Corona - nieuwsbrief 16

coronavirus

Vrijdag 12 februari - 17.00 uur

Klik hier om de nieuwsbrief te downloaden (PDF).
Cliquez ici pour la version française (PDF). 

Beste inwoners,

Hoop op betere tijden…

In de eerste plaats moet ik ieder van jullie bedanken. Dankzij de inspanningen van iedereen gaan de coronacijfers in onze stad de goede kant uit. De incidentie is gedaald tot minder dan 50 per 100.000 inwoners. We behoren daarmee tot de beste leerlingen uit de regio. Ik wil dan ook een oproep doen om de maatregelen te blijven respecteren. In Ronse blijven alle huidige maatregelen, zoals de mondmaskerplicht in de bebouwde kom, van kracht. Blijf deze regels volgen. Het helpt!

Ondertussen komt ook de vaccinatiecampagne op gang. Het is een enorme opdracht die ons voor organisatorisch en logistieke uitdagingen plaatst. De steden en gemeenten in de Vlaamse Ardennen zijn klaar om dit tot een goed einde te brengen op een manier die het voor de burgers zo makkelijk mogelijk maakt. Verderop leg ik graag nog even uit wat het belang is om je te laten vaccineren. Maar eerst traditiegetrouw het overzicht van de situatie in het ziekenhuis en onze rusthuizen.

Situatie in ziekenhuis en woonzorgcentra

Dr. Ghillemijn, hoofdarts AZ Glorieux : “In het ziekenhuis van Ronse is het momenteel vrij rustig. We hebben een stabiel lage bezetting op onze Covid-afdeling met een laag aantal patiënten en een laag aantal positieve gevallen. We duimen dat dit zo kan blijven. Ondertussen is vorige week de vaccinatie van het personeel gestart. Momenteel loopt dit minder vlot dan gepland door vertragingen bij de leveringen van het vaccin. Hopelijk komt ook dit snel op gang.”

Wim Wijballie, directeur WZC Hogerlucht : “Op 1 februari kregen de bewoners van WZC Hogerlucht hun tweede dosis van het Pfizer-vaccin. Aanstaande zondag, 14 februari, krijgen de medewerkers hun tweede prik. Wij wachten met de eventuele aanpassing van de bezoekregeling tot we de update van de Vlaamse overheid ter zake hebben ontvangen. De Taskforce Covid-19 buigt zich nog over de maatregelen in de woonzorgcentra. We hopen hier binnenkort meer nieuws over te ontvangen.”

Tom Aelbrecht, directeur WZC De Linde : “In het WZC De Linde hebben de bewoners hun tweede prikje maandag (8 februari) gekregen. De medewerkers krijgen hun tweede dosis op maandag 22 februari. Ook wij hopen om na de tweede vaccinatie van de bewoners de bezoekersregeling wat te kunnen versoepelen, maar wachten nog op verder richtlijnen. Momenteel blijft de huidige regeling gewoon behouden.”

Vaccinatiestrategie

Corona zette alles op pauze. Nog even en we kunnen echter weer vooruit, dankzij de ontwikkelde vaccins. Hoe meer mensen zich laten vaccineren tegen COVID-19, hoe beter. Vaccinatie is immers de beste bescherming tegen het coronavirus en de grootste garantie dat we opnieuw volop van het leven kunnen genieten. Zoals je wellicht al vernomen hebt, werden in onze regio ondertussen twee vaccinatiecentra opgericht: Stadsfeestzaal COC in Ronse en De Qubus in Oudenaarde. Mijn dank gaat daarbij uit naar alle diensten die dit op zo een korte termijn gerealiseerd hebben.

Inwoners (+ 18 jaar) uit Ronse, Kluisbergen en Maarkedal moeten voor hun vaccinatie naar de Stadsfeestzaal COC. Het doel is om begin maart met de vaccinaties te starten. Vooraf wordt wel even proefgedraaid. Wie in aanmerking komt voor een vaccinatie, ontvangt hiervoor een schriftelijke oproepingsbrief van de overheid. Daarna kan je je digitaal of telefonisch registeren. Je kan hierbij je afspraak bevestigen, annuleren of een ander moment kiezen. Uiteraard hangt veel af van de beschikbaarheid en de levering van de vaccins. Wij zijn er in elk geval klaar voor!

Ik zet hierbij ook graag enkele vragen op een rijtje.

  >> Waarom is het belangrijk om je te laten vaccineren?

Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Want ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden. Je beschermt daarbij niet alleen jezelf, maar ook je familie, collega’s, vrienden en de kwetsbaren in je omgeving. Pas als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, kunnen we groepsimmuniteit bereiken en het virus onder controle krijgen.

  >> Hoe werkt het vaccin en is het veilig?

Het vaccin stimuleert je immuunsysteem, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien echt met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Van sommige vaccins heb je een tweede dosis nodig na een week of vier. Na het toedienen van het vaccin zijn er weinig bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Deze treden meestal op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om na je spuitje nog een kwartiertje te blijven. De vele studies wijzen uit dat de vaccins vaak meer dan 90% effectief zijn en ook veilig.

  >> Wie komt eerst aan de beurt en waarom?

Het is onmogelijk om iedereen tegelijk te vaccineren. Daarom werden een aantal fases bepaald. De meest kwetsbare bevolkingsgroepen eerst, daarna de rest van de bevolking. In de eerste fase (januari & februari) zijn de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt. Daarna is het aan de andere zorginstellingen, de medewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. In de tweede fase is het de beurt aan 65-plussers en mensen met onderliggende gezondheids-problemen. In de derde en laatste fase komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.

  >> Is de vaccinatie gratis?

Je laten vaccineren is volledig gratis.

  >> Is vaccinatie verplicht.

Je laten vaccineren is niet verplicht. Het blijft een vrije keuze. Ik doe in elk geval een warme oproep aan iedereen om zich te laten inenten. Je laten vaccineren is immers de beste manier om deze crisis achter ons te laten. Je beschermt niet enkel jezelf maar ook de anderen.

  >> Kan ik mij als moslim laten vaccineren tijdens de Ramadan?

De ramadanmaand, die aanvangt op 12 of 13 april, zal samenvallen met de vaccinatiecampagne. Dit roept bepaalde vragen op bij de moslimbevolking. Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft echter duidelijk gesteld dat vaccins (zowel tegen Covid of iets anders) op geen enkele manier interfereren met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan ook niet beïnvloeden.  De Raad der Theologen voegt daar aan toe dat het vaccin onontbeerlijk blijft om mensenlevens te redden. Info : https://www.embnet.be/nl/zich-laten-vaccineren-de-vastenperiode-van-de-ramadanmaand

  >> Oproep vrijwilligers

Om de twee centra te bemannen is heel wat personeel nodig. Ondertussen hebben reeds meer dan 1000 mensen zich als vrijwilliger opgegeven. Daar zijn wij, als burgemeesters van de verschillende gemeentes, heel dankbaar voor. De vaccinatiecampagne zal echter maanden duren. Mensen die zich nog als vrijwilliger willen opgeven (mensen met een medische achtergrond, gepensioneerden,  studenten) kunnen dit nog steeds doen via het formulier op www.vaccinatievlaamseardennen.be

Sportkampen en speelpleinwerking

Ondertussen staat de krokusvakantie voor de deur. Mits het respecteren van de nodige maatregelen zijn onze diensten er in geslaagd om op een veilige manier sportkampen en speelpleinwerking te organiseren. Voor kinderen tot 12 jaar gelden geen afstandsregels. Wel worden de activiteiten georganiseerd in groepjes van max. 25 kinderen. Daarbij blijven deze groepjes gedurende gans de week stabiel en komen ze zo weinig mogelijk met elkaar in contact. Zo veel mogelijk activiteiten vinden ook buiten plaats. En ook alle andere coronamaatregelen blijven gelden : ouders komen niet op het terrein, handen regelmatig ontsmetten, mondmaskerplicht begeleiders etc.

Voor de activiteiten van Buurtsport en Lejo geldt, net zoals bij andere jeugdverenigingen, dat activiteiten bij kinderen vanaf 13 jaar verplicht buiten plaatsvinden in groepjes van maximum 10 jongeren. Een mondmasker is verplicht bij zowel deelnemers als begeleiders.

Hopelijk beleven al deze kinderen en jongeren een fijne vakantie! Ook u wens ik nog mooie winterse dagen. De omgeving van onze stad ligt er momenteel schitterend bij.
Geniet er van!

 

Uw burgemeester,

Luc Dupont

 

Meer informatie

Meer informatie kan je steeds vinden op de website van de stad www.ronse.be/corona of op de website van de overheid www.info-coronavirus.be
Het nationale telefoonnummer 0800 14 689 is bereikbaar van 8 tot 20 uur. Op beide websites vind je ook een lijst met veelgestelde vragen (FAQ).

Anderstalige informatie : https://www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info.

Vaccinatie: Informatie over de vaccinatiecampagne is te vinden op de website www.laatjevaccineren.be of op www.vaccinatievlaamseardennen.be (voor Ronse - Oudenaarde).

Voel je je slecht in je vel? Blijf praten met mensen in je omgeving. Kan je sommige dingen niet aan hen kwijt? Praat dan anoniem met een hulpverlener via volgende hulplijnen: Tele-Onthaal, 1712, Awel, Nupraatikerover, Zelfmoordlijn, Druglijn en Stop it Now! Meer info op www.hulplijnen.be.

 

Archief

Nieuwsbrief 15 - 20210115 NL Lettre des nouvelles 15 - 20210115 FR
Mededeling burgemeester - 20201211 NL  Message du maire - 20201211 FR
Nieuwsbrief 14 - 20201105 NL Lettre des nouvelles 14 - 20201105 FR
Nieuwsbrief 13 - 20201023 NL Lettre des nouvelled 13 - 20201023 FR
Nieuwsbrief 12 - 20201015 NL Lettre des nouvelles 12 - 20201015 FR
Nieuwsbrief 11 - 20200724 NL Lettre des nouvelles 11 - 20200724 FR
Nieuwsbrief 10 - 20200515 NL Lettre des nouvelles 10 - 20200515 FR
Nieuwsbrief 9 - 20200501 NL Lettre des nouvelles 9 - 20200501 FR
Nieuwsbrief 8 - 20200424 NL Lettre des nouvelles 8 - 20200424 FR
Nieuwsbrief 7 - 20200417 NL Lettre des nouvelles 7 - 20200417 FR
Nieuwsbrief 6 - 20200410 NL Lettre des nouvelles 6 - 20200410 FR
Nieuwsbrief 5 - 20200404 NL Lettre des nouvelles 5 - 20200404 FR
Nieuwsbrief 4 - 20200331 NL Lettre des nouvelles 4 - 20200331 FR
Nieuwsbrief 3 - 20200326 NL Lettre des nouvelles 3 - 20200326 FR
Nieuwsbrief 2 - 20200320 NL Lettre des nouvelles 2 - 20200323 FR
Nieuwsbrief 1 - 20200320 NL Lettre des nouvelles 1 - 20200320 FR