Maatregelen bij (extreme) droogte

Maatregelen en besluiten
Vlaanderen blijft ook dit jaar kampen met het probleem van droogte. Er is de voorbije maanden onvoldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag. De droogtetoestand wordt nauwgezet opgevolgd door de verschillende overheden.
- In geval van langdurige droogte kunnen de Federale of Vlaamse Overheid, de Provinciebesturen of de gemeente de nodige maatregelen nemen om het gebruik van leidingwater of water uit rivieren en beken te beperken.
- Bij aanhoudende droogte stijgt ook het brandgevaar en kunnen de nodige maatregelen genomen worden. De situatie in natuur- en bosgebieden wordt weergegeven in kleurcodes van code groen (niveau 0) tot code rood (niveau 3). Elk niveau heeft z'n bepaalde maatregelen.
Hieronder krijg je een kort overzicht van de genomen maatregelen.
Maatregelen natuur- en bosgebieden
>>> Update 11 augustus 2022 : CODE ROOD
Code rood voor brandgevaar in de natuur
Het is erg extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur. Natuur en Bos schaalt voor haar natuur- en bosgebieden daarom op naar code rood in gans Vlaanderen. Vuur maken en roken is verboden.
De voorspelde hoge temperaturen, de lage relatieve luchtvochtigheid en aanhoudende droogte, veroorzaken een toenemende stijging van het brandgevaar in de natuur. Natuur en Bos schaalt voor haar gebieden gelegen in Vlaanderen daarom op naar risicocode rood.
Code rood: wat betekent dat?
Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur.
- Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden.
- Vuur maken is verboden!
- Rook niet in natuur- en bosgebieden!
- Laat - zoals altijd - geen afval rondslingeren! Zelfs een klein stukje glas kan een brand doen ontstaan.
- Wees alert en voorzichtig!
Natuurbeheerders en de brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet.
Opgelet: deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig. Hierbij adviseren we om een zelfde voorzichtigheid in acht te nemen.
Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos, kan je steeds de actuele code van een provincie raadplegen en vind je aanvullende informatie over de verschillende risicocodes.
Meer info: www.natuurenbos.be/waarschuwingen
Maatregelen ecologisch kwetsbare waterlopen
De nasleep van de droogtes van de afgelopen jaren laat zich nog duidelijk voelen op verschillende waterlopen in Vlaanderen. Grondwatervoorraden hebben zich onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter, waardoor bij gebrek aan neerslag, peilen en debieten van waterlopen snel dalen. Op basis van terreinwaarnemingen wordt vastgesteld dat de toestand van verschillende ecologisch kwetsbare en zeer kwetsbare waterlopen achteruitgaat en verschillende waterlopen dreigen droog te vallen. Om de schade te beperken werd een kader uitgewerkt voor captatieverboden in ecologisch kwetsbare waterlopen.
>>> Update 14 oktober 2022: opheffing besluit van 15 juli 2022
Het besluit van de gouverneur van 15 juli 2022 tot invoering van een tijdelijk verbod op onttrekking van water uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de provincie Oost-Vlaanderen wordt opgeheven.
>>> Update 15 juli 2022
Onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten.
Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, een tijdelijk algemeen onttrekkingsverbod afgekondigd voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten op het hele grondgebied van Oost-Vlaanderen.
Dit besluit en de kaart kunnen geraadpleegd worden op de website van de gouverneur. Op deze website vind je telkens ook een handig document met veelgestelde vragen en antwoorden.
Dit zijn de desbetreffende steden en gemeenten:
Maldegem, Aalter, Beveren, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Ninove, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Wachtebeke, Deinze, Wortegem-Petegem, Kruisem, Gavere, Zwalm, Oudenaarde, Zottegem, Eeklo, Lievegem, Oosterzele, Merelbeke, Melle, Lede, Aalst, Wichelen, Dendermonde, Gent, Destelbergen, Wetteren, Laarne en Berlare.
Meer interessante websites
- Meer informatie over de actuele droogtetoestand vind je op www.opdehoogtevandroogte.be.
- Zelfs als geen waterschaarste heerst, is het best om steeds zuinig en duurzaam met water om te springen. Nuttige tips vind je op https://www.vmm.be/tips/tips-bij-droogte.
- Over droogte-indicatoren en de voorspelde droogtetoestand binnen 10 dagen: https://www.waterinfo.be/.
- Alle informatie over blauwalgenbloei: gezondheidsrisico’s en maatregelen op www.blauwalgen.be.