Ronse Drawing Prize 2017

GPT - winnaar 2017

Hanna Ravnsborg Hollevoet wint Ronse Drawing Prize 2017

De Ronse Drawing Prize - of de Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de stad Ronse - heeft sinds jaar en dag een sterke artistieke uitstraling in de Vlaamse beeldende kunstwereld zowel bij jonge kunstenaars én kunstenaars met een ruim artistiek parcours, curatoren, kunsthogescholen, kunstencentra, cultuurcentra, academies, galerijen...

De jury bekroonde dit jaar Hanna Ravnsborg Hollevoet (Horebeke) als laureate van de Ronse Drawing Prize. Anne wint de "Eerste Prijs" met haar tekening "Wat u nodig heeft". Het juryrapport is bijzonder lovend : "Deze kunstenares weet zonder manipulaties en met opvallende transparantie, met de eenvoudigste middelen op de meest eenvoudige drager, een eigenzinnige wereld te scheppen. Een wereld die uit elkaar dreigt te vallen en toch zwevend met een bijzondere dynamiek en lijnvoering opnieuw bij mekaar komt."

Gratis expo geselecteerde werken 

Het winnende werk en de tekeningen van de andere geselecteerden kan je van 16 december tot 14 januari 2018 bewonderen in CC De Ververij Ronse. De tentoonstelling is open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. De toegang is gratis. 

Ronse Drawing Prize

Deze wedstrijd werd in 1969 opgestart als ‘Prijs Plastische Kunsten’ waarbij naast schilderijen ook tekenwerken werden ingestuurd. Begin jaren 80 werd beslist om de Grote Prijs specifiek te richten naar de autonome hedendaagse tekenkunst. Deze eigenzinnige keuze heeft ertoe geleid dat de ‘Grote Prijs voor actuele Tekenkunst van de Stad Ronse’ uitgegroeid is tot de enige jaarlijkse nationale wedstrijd autonome tekenkunst van hoog artistiek niveau.

Het huidige kwaliteitspeil van de ‘Ronse Drawing Prize’ wordt mee bepaald door de keuze van het Cultuurcentrum De Ververij om de jury elk jaar samen te stellen met de nodige aandacht voor de bijzondere artistieke verdiensten van de juryleden. Voor de 49°editie werden Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Philippe Van Cauteren, Rinus Van de Velde en Hannelore Van Dijck gevraagd om de jury van dit jaar te vormen en deze gingen met geestdrift in op de uitnodiging. Het Cultuurcentrum waakt hierbij steeds over de anonieme beoordeling door de jury waardoor er steeds een integere en eigenzinnige selectie tot stand komt.  

De tentoonstelling van de geselecteerde werken gaat sinds enkele jaren door in de hedendaagse tentoonstellingsruimte van CC DeVerverij. De specifieke architecturale ruimte en de daarmee samenhangende aandacht voor eigentijdse presentatie verhogen uiteraard de artistieke aantrekkelijkheid van dit jaarlijkse kunstevent!

Er kunnen één of meerdere eervolle vermeldingen worden toegekend aan werken die uitsteken boven de andere geselecteerde werken. Daarnaast wordt er een "Tweede Prijs" toegekend ter waarde van 1 000 euro.Tenslotte is er de "Eerste Prijs" waarbij de laureaat 3000 euro ontvangt en één werk afstaat aan de stad. Dit heeft geleid toteen bijzondere collectie van de stad Ronse die doorheen de jaren een evolutie en verscheidenheid toont van autonome hedendaagse tekenkunst. In 1993 won niemand minder dan de internationaal gerenommeerde kunstenaar Michaël Borremans de Eerste Prijs!

Laureaten editie 2017

Bij de editie van 2017 werd een recordaantal van 384 tekenwerken ingediend van de hand van 147 kunstenaars. Die kwamen niet alleen uit alle hoeken van Vlaanderen (ook  Ronse!), er waren ook inzendingen uit Wallonië, Nederland, Frankijk en Duitsland. De jury was van oordeel dat niet alleen de kwantiteit gestegen is maar tevens de algemene artistieke kwaliteit. 

Niettemin kwam de jury tot een scherpe selectie waarbij voor tekeningen wordt gekozen die een heel sterke meerwaarde hebben in de zin van authenticiteit, eigenzinnigheid, virtuositeit, innovatie, experiment... 53 werken van 33 kunstenaars werden na verschillende rondes geselecteerd en gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte van CC de Ververij. De jury kwam unaniem tot de volgende beoordeling :

Eervolle vermelding

Jeroen Roobrouck (Gent) met "Kus".

"Deze kunstenaar is in staat om een object op de best mogelijke tekenkundige manier op een klein papier over te brengen."

Eervolle vermelding 

Natasja Mabesoone (Gent) met "Jan Kordaat en Francoise"

"Het werk van deze kunstenares straalt een enorme beheersing uit en de jury is dan ook heel benieuwd naar ander werk."

Eervolle vermelding

Veerle Michiels (Oosterzele) met 3 tekeningen op doek.

"De tekeningen van deze kunstenares dragen een sterke spanning in zich en ogen toch onbevangen. Ze zoekt grenzen op waarbij de jury vooral de durf en de intuïtie van de kunstenares fel apprecieert."

Eervolle vermelding 

Ward Zwart (Antwerpen) met "Zonder titel"

"De tekening van deze kunstenaar ontvouwt zich én gaat in mekaar over. Het is een grafisch/plastisch werk van een schilder met het potlood. Het is een verhaal dat tegelijkertijd een gelaagd tekenkundig verhaal geworden is."

Tweede Prijs 

De "Tweede Prijs" ten bedrage van 1.000 euro gaat naar de tekening van Annelies Van Mol (Borgerhout).

"De schitterende tekenkundige kwaliteit van deze kunstenares verbeeldt volgens de jury in haar tekening een zoete gruwel waarbij alles met alles en elkaar verbonden is. De tekening is tegelijk zwierig en verstild en dit in een eigen universum. Het is een kunstenares die haar eigen grenzen verkent van fantasie en geloof, én illustratie vermijdt. Vormen en figuratie heeft ze haar volkomen eigen gemaakt!"

Eerste Prijs 

De "Eerste Prijs" ten bedrage van 3.000 euro gaat naar de tekening "Wat u nodig heeft" van Hanna Ravnsborg Hollevoet (Horebeke).

"Deze kunstenares weet zonder manipulaties en met opvallende transparantie, met de eenvoudigste middelen op de meest eenvoudige drager, een eigenzinnige wereld te scheppen. Een wereld die uit elkaar dreigt te vallen en toch zwevend met een bijzondere dynamiek en lijnvoering opnieuw bij mekaar komt."

 

Andere geselecteerde kunstenaars

Marnix Everaert, Gilles Dedecker, Pascale Pettersson, David Van Heek, Christelle De Weze, Bram Demunter, Sam Eggermont, Pieter De Jaegher, Martine Doz, Leo Van Camp, Sylvie De Meerleer, Lou Terryn, Oscar Van Geertruyden, Sophie Anson, An Wittevrongel, Renée Pevernagie, Bart Spitaels, Karel De Wolf, FienkeTeeken, Ines Claus, Lucas Van Parys, Steven Prengels, Noël Van de Brulle, Danny Smolders, Nanou Vandecruys, Leen Vandierendonck en Aaron Daem.

Proficiat !!!

De stad Ronse en CC De Ververij bedanken ook alle gedreven kunstenaars die hebben ingediend en niet geselecteerd werden en willen hen stimuleren om intensief verder te gaan met hun tekenkunst. Hopelijk wagen ze hun kans opnieuw bij de volgende editie(s)!