanaf vrijdag 24 juli tijdelijk geen bezoek meer mogelijk op de kamer. Vanaf dinsdag 28 juli is er opnieuw bezoek mogelijk in de babbelbox, na reservatie. Deze maatregel wordt genomen ter bescherming van de bewoners, de medewerkers en de bezoekers. Op deze wijze willen we de voorziening niet enkel vrijwaren van besmettingen, maar ook vermijden dat er opnieuw een volledig bezoekverbod zou moeten worden ingevoerd, zoals we gekend hebben van midden maart tot midden mei. Daarnaast blijft het essentieel om alle hygiënevoorschriften goed na te leven en zeer waakzaam te zijn voor symptomen bij bewoners en medewerkers.”

Geen evenementen in augustus : concerten “Zotte Zomer” afgelast

In samenspraak met de betrokken schepenen en diensten werd beslist om in de maand augustus met de stad geen evenementen te organiseren. Dit betekent o.a. dat de geplande programmatie in het kader van “Zotte Zomer” afgelast wordt. Het indijken van de verspreiding en het vermijden van een tweede besmettingsgolf is momenteel immers onze eerste bekommernis.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je steeds terecht op de website van de stad www.ronse.be/corona of op de website van de overheid www.info-coronavirus.be  Het nationale telefoonnummer 0800 14 689 is bereikbaar van 8 tot 20 uur. Op beide websites vind je ook een lijst met veelgestelde vragen (FAQ).

Ook ik blijf het herhalen : was voldoende je handen, hou afstand en draag zorg voor jezelf en elkaar!

Uw waarnemend burgemeester,

Ignace Michaux

 

 

Archief

Nieuwsbrief 1 - 20200320 NL Lettre des nouvelles 1 - 20200320 FR
Nieuwsbrief 2 - 20200320 NL Lettre des nouvelles 2 - 20200323 FR
Nieuwsbrief 3 - 20200326 NL Lettre des nouvelles 3 - 20200326 FR
Nieuwsbrief 4 - 20200331 NL Lettre des nouvelles 4 - 20200331 FR
Nieuwsbrief 5 - 20200404 NL Lettre des nouvelles 5 - 20200404 FR
Nieuwsbrief 6 - 20200410 NL Lettre des nouvelles 6 - 20200410 FR
Nieuwsbrief 7 - 20200417 NL Lettre des nouvelles 7 - 20200417 FR
Nieuwsbrief 8 - 20200424 NL Lettre des nouvelles 8 - 20200424 FR
Nieuwsbrief 9 - 20200501 NL Lettre des nouvelles 9 - 20200501 FR
Nieuwsbrief 10 - 20200515 NL Lettres des nouvelles 10 - 20200515 FR

Fotoalbum: Tips om jezelf en je naasten te beschermen

De basisregels om besmetting te voorkomen kan men niet genoeg benadrukken...
Daarnaast ook nog enkele tips om deze moeilijke tijd door te komen en zowel jezelf als je naasten te beschermen.

Inhoud fotoalbum

 • 5 affiches van de Vlaamse Overheid #ikredlevens  
 • Affiches in verschillende talen (NL, FR, EN, DE en AR) van het Agentschap Zorg & Gezondheid.
 • 5 tips omtrent het omgaan met conflicten in het gezin en de gratis hulplijn 1712 bij vragen over geweld
 • Tips van het Rode Kruis

Meer info: www.info-coronavirus.be

Klik op de eerste afbeelding om de galerij te openen.