Ronse Drawing Prize 2019

prijsuitreiking Ronse Drawing Prize 2019

Karel Thienpont wint Grote Prijs Tekenkunst Ronse 2019!

Bij deze editie 2019 werd een record gevestigd van 540 ingediende tekenwerken van de hand van 211 kunstenaars uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk en Spanje. De jury maakte opnieuw een scherpe selectie waarbij voor tekeningen gekozen werd die een heel sterke meerwaarde hebben in de zin van authenticiteit, eigenzinnigheid, virtuositeit, innovatie, experiment ...

51 werken van 35 kunstenaars werden na verschillende beoordelingsrondes uiteindelijk geselecteerd en gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte van CC de Ververij.

De jury kwam unaniem tot volgende beoordeling waarbij ze naast de 3 Prijzen, ook 4 bijzondere vermeldingen toebedeelde wat duidt op een hoog artistiek niveau :

Winnaars

1° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 4000 euro: Karel Thienpont (Maarkedal) voor de tekening “Part-time selfportret”.

Deze kunstenaar maakte een werk met een vreemde compositie en opvallend formaat waarbij de toeschouwer niet echt kan achterhalen waar het concept vandaan komt. Toch zit alles goed aan deze tekening: het is waar gebeurd, niet bedacht, het voelt aan als een noodzaak van de kunstenaar en met een bijzonder eigenzinnige dynamiek. De kunstenaar zet een onnavolgbare verbeelding op papier maar evenzeer een diepgaande reflectie. 

2° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 1000 euro: Leo Van Camp (Brecht) voor de tekening “The last attempt to escape“.

Deze kunstenaar maakte 3 sterke werken met een eigen wereld en een heel persoonlijk karakter. De ‘zachte’ tekening die voor de Prijs in aanmerking komt, lijkt eerder naïef maar heeft een ongelooflijke verfijnde kracht. Hoewel het een iconisch beeld betreft dat duizenden keren is gecreëerd, toch komt hier de geschiedenis direct binnen bij de toeschouwer. De personen op de tekening staan bovendien in een bijzondere verhouding tot elkaar. Dit beeld kan alleen maar vandaag gemaakt worden. 

3° Prijs Ronse Drawing Prize ten bedrage van 500 euro: Nello Margodt (Gent) voor de tekening “Krimson I”.

Deze kunstenaar creëert een opvallend eigen universum waarbij de “interne” logica klopt. De kunstenaar maakt een ‘plan’, een designtekening hoe een proces zou moeten/kunnen verlopen. De jury is dan ook nieuwsgierig naar ander werk van de kunstenaar.

Bijzondere vermeldingen

Eerste bijzondere vermelding: Andreas Palladio Den Serra (Ronse) voor de tekeningen “Geofloating City”, “Geofloating Village“ en “Earth City”.

Deze kunstenaar bezit een bijzondere gedrevenheid die het mogelijk maakt om eigen gelaagde werelden te creëren met een doorgedreven tekentalent dat de artistieke kwaliteit niet in de weg staat. We willen deze kunstenaar aanmoedigen om zijn werk te tonen in museale contexten.         

Tweede bijzondere vermelding: Merel Van de Casteele (Bellegem) voor de tekening “Tekening voor Ovidius: Calipo”.

Deze kunstenaar schiep een potloodtekening waar men eindeloos kan gaan naar kijken. Alles verdwijnt als het ware in het geheel van de tekening en toch blijft alles tegelijkertijd heel zichtbaar.

Derde bijzondere vermelding: Jorg Baier (Brussel) voor de tekening “New Africa”.

Deze kunstenaar hanteert een vreemd kleur- en materiaalgebruik en een bijzondere compositie. De tekening wordt als het ware een object.

Vierde bijzondere vermelding: William Lutgens (Antwerpen) voor de tekening “O Dierbaar!“.

Deze kunstenaar gebruikt een persoonlijke mythologie en tekent heel adequaat en eigen. Jammer dat er geen andere tekeningen ingediend werden van zijn hand. De jury is daarom heel benieuwd naar ander werk.

Van harte proficiat aan alle andere geselecteerde kunstenaars:

Alex Marco, Jean-Christophe Wallaert, Jolien Collen, Laura Ten Zeldam, Pierre Clemens, Dominik Martin, Gert De Clercq, Ilse Buysschaert, Indre Svirplyté, Isabelle Van Brussel, Robbert&Frank Frank&Robbert, Jacqueline Peeters, Jan Vandeplancke, Jan Vindevogel, Katrijn Gonissen, Ronny Engelen, Liesbeth Van Heuverswijn, Louise Delanghe, Erik Vermeulen, Michiel Van Bokhoven, Nadia Nuyt, Patrick Wouters, Samuel Vanderveken, Sietske Van Aerde, Sofie Vandevoorde, Sophie Anson, Yves Vermeersch, Luc Zwijsen.

De stad Ronse en de jury bedanken ook alle gedreven kunstenaars die tekeningen hebben ingediend en niet geselecteerd werden. Ze willen hen stimuleren om intensief verder te gaan met hun kunstenaarschap en hopen dat ze hun kans opnieuw wagen bij de volgende editie(s)!

© Arthur Vanobost

Ronse Drawing Prize 2019 - Winnaars & bijzondere vermeldingen