Jumelages : de zustersteden van Ronse

De stad Ronse onderhoudt vriendschappelijke banden met vijf verschillende zustersteden. Dit verband wordt ook wel jumelage genoemd. De vijf steden zijn : Kleve (Duitsland), Jablonec Nad Nisou (Tsjechië), Sandwich (Engeland), M'Saken (Tunesië) en Saint-Valery sur Somme (Frankrijk). 

Kleve, Duitsland

De Zwanenburcht is het symbool van Kleve. Het is de klip van de berg waarop de Zwanenburcht staat dat zijn naam gegeven heeft aan de stad. De stad groeide uit drie kernen: de burcht, het dorp dat zich in de schaduw van de burcht ontwikkelde en de stad die op de heuvel werd gesticht.De toerist komt er aan zijn trekken in de stad door tal van smaakvolle winkels, verzorgde hotels, restaurants en café's. Het stedelijk museum Haus Koekkoek herbergt een rijke verzameling oude schilderijen en sculpturen. In de Kleefse dierentuin vindt men onder meer bruine beren en moeflons. Kleve en omgeving nodigen uit tot recreatieve wandelingen. Kleve is makkelijk met de auto (via Nijmegen) of de trein te bereiken.

Kleve - hoofdstad van de Kreis Kleve, te vergelijken met arrondissementen - telt ongeveer 46000 inwoners. Daardoor is ze de zetel van tal van instanties en een rechtbank. Tevens is ze het cultureel en economisch centrum van dit deel van de Neder-Rijn. De stad heeft 3 hogere beroepsscholen en diverse vakopleidingen. Naast de traditionele sectoren van de voedingsmiddelen en schoenindustrie is de metaalverwerkende industrie opgekomen.

Jablonec Nad Nisou, Tsjechië

Na Liberec is Jablonec de belangrijkste stad van de regio Nisa en telt ruim 46000 inwoners. De stad heeft haar naam en faam te danken aan de lokale glasindustrie en sierjuwelen. De stad ontwikkelde zich op twee pijlers: de art nouveaustijl en de sportieve en ontspanningsmogelijkheden.

Jablonec ligt op 100 kilometer van Praag. Haar geschiedenis gaat terug tot 1356. In de 16e eeuw vestigen de eerste glasblazers, afkomstig uit Duitsland, zich in de stad. In 1866 is de stad een volwaardige grootstad met haar tientallen kleine en grote exportgerichte bedrijven die glaswerk en fantasiejuwelen vervaardigen. Deze industrie levert de bevolking geen windeieren en Jablonec wordt de hoofdzetel van de grootste bank van de republiek. In 1993 wordt een bedrijf van Jablonec uitgekozen als enige leverancier van de officiële muntstukken.

Jablonec nodigt je uit langs de St-Annakerk, de barokkapel in Mseno, het gerechtsgebouw, de Kerk van het Heilig Hart en het zogenaamde Nieuwe Stadhuis (de laatste twee pareltjes van de architectuur van de tussenoorlogse architectuur). Het museum voor Glaskunst en Fantasiejuwelen, het Stadstheater en de hoofdbibliotheek en de tal van tentoonstellingen en beurzen zijn ook de moeite waard voor een cultuurbad. Ook de sportievelingen komen ruim aan hun trekken. De omgeving biedt alle nodige sportinfrastructuur, zowel indoor als outdoor. Zelfs water- en wintersporters vinden hier hun gading. De kalmere wandelaars en natuurliefhebbers kunnen rustige uitstappen in volle harmonie met de natuur ondernemen.

Sandwich, Engeland

Sandwich en het nog meer bekende Canterbury liggen in Kent, de tuin van Engeland. Opvallend is het groene glooiende landschap. Sandwich bereik je via Dover en Deal. Reeds bij aankomst is de trip naar Sandwich al de moeite waard door 'The white cliffs of Dover' en de typische countryside die je voorbijkomt op weg naar Sandwich.

Sandwich heeft raakpunten met het verleden van Ronse. Edward III liet in de 14e eeuw Vlaamse wevers naar Sandwich komen om de Engelse weefindustrie nieuw leven in te blazen. In de 16e en 17e eeuw gingen Ronsenaars zich vestigen in Sandwich. Ronse was toen een welvarende textielstad maar godsdienstmoeilijkheden waren de oorzaak dat veel textielarbeiders emigreerden. De prachtige wevershuizen zijn daar getuige van.
Sandwich biedt te veel aan om in één wandeling te bezichtigen: het stadhuis daterend uit 1579, het hospitaal 'Moat Sole', een gedeelte van de stadswallen van 1384, de middeleeuwse gevangenis, musea en historische gebouwen... te veel om op te noemen.

M'Saken, Tunesië

In 1999 ondertekenden de burgemeesters van Ronse en M'Saken het verbroederingsakkoord tussen beide steden. Op die manier werd de 4e zusterstad van Ronse een feit.

M'Saken ontstond in 1921 en telt bijna 50000 inwoners. De stad situeert zich op ongeveer 10 kilometer van de toeristische kuststeden Monastir en Sousse. De bereikbaarheid van deze zusterstad is makkelijk via de luchthaven van Monastir. Tunesië is een populaire reisbestemming voor Belgen. Wanneer je als Ronsenaar in de buurt bent, is een bezoekje aan M'Saken een fluitje van een cent.

Saint-Valery sur Somme, Frankrijk

Op 11 juni 2005 verbroederde Ronse met Saint-Valery sur Somme in Frankrijk. De baai waaraan het toeristische St-Valery is gelegen werd uitgeroepen tot een van de 5 mooiste baaien ter wereld. Samen met het natuurgebied biedt St-Valery een ideale locatie voor prachtige wandelingen.

Op 2,5 uur rijden van Ronse houdt het Middeleeuwse stadje begin juli haar 'Guillaume Le Conquérant'-feesten. Op dat moment staan de straten vol bloemen die hun uitloper vinden in de Botanische tuin. Andere feestelijkheden zijn onder andere 'Les journées peintres dans la rue' en "Le festival de l'oiseau".

Ben je eerder een waterrat, dan kan je er terecht voor 'Les fêtes de la Mer' en de kajakwedstrijden. Of ga er zelf kajakken tussen de zeehonden. De lekkerbekken onder ons mogen bij hun bezoek zeker 'l'agneau des prés salés' niet laten voorbijgaan. Verder kan je de stad en de omgeving verkennen per boot of met de toeristische stoomtrein.

 

Tegemoetkoming voor groepen en verenigingen

Groeperingen en verenigingen, dus geen individuele uitstappen, die een van deze zustersteden bezoeken, kunnen een tegemoetkoming aanvragen. De enige voorwaarde is dat de reis een jumelagereis betreft. Dat houdt in dat er een uitwisseling of contact moet zijn met een groepering of het bestuur van de zusterstad. De tegemoetkoming is afhankelijk van de bestemming en wordt berekend per persoon die de verplaatsing maakt.

Meer info bij de dienst Evenementen.