Ronse Drawing Prize 2022

Ronse Drawing Prize 2022

Rabten Tenzin wint Ronse Drawing Prize 2022!

Bij deze editie 2022 van de Ronse Drawing Prize werd opnieuw een record gevestigd van 537 ingediende tekenwerken van de hand van 202 kunstenaars uit België en Nederland. De jury maakte op woensdag 16 november een scherpe selectie waarbij voor tekeningen gekozen werd die een heel sterke meerwaarde hebben in de zin van authenticiteit, eigenzinnigheid, compositie, lijn, virtuositeit, innovatie, experiment... 49 werken van 30 kunstenaars werden na verschillende beoordelingsrondes uiteindelijk geselecteerd en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte van CC De Ververij.

>> Klik hier voor meer info over deze expo.

De jury, samengesteld uit Denitsa Todorova, Philippe Van Cauteren, Rinus Van de Velde en Els Wuyts kwam unaniem tot volgende beoordeling waarbij ze naast de 3 Prijzen, ook 1 Bijzondere Vermelding toebedeelde wat duidt op een hoog artistiek niveau van de geselecteerde werken van de wedstrijd :

Foto: Geert Desmyetere (winnaar links van het bekroonde werk).

Winnaars Prijzen

1° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 4000 euro, waarbij het winnend werk in de kunstcollectie van de stad Ronse wordt opgenomen : 

Rabten Tenzin (Boom) met het werk It will not last forever

Een grijstekening die schuift tussen abstractie en figuratie met een mysterie, een raadsel dat zich niet onmiddellijk prijsgeeft.  Het werk heeft een strak conceptueel uitgangspunt maar draagt toch een poëtisch karakter in zich.  De drager van dit schitterend tekenwerk bestaat uit canvas en zweeft subtiel tussen tekenkunst en schilderkunst.

2° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 1000 euro:

Thomas Hess  (Heide) met het werk zonder titel

Deze tekening staat mooi en sterk op papier, spaarzaam gecomponeerd door de kunstenaar met een perfecte schaal en een intelligent ruimtelijk inzicht.  Met eigenzinnige accenten, een intense eenvoud en een opvallende efficiëntie wordt een totaaluniversum gecreëerd waarbij silhouetten in kring, een oercommunity verbeelden.

3° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 500 euro:

Lotte De Bodt (Gent) met de werken Re-Imaging Spaces

Deze tekeningen sluiten aan bij een ‘social construct’, een playground met diagrammen, een digitaal game, ontstaan vanuit het idee om de wereld te begrijpen.  Het betreft een diptiek die zowel rationeel-wetenschappelijk oogt maar evenzeer atmosferische invalshoeken beoogt. 

Bijzondere vermelding Ronse Drawing Prize :

Klaus Compagnie (Harelbeke) met het werk Boze Duif

Dit is een tekening die een enorme eenvoud uitstraalt en met een grote spontaneïteit is gemaakt. Het kunstwerk verbeeldt bovendien heel duidelijk een no nonsense wereld.

Van harte proficiat aan alle andere geselecteerde kunstenaars:

Lien Anckaert – Katrin Bosmans – Charlotte Callens – Axel Claes – Fanny Claeys – Renaud De Poorter – Els De Roo – Ellen De Vos – Ward Desloovere – Joost Elschot – Katrien Foucart – Mélissa Ghiette – Luc Gobyn – Katrijn Gonnissen – Otto Iriks – Arnaud Rogard – Amanda Semay – Flore Tanghe – Sam Timmerman – Herman Van Houtte – Lenja Van Laeken – Guillaume Van Moerkercke – Bruno Vandenberghe – Lukas Verstraete – Riette Wanders – Davide Zulli

De stad Ronse, Cultuurcentrum De Ververij en de jury bedanken ook alle gedreven kunstenaars die tekeningen hebben ingediend en niet geselecteerd werden. Hopelijk kan dit een stimulans zijn om intensief verder te gaan met hun geëngageerd kunstenaarschap en opnieuw hun kans te wagen bij de volgende editie(s)!

Wandel mee doorheen de tentoonstelling

Ronse Drawing Prize 2022 - Winnaars & bijzondere vermelding