Ronse Drawing Prize 2018

GPT - winaar 2018

Joachim Dumoulin wint feesteditie!

De Ronse Drawing Prize of de Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de stad Ronse is dit jaar aan de 50e editie toe. Deze prijs heeft sinds jaar en dag een sterke artistieke uitstraling in de Vlaamse beeldende kunstwereld bij jonge kunstenaars, kunstenaars met een ruim artistiek parcours, curatoren, kunsthogescholen, kunstencentra, cultuurcentra, academies, galerijen...

De 1° Prijs van deze feesteditie ten bedrage van 4000 euro gaat dit jaar naar Joachim Dumoulin (Gent) voor de tekening “Daily Ornaments”.

Naast de werken van de verschillende winnaars en genomineerden werden na verschillende beoordelingsrondes uiteindelijk 56 werken van 40 kunstenaars geselecteerd en gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte van CC De Ververij.

50e editie Grote Prijs Actuele Tekenkunst

De wedstrijd werd in 1969 opgestart als ‘Prijs Plastische Kunsten’ waarbij naast schilderijen ook tekenwerken werden ingestuurd. Begin jaren 80 werd beslist om de Grote Prijs specifiek te richten naar de autonome hedendaagse tekenkunst. Deze eigenzinnige keuze heeft ertoe geleid dat de ‘Grote Prijs voor actuele Tekenkunst van de Stad Ronse’ uitgegroeid is tot de enige jaarlijkse nationale wedstrijd autonome tekenkunst van hoog artistiek niveau.

Het huidige kwaliteitspeil van de ‘Ronse Drawing Prize’ wordt mee bepaald door de keuze van het Cultuurcentrum De Ververij om de jury elk jaar samen te stellen met de nodige aandacht voor de bijzondere artistieke verdiensten van de juryleden. Voor de 50°editie werden Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Philippe Van Cauteren en Rinus Van de Velde gevraagd om de jury van dit jaar te vormen en deze gingen met geestdrift in op de uitnodiging. Het cultuurcentrum heeft  steeds gewaakt over de anonieme beoordeling door de jury waardoor er steeds een integere en eigenzinnige selectie tot stand komt.  

De tentoonstelling van de geselecteerde werken gaat sinds enkele jaren door in de hedendaagse tentoonstellingsruimte van CC De Ververij. De specifieke architecturale ruimte en de daarmee samenhangende aandacht voor eigentijdse presentatie verhogen bovendien de artistieke aantrekkelijkheid van dit jaarlijkse kunstevent. De namen en titels van alle werken werden door de kunstenaars zelf aangebracht als ‘hand tekening’. Van harte proficiat aan alle geselecteerde kunstenaars!

De winnaar staat nog steeds één werk af aan de collectie van de stad Ronse. Dit heeft geleid tot een bijzondere collectie van de stad Ronse die doorheen de jaren een evolutie en verscheidenheid toont van autonome hedendaagse tekenkunst. In 1993 won niemand minder dan de internationaal gerenommeerde kunstenaar Michaël Borremans de Eerste Prijs!

Winnaars en eervolle vermeldingen

Nieuw vanaf deze editie is dat de Eerste Prijs opgetrokken is van 3000 euro naar 4000 euro. Een Tweede Prijs wordt nog steeds toegekend ter waarde van 1000 euro. Ook nieuw is dat er een Derde Prijs werd ingevoerd ten bedrage van 500 euro. Er kunnen daarbij ook één of meerdere eervolle vermeldingen worden toegekend aan werken die uitsteken boven de andere geselecteerde werken. 

Bij deze feesteditie 2018 werd opnieuw een record gevestigd van 442 ingediende tekenwerken.  De kunstenaars daarvan zijn niet alleen woonachtig in alle hoeken van Vlaanderen (ook uit Ronse trouwens!) maar bovendien waren er inzendingen uit Wallonië, Nederland, Frankijk en Bulgarije.

De jury was van oordeel dat opnieuw, niet alleen de kwantiteit gestegen is maar tevens de algemene artistieke kwaliteit. Niettemin kwam de jury opnieuw tot een scherpe selectie waarbij voor tekeningen wordt gekozen die een heel sterke meerwaarde hebben in de zin van authenticiteit, eigenzinnigheid, virtuositeit, innovatie, experiment... De jury kwam unaniem tot de volgende beoordeling waarbij ze naast de 3 Prijzen, ook 5 bijzondere vermeldingen toebedeelde wat nogmaals duidt op een hoog artistiek niveau :

1° Prijs Ronse Drawing Prize

De 1° Prijs ten bedrage van 4000 euro gaat naar JoachimDumoulin (Gent) voor de tekening “Daily Ornaments”.
Hierbij wordt één van de drie ingezonden werken afgestaan aan de collectie van de stad Ronse.

Deze kunstenaar bezit een ongelooflijke technische tekenbegaafdheid maar dit vormt geen hindernis voor hem om de tekenkunst moeiteloos te overstijgen en er als het ware een artefactum van te maken.  Het werk dat door de jury werd uitgekozen en wordt afgestaan aan de collectie van de stad Ronse, is ongetwijfeld met veel tekenplezier gemaakt, lijkt als een groepsportret, is een ding op zich en fundamenteel is het zo dat de tekening en het object op de juiste wijze samenvallen!

2° Prijs Ronse Drawing Prize 

De 2° Prijs ten bedrage van 1000 euro gaat naar Andreas Palladio Den Serra (Ronse) voor zijn tekeningen “The Engine”, “The Spacecar” en “The Bridge”.

De tekeningen van deze kunstenaar zijn op het eerste zicht van een grijze potloodlichtheid maar bij nader toezien, scheppen de tekeningen ongelooflijke werelden waarbij wetenschappen, science fiction, architectuur, .. op een geniale en obsessieve wijze ineenvloeien.

Nieuwe 3° Prijs Ronse Drawing Prize

De nieuwe 3° Prijs ten bedrage van 500 euro gaat naar Evy Bosman (Moerzeke) voor het werk “When the...”.

Deze kunstenares bezit een meesterlijke omgang met zwart ; haar tekening is een uiting van zuivere tekenkunst waarbij ze op een intense wijze in staat is om van de donkerste tinten geleidelijk over te gaan naar lichte tinten, zonder de expliciete vorm uit het oog te verliezen.

Bijzondere vermeldingen 

  • Een vermelding gaat naar de kunstenaar Leo Van Camp (Brecht) voor de tekening “Parkinson Fever”.

Deze kunstenaar kan op een directe en expressieve wijze een emotie als wanhoop, onmacht én kwetsbaarheid van het menselijk wezen, ongelooflijk tekenkundig weergeven.

  • Een vermelding gaat naar de kunstenaar Adriaan Marin (Nieuwkerken Waas) voor de tekeningen “Empire of the Sun”, “Prophecy” en “The lark ascending”.

Deze pentekening is van een technische voortreffelijkheid die speelt met clair obscur en onmiddellijk doet denken aan kunstenaars als Ensor, Breughel en Bosch.  Deze kunstenaar kan perfect uitdrukken wat hij wil vertellen.

  • Een vermelding gaat naar de kunstenaar Karel Thienpont (Maarkedal) voor de tekening “Pasttime Paradise”.

Deze kunstenaar maakte een waar gebeurde scenische tekening met 2 werelden van tekenen en typografie waarbij hij de horror vacuum uitdaagt en waarbinnen hij zijn tekenkundige metier toont. Gesloten en toch verbonden met de wereld, de tekst als inlijsting en als onderdeel van de tekening.  Dwang versus spontaneïteit en autobiografisch met raffinement!

  • Een vermelding gaat naar de kunstenares Chris Meulemans (Kasterlee) voor de tekening Malleability XVII.

Bij de eerste blik komt de tekening voor als een losse compositie maar is niettemin toch strak, ‘slim’ én tegelijkertijd teer en fijn geconstrueerd zonder dat de tekening uit mekaar dreigt te vallen.

  • Een vermelding gaat naar de kunstenares Sofie Vandevoorde (Sint-Laureins) voor de tekening “Emotie op een Veld”.

Deze kunstenares kan een moment ‘vastpakken’ waarbij ze met rudimentair tekenmateriaal, een nuance rijkdom tussen zwart en wit onnavolgbaar kan weergeven.  Ze tekent van binnen naar buiten en creëert een stilstand waarbij twee ogenschijnlijk verschillende werelden, toch verwant aan mekaar zijn. 

Tentoonstelling geselecteerde werken

  • De tentoonstelling met de geselecteerde werken is van 15 december tot en met 13 januari te bezoeken in Cultuurcentrum De Ververij Ronse, Wolvestraat 37, Ronse.
  • Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
  • Gratis toegang. 
  • Finissage op zondag 13 januari 2019 met om 16 uur een artist talk met kunstenaar Pjeroo Roobjee.

De stad Ronse bedankt ook alle gedreven kunstenaars die werken hebben ingediend maar niet geselecteerd werden en wil hen stimuleren om intensief verder te gaan met hun tekenkunst. Hopelijk wagen ze hun kans opnieuw wagen bij de volgende editie(s)!

(Foto's : Eddy Coppens)