Ronse Drawing Prize 2021

laureaten GPT 2021

Riëtte Wanders wint Grote Prijs Tekenkunst 2021!

Bij deze editie 2021 werd opnieuw een record gevestigd van 669 ingediende tekenwerken van de hand van 243 kunstenaars uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De jury maakte opnieuw een scherpe selectie waarbij voor tekeningen gekozen werd die een heel sterke meerwaarde hebben in de zin van authenticiteit, eigenzinnigheid, compositie, lijn, virtuositeit, innovatie, experiment...

De jury kwam unaniem tot een beoordeling van de laureaten waarbij ze naast de 3 Prijzen, ook 1 bijzondere vermelding toebedeelde. Dit duidt op een hoog artistiek niveau.

53 werken van 28 kunstenaars werden na verschillende beoordelingsrondes uiteindelijk geselecteerd en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte van CC de Ververij.

>> Klik hier voor meer info over deze expo.

Foto : Riëtte Wanders (1e Prijs) en Hannes Dünnebier (bijzondere vermelding) samen met schepen Joris Vandehoucke en cultuurcoördinator Jan Leconte. (download)

Deze editie wordt opgedragen aan de onlangs overleden kunstenaar en geniaal tekenaar Andreas Palladio Den Serra (Ronse) die in 2014 de Eerste Prijs won en over de jaren heen ook de Tweede Prijs ontving en verschillende Bijzondere Vermeldingen.

Winnaars

1° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 4000 euro: Riëtte WANDERS (Nl – Amsterdam)  - 3 werken Untitled

Eén werk Untitled belandt in de kunstcollectie van de stad Ronse.

De aanpak van de bedoelde tekening getuigt van een totale vrijheid waarbij er zowel duidelijke verwijzingen zijn naar de Westerse kunstgeschiedenis als directe lijnen naar de digitale realiteit. De tekening heeft een opvallende compositie, versmelt technieken en belichaamt een uniek universum waarbij specifieke vormen worden hernomen. De kunstenaar gebruikt specifieke technieken, combineert materialen waardoor in het werk een sterk intuïtief karakter sluipt. De drager is bovendien van textiel wat een opmerkelijke tactiliteit met zich meebrengt.   

2° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 1000 euro: Maxim PREAUX (Hove) met de werken The hand embracing the thorn. Machine, Machine, Machine. Silence. This canvas smells like decaying horses. Come and smell Slaughter the bodies of men. It tends to talk to you.

De tekeningen van deze kunstenaar getuigen van een directe kracht waarbij als het ware ‘oertekeningen’ ‘grottekeningen’ tevoorschijn komen : een begin van universele tekenkunst. De tekeningen zijn van een grote eenvoud en diepgaande intensiteit en lijken vastberaden gemaakt te zijn. 

3° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 500 euro: Jennifer Lohrman (Geel) met de werken Zonder titel

Ook bij deze tekeningen kan men van ‘oerkunst’ spreken, waarbij het carnavaleske, het ongebreidelde en het plezier van tekenen, een essentiële rol spelen. Men kan hier gerust spreken van een oorspronkelijk creatieve geest die bovendien met een zeer eigen kleurenpalet omgaat. 

Bijzondere vermelding Ronse Drawing Prize : Hannes Dünnebier (Dtsl - Weimar) met de werken Untitled #1 - Untitled #2 - Untitled #3 (This could be the day that we push through)

Deze tekeningen verbeelden een eigen authentiek universum met een sterk psycho-analytische inslag en een diepgaande reflectie over tekenkunst. De boekvorm van de tekeningen is eveneens opmerkelijk. Er bevindt zich bovendien een intrigerende spanning in de tekeningen van hoe de tekeningen gemaakt zijn en wat ze voorstellen.

Van harte proficiat aan alle andere geselecteerde kunstenaars:

Renaud De Poorter – Leo Van Camp – Jörg Baier – Jan Melis – Ronny Engelen – Merel Van de Casteele – Nello Margodt – Yvonne Willemse – Adelheid Verledens – Liesbeth Spruyt – Oana Cosug – Kasper Baele – Isabelle Van Brussel – Christine Marchand – Laurence Durieu – Joachim Dumoulin – Nicolas Leus – Sven Boel – Maurits Verstraete – Debora De Haes – Shervin Sheikh Rezaei – Gieles Van Duyse – Dries Peeters – Ninet Kaijser

De stad Ronse, Cultuurcentrum De Ververij en de jury bedanken ook alle gedreven kunstenaars die tekeningen hebben ingediend en niet geselecteerd werden. Ze willen hen stimuleren om intensief verder te gaan met hun kunstenaarschap en hopen dat ze hun kans opnieuw wagen bij de volgende editie(s)!

Ronse Drawing Prize 2021 - Winnaars & bijzondere vermelding