Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Nest gezien? Meld dit via Vespawatch.be

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die een ernstige bedreiging vormt voor de Europese honingbij en het gehele inheemse insectenbestand. Deze soort is zeer agressief naar andere insecten en produceert grote nesten met veel individuen. Aziatische hoornaars kunnen een hele kast honingbijen uitroeien op enkele dagen tijd. Deze wespen zijn niet echt geïnteresseerd in mensen maar kunnen bij verstoring van hun nest wel agressief uit de hoek komen. 

De Europese hoornaar is veel minder agressief en jaagt individueel. Aangezien deze soort inheems is, heeft zij hier natuurlijke vijanden waardoor er geen problemen optreden. De Aziatische hoornaar heeft als exoot geen natuurlijke vijanden in Europa, waardoor de soort kan boomen.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De hoornaar is groter dan een wesp of een bij (tip: altijd groter dan een muntstuk van 1 euro). De Aziatische hoornaar heeft een oranje-rood gezicht, 1 gele band op het achterlijf, een zwart borststuk en geel-zwarte poten. De Europese hoornaar is groter dan de Aziatische en heeft een roodbruin borststuk en roodbruine poten.

Primaire en secundaire nesten
De voorbije jaren werd geprobeerd om alle nesten van Aziatische hoornaars te verdelgen. De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die onze inheemse insectensoorten bedreigt. Ondanks de inspanningen is het duidelijk dat de Aziatische hoornaar gevestigd is. Uitroeien is onmogelijk geworden.

Een Aziatische hoornaar maakt twee soorten nesten: een primair nest in het voorjaar en een secundair nest vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (>10m) en hebben een doormeter van 80cm of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen

>> Meer weten: www.vespawatch.be

Verschil tussen een primair (links) en een secundair nest (rechts)
(bron: M. Segers & Ovillegas) 

Wat als je een nest van Aziatische hoornaar ziet? 

  • Probeer vooral niet zelf het nest te verwijderen! Laat dit over aan professionelen! 
  • Doe een melding op de website www.vespawatch.be. 
    Verdelging van secundaire nesten gebeurt door een opgeleide bestrijder. Vanaf eind augustus 2023 zal ook RATO vzw met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen meewerken aan de bestrijding (RATO doet ook de bestrijding van onder meer bruine ratten). 
    LET OP: vanaf 6 november worden nesten niet meer verwijderd. Een melding is nog steeds nuttig om de verspreiding van de soort te volgen.  Lees hier meer over: website RATO
  • Bij acuut gevaar kan je ook de brandweer contacteren. Doe een melding op Vespawatch en de website van de Brandweerzone Vlaamse Ardennen. Na het invullen van de benodigde gegevens krijg je een bevestigingsmail. De verdelging wordt vervolgens ingepland, en een ploeg komt langs. De verdelging is gratis als het gaat over een nest van  Aziatische hoornaar.
  • Je kunt ook zelf een privé-verdelger contacteren: Lijst bestrijders