Begraafplaatsen

Locatie, openingsuren en toegankelijkheid

Ronse heeft twee begraafplaatsen :

>> Begraafplaats Leuzesesteenweg – Engelsenlaan (het oude kerkhof)

Openingsuren : 

Elke dag open van 8 tot 16.30 u.

>> Begraafplaats Hogerlucht – Ommegangstraat (het nieuwe kerkhof)

Openingsuren : 

OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI :  
Maandag tot en met vrijdag : open om 8.00 u - gesloten om 16.30 u.
Zaterdag, zon- en feestdagen : open om 8.00 u. - gesloten om 17.00 u.

MAART - APRIL - MEI:
Elke dag open om 8.00 u. - gesloten om 19.00 u.

JUNI - JULI - AUGUSTUS - SEPTEMBER :
Elke dag open om 8.00 u. - gesloten om 20.00 u.

Beide begraafplaatsen kan je eenvoudig te voet, met de fiets en met de wagen  bereiken. De Lijn voorziet in een belbusdienst voor Hogerlucht. (lijnen 70 en 75).
De nieuwe begraafplaats is te bereiken via Hogerlucht. Er is een tweede toegang via de Ommegangstraat. Aan beide ingangen is er voldoende parking voorzien.
De oude begraafplaats langsheen de Leuzesesteenweg is bereikbaar via de Leuzesesteenweg en de Engelsenlaan. Ook hier zijn voldoende parkeermogelijkheden.

Grondvergunningen (concessies)

Bekendmaking eindduur concessies. 

Een overzicht van alle concessies die vervallen op 31 december 2024 op de stedelijke begraafplaats Hogerlucht vind je hier. Je kan de concessie verlengen door te reageren voor 31 oktober 2024. Een concessie kan worden verlengd via 055 232 759 of via Infra@ronse.be. Voor niet-geconcedeerde graven die de eindduur naderen kan men de verplaatsing van het graf aanvragen (dit betekent ontgraven en overbrengen naar een geconcedeerd perk). 

Reinigen van grafzerken

Inwoners van Ronse kunnen de grafzerken van hun dierbaren occasioneel laten reinigen door het stadsbestuur. Om van deze dienst gebruik te maken, moet je een aanvraag indienen bij de dienst Infra via 055 23 27 58 of infra@ronse.be

Hieronder vind je een overzicht met de prijzen naargelang de soort grafzerk. Deze prijzen omvatten de administratiekosten en het reinigen van de grafzerk.

Grafsteen uit graniet of andere gepolijste natuursteen
op niet-geconcedeerde grond
11 euro
Grafsteen uit graniet of andere gepolijste natuursteen
op geconcedeerde grond
16,50 euro
Grafsteen uit graniet of andere gepolijste natuursteen
op grafkelder
22 euro
Grafsteen uit blauwe hardsteen of andere ruwe natuursteen
op niet-geconcedeerde grond
22 euro
Grafsteen uit blauwe hardsteen of andere ruwe natuursteen
op geconcedeerde grond
33 euro
Grafsteen uit blauwe hardsteen of andere ruwe natuursteen
op grafkelder
44 euro
Monumentale grafsteen Kostende prijs van de uitgevoerde prestatie
Supplement voor zeer vervuilde graven 11 euro

Urnenbos en urnenveld

De stedelijke begraafplaats Hogerlucht van de stad Ronse heeft er sinds enkele jaren twee nieuwe gedenkvormen bij. Voortaan kan je naast de mogelijkheid tot begraving in volle grond, columbarium of asverstrooiing ook kiezen voor het plaatsen van een asurne in het urnenveld of in het ecologisch urnenbos.

Het urnenveld is bestemd voor geconcedeerde bijzettingen van gecremeerde stoffelijke overschotten in asurnen in volle grond. Er kan voor een enkele of dubbele concessie gekozen worden voor een duur van de concessie van 15 of 25 jaar.

Bij het urnenbos gaat het zowel om het ecologische aspect van een biologisch afbreekbare urne in de grond als over het aspect van zingeving door afscheid te nemen van een dierbare in een natuurlijke omgeving van een bos. Op deze plaats zijn geen graftekens, monumenten of ornamenten toegelaten. De biologisch afbreekbare urne zorgt ervoor dat de overledene effectief terugkeert naar de natuur.

De engeltjesboom: een plaats voor blijvende herinneringen

Veel ouders hebben de vraag om hun te vroeg geboren baby als een volwaardig kind te kunnen erkennen en behandelen, ook op administratief vlak. Het geven van een voornaam en familienaam, aangifte van geboorte en overlijden, een volwaardige begrafenis of crematie zijn daar onderdeel van. Zelfs als het kindje maar zeer kort geleefd heeft of doodgeboren is, dit onafhankelijk van de zwangerschapsduur.

Deze zogenaamde sterrenkinderen of ook vlinderkinderen genoemd, worden begraven op de begraafplaats Hogerlucht op perk D. Die plaats was tot voor kort een troosteloos vergeten hoekje. Het stadsbestuur heeft besloten deze plaats op te waarderen als een waardige troost- en gedenkplaats voor ouders van levenloos geborenen.

De groendienst van de stad heeft een engeltjesboom uit cortenstaal laten maken. Deze boom biedt de ouders een mooi alternatief om hun dierbare voort te laten bestaan. Zij kunnen een blad aan de takken van de boom laten hangen voor hun overleden kind. Hierdoor krijgen herinneringen, hoe kort ze ook waren, voor de nabestaanden een prachtige plek.

Voor de aankleding van de boom kreeg de stad creatieve hulp van kinderen die lessen keramiek volgen in Kunstacademie Vlaamse Ardennen. De boom wordt aangekleed met deze keramiek blaadjes. Voor elk overleden ongeboren kind zal het blad vervangen worden door een ster of een vlinder.

Kinderen worden nogal gauw vergeten bij het rouwproces
Kinderen hebben hun eigen manier om met afscheid en verlies om te gaan. De stad Ronse heeft een speels hoekje in het groen ingericht. Deze plek nodigt uit om creatief om te gaan met elkaar en om emoties bespreekbaar te maken. Het blijft een serene plek waar iedereen op zijn manier en in alle rust kan vertoeven.

Thema’s die kinderen helpen in het rouwproces:

  • Een moeilijk pad - balk: Evenwicht, balanceren, vallen en opstaan.
  • Prairie-tuin: belevingen als geur en kleur roepen herinneringen op.
  • Nestkastjes: vogels vliegen in de wind, nieuw leven.
  • Boomstambank in het groenmassief: knus stilteplekje.
  • Sterrenkijker (komt later): ergens hier ver vandaan staat er een sterretje aan de hemel.