Maatregelen bij (extreme) droogte

droogte

Maatregelen en besluiten

Vlaanderen blijft ook dit jaar kampen met het probleem van droogte. Er is de voorbije maanden onvoldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag. De droogtetoestand wordt nauwgezet opgevolgd door de verschillende overheden.

  • In geval van langdurige droogte kunnen de Federale of Vlaamse Overheid, de Provinciebesturen of de gemeente de nodige maatregelen nemen om het gebruik van leidingwater of water uit rivieren en beken te beperken.
  • Bij aanhoudende droogte stijgt ook het brandgevaar en kunnen de nodige maatregelen genomen worden. De situatie in natuur- en bosgebieden wordt weergegeven in kleurcodes van code groen (niveau 0) tot code rood (niveau 3). Elk niveau heeft z'n bepaalde maatregelen.

Hieronder krijg je een kort overzicht van de genomen maatregelen.

 

Maatregelen natuur- en bosgebieden

>>> Update: 13/06/2023

Code oranje van kracht voor natuurbrandgevaar in Oost-Vlaanderen

Het Agenschap voor Natuur en Bos heeft code oranje afgekondigd voor brandgevaar in de natuur. Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden.

Code oranje: wat betekent dat?

Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Hoog gevaar, wees voorzichtig!

  • Vuur maken is verboden!
  • Rook niet in natuur- en bosgebieden!
  • Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein.
  • Wees alert en voorzichtig!

Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet.

Deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig. Hierbij adviseren we om een zelfde voorzichtigheid in acht te nemen.

Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos, kan je steeds de actuele code van een provincie raadplegen en vind je aanvullende informatie over de verschillende risicocodes.

Meer info: www.natuurenbos.be/waarschuwingen 

 

Maatregelen ecologisch kwetsbare waterlopen

De nasleep van de droogtes van de afgelopen jaren laat zich nog duidelijk voelen op verschillende waterlopen in Vlaanderen. Grondwatervoorraden hebben zich onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter, waardoor bij gebrek aan neerslag, peilen en debieten van waterlopen snel dalen. Op basis van terreinwaarnemingen wordt vastgesteld dat de toestand van verschillende ecologisch kwetsbare en zeer kwetsbare waterlopen achteruitgaat en verschillende waterlopen dreigen droog te vallen. Om de schade te beperken werd een kader uitgewerkt voor captatieverboden in ecologisch kwetsbare waterlopen.

>>> Update 07/07/2023

Uitbreiding onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen

Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod dat al van kracht is, een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal onttrekkingszones in Oost-Vlaanderen. We bevinden ons in een periode zonder betekenisvolle neerslag en dat zorgt ervoor dat de waterpeilen in de onbevaarbare waterlopen van Oost-Vlaanderen sterk onder druk komen te staan.

Uitbreiding onttrekkingsverbod
In 22 van de 139 onttrekkingszones is de kritische drempelwaarde onderschreden, in 20 onttrekkingszones is die drempel bereikt of zal die eerstdaags bereikt worden. Aangezien er de komende dagen en weken geen significante neerslag wordt voorspeld, heeft de gouverneur, na een bespreking van de situatie in het Provinciaal Droogteoverleg, beslist om in al deze gebieden een tijdelijk onttrekkingsverbod in te voeren.

Dit onttrekkingsverbod gaat in vanaf 7 juli 2023 en komt bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod in de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen van Oost-Vlaanderen dat op dit moment al van kracht is. Concreet mag er vanaf 7 juli geen water opgepompt worden uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de 42 onttrekkingszones. Meer informatie lees je in dit besluit van de gouverneur.

Alle informatie vindt u via: https://www.vlaanderen.be/watercaptatie-of-wateronttrekking-uit-een-waterloop.

>>> Update 15/06/2023

Onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten

Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod dat al van kracht is, een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd voor een aantal onttrekkingszones van de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in Oost-Vlaanderen. We bevinden ons in een periode zonder betekenisvolle neerslag en dat zorgt ervoor dat de waterpeilen in de onbevaarbare waterlopen van Oost-Vlaanderen sterk onder druk komen te staan.

Dit besluit en de kaart kunnen geraadpleegd worden op de website van de gouverneur. Op deze website vind je telkens ook een handig document met veelgestelde vragen en antwoorden.

Dit zijn de desbetreffende steden en gemeenten:

Aalst, Berlare, Beveren, Brakel, Deinze, Denderleeuw, Dendermonde, Destelbergen, Eeklo, Erpe-Mere, Gent, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Laarne, Lede, Lievegem, Lochristi, Lokeren, Maldegem, Moerbeke, Ninove, Oudenaarde, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen, Zottegem, Zulte, Zwalm.

 

Meer interessante websites