Bibliotheken nemen Oekraïense titels op in e-boekencollectie

Oekraïne Hart

In 208 openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel kan je e-boeken lenen en lezen, waar en wanneer je wil, gewoon op je eigen toestel. De bibliotheek biedt een collectie aan van meer dan 10.000 Nederlands- en Engelstalige titels. Daar komt nu ook een honderdtal Oekraïense vertalingen bij, waaronder boeken van George Orwell, Carlos Ruiz Zafón en Stephen King. Daarmee toont de bibliotheeksector haar solidariteit met de Oekraïense gemeenschap. Tegelijk wil de bib op deze manier mensen uit Oekraïne bereiken en helpen in deze moeilijke omstandigheden.

Over de collectie

In het aanbod vind je nu vooral klassiekers, zoals ‘1984’ van George Orwell of ‘Moby Dick’ van Herman Melville, aangevuld met populaire titels zoals ‘Het spel van de Engel’ van Carlos Ruïz Zafón of ‘Joyland’ van Stephen King. In het e-boekenaanbod is daarnaast een beperkte collectie Russische titels en vertalingen beschikbaar. Russisch is in Oekraïne de tweede taal. Bovendien toont de bibliotheeksector zich zo ook solidair met Russische inwoners, die evenmin om een oorlog gevraagd hebben.

Ook wie graag meer leest over Oekraïne en Rusland in het Nederlands vindt tussen de e-boeken van de bib heel wat interessant leesvoer. Op het uitleenplatform vinden gebruikers een boekenplankje met uitgelichte non-fictie-titels over Oekraïne en Rusland. In de maatschappelijke opdracht van de bibliotheek is het belangrijk burgers te informeren. Zo kunnen ze kritisch staan tegenover berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, zeker in tijden van fake news, filterbubbels en propaganda.

De collectie werd samengesteld op basis van beschikbaarheid en in samenwerking met verschillende Europese landen die allemaal een selectie Oekraïense titels zullen aankopen voor de openbare bibliotheeksector. Bij de verdere collectievorming wordt ook de Oekraïense gemeenschap via bibliotheek Sint-Pieters-Woluwe betrokken.

De uitbreiding met Oekraïense en Russische boeken is een eerste stap om de e-boekencollectie uit te breiden met nog meer andere talen. Daarvoor willen Cultuurconnect en de bibliotheken samenwerken met uitgevers en/of andere Europese bibliotheken. Op die manier wil de sector tegemoet komen aan de noden van diverse doelgroepen en inzetten op leesbevordering bij een zo breed mogelijk publiek.

Over de e-boekendienst van de bib

De e-boekendienst van de openbare bibliotheken wordt beheerd door Cultuurconnect. Culturconnect doet de onderhandelingen met de uitgevers en onderhoudt het contact met leverancier Bibliotheca. Momenteel onderzoekt Cultuurconnect de mogelijkheid om de collectie uit te breiden met courante talen, zoals Frans, Spaans of Turks, maar ook met kleinere talen, zoals Bulgaars of Pools. Samen met de bibliotheken die de e-boekendienst aanbieden wordt het komende jaar beslist welke talen en welke titels relevant en interessant zijn om op te nemen in de collectie.

De e-boeken van de bib zijn beschikbaar op smartphone, tablet, e-reader of computer. De collectie is altijd, overal en gratis toegankelijk voor bibliotheekleden met hun Mijn Bibliotheek-profiel. Mijn Bibliotheek is de toegangspoort tot de digitale dienstverlening van de bib.

Aan de slag met de E-boekencollectie

Bekijk de stappenplannen voor het e-boekenplatform:

Meer informatie over de e-boekencollectie vind je hier.

 

Gerelateerde items