De Ververij

De Ververij

Teintureries Belges wordt De Nieuwe Leie
wordt "De Ververij"

Eén van de strategische projecten die het stadsbestuur de voorbije jaren realiseerde, is de bouw van een nieuwe academie voor artistieke vorming en een cultureel centrum. De voormalige gebouwen van De Nieuwe Leie werden enkele jaren geleden gekocht door de stad en dit om twee redenen: enerzijds om ervoor te zorgen dat dichtbij het centrum geen zware industrie meer komt en anderzijds om zelf aan dit uitgestrekte terrein een zinvolle bestemming te kunnen geven. Inderdaad, je merkt het niet van op de straat met het terrein is 4 hectare groot waarvan de helft bebouwd werd.

Een rijke geschiedenis

De eerste fabriek, met spinnerij, weverij en ververij werd opgericht door Jacques Van Ex – Toelen in 1911. Tijdens de eerste wereldoorlog deden de gebouwen dienst als Duitse kazerne, de ‘Herzog Albrecht Kazerne’. De bezetter bracht erin o. a. een manège met stallingen  onder, met heroïsche muurschilderingen. Het machinepark werd echter voor een groot deel vernield. In 1922 werd de fabriek verkocht aan Oscar Thomaes en in 1923 werd ze omgevormd tot de ‘Teintureries Belges’. Het was één van de weinige fabrieken in Ronse met een substantiële inbreng van buitenlandse investeerders.
Na de tweede wereldoorlog beleefde het bedrijf zijn hoogdagen, toen in Ronse ongeveer 9.000 van de 25.000 inwoners in de textielnijverheid werkten. De vennootschap is in faling gegaan op het einde van de textielhoogconjunctuur te Ronse, eind jaren 1970 - begin jaren 1980. Begin jaren 1990 werd de fabriek overgenomen door de De Leie NV (1992) en daarna door De Nieuwe Leie (1994). Eind 2000 stopte de laatste exploitant, Flotex NV, er met de productie van gevlokt textiel, als gevolg van een catastrofale overstroming van de Molenbeek. Terrein en gebouwen werden in december 2002 eigendom van de Stad Ronse.

De link met cultureel erfgoed en natuur

De keuze om op deze site een culturele bestemming te geven is doordacht. Via het Bruulpark wordt een duidelijke link gemaakt met het cultureel erfgoed van de stad, meer bepaald het historisch centrum met museumkwartier en de twee kerkgebouwen. Bovendien zal ook de link tussen cultuur en natuur heel duidelijk aanwezig zijn: via de Beekstraat kan vanuit de Ververij onmiddellijk de natuur bereikt worden.

Timing

De nieuwe academie en het cultureel centrum openden in september 2012.

Een eerste fase van het grotere geheel

Zoals je merkt is de site na deze eerste fase slechts voor een deel bebouwd. Financieel is het niet mogelijk om het volledige project in één keer uit te voeren. Daarom werken we in drie fases. Een eerste fase is de stedelijke academie en het cultureel centrum met uitzondering van de grote schouwburg. Die is voorzien in de tweede fase. De derde fase betreft het meest oostelijke deel van het terrein. Over de invulling van dit deel ligt nog niets definitiefs vast. Daarover zullen de geesten in de volgende jaren wel rijpen. In ieder geval moet het een cultureel-recreatieve invulling krijgen.

Wie zijn de architecten?

Het architectenbureau EVR uit Gent werd indertijd aangesteld met de hulp van de Vlaams Bouwmeester op basis van een procedure die ervoor zorgt dat verschillende bureaus op basis van referenties, samenstelling van bureau en een eerste voorstel kunnen meedingen naar deze interessante opdracht. Intussen is EVR al verschillende malen voor hun architecturaal werk bekroond geweest. In 2007 wint EVR met hun project ‘Floreac’ in Lochristi de "Belgian Building Award". Met datzelfde project behalen ze een nominatie in de IPB Challenge voor het meest innovatieve industriegebouw. En in oktober 2008 krijgt evr-Architecten de Cultuurprijs 2007 van stad Gent voor het natuur- en milieu-educatief bezoekerscentrum in de Ossemeersen. De visie van het bureau: ‘duurzaamheid is voor EVR de rode draad en bron van inspiratie’.

De Ververij, het nieuwe culturele hart van Ronse

De Ververij, de naam voor het Cultureel Centrum van Ronse kon niet beter gekozen worden: een link met de vroegere bestemming van de plek, een textielververij, en een allusie op het palet van kleuren en klanken die er ondertussen opnieuw in iedere hoek van het gebouw terug te vinden is.

Het programma van CC De Ververij...