Vitja Pauwels’ Early Life Forms

24/02
Vitja Pauwels' Early Life Forms

Zaterdag 24 februari - 20 u.

I.s.m. JazzLab

Gitarist Vitja Pauwels is incontournable geworden in de Belgische jazz. Hoe breder je het genre ziet, hoe vaker je hem tegenkomt. Je kan hem kennen van de bands van Naima Joris en Lara Rosseel, maar hij komt ook steeds nadrukkelijker op de voorgrond met zijn eigen muziek. Zijn band Early Life Forms vloeit voort uit een gedroomde samenwerking met meestergitarist Marc Ribot en danst op het raakvlak tussen wulpse latin jazz, groovende rock en filmische exploraties.

Vitja Pauwels noemt zichzelf geen jazzgitarist, en met reden. Hij laat zich graag inspireren door de vrijheid van het genre en mede-gitaristen als Bill Frisell en Marc Ribot, maar hij doet net zo goed inspiratie op bij artiesten als Daniel Lanois en Ry Cooder, die geworteld zijn in de rootsmuziek of de gitaar aangrijpen voor meer experimentele, vaak filmische klanken. Luister naar projecten als Bombataz, Profound Observer en zijn recente soloalbum Drift By/Sink In, en je hoort een artiest die behendig genre-labels ontwijkt, maar toch steeds herkenbaar blijft. Het is een van zijn belangrijkste troeven.

Als artist-in-residence van het BRAND! Festival in 2022 kon hij meteen een zesdelig (!) visitekaartje afgeven. Kers op de taart was een concert met niemand minder dan Marc Ribot, favoriete gitarist van o.m. John Zorn en Tom Waits. Samen met de vier Belgen speelde die een concert dat laaiend enthousiast onthaald werd én zal leiden tot een release op het WERF-label, die voorgesteld wordt tijdens de tournee. Het is meteen de eerste keer dat een Belgische artiest hiermee kan uitpakken en het spreekt boekdelen over Pauwels’ kwaliteiten. 

Early Life Forms gaat als kwartet op tournee. Naast Pauwels hoor je ook gitarist Frederik Leroux, vaste waarde op het Aspen Edities-label, maar je hoorde hem misschien ook bij het gesjeesde orkest Flat Earth Society. Laurens Dierickx op Hammondorgel maakt een bas overbodig en zorgt voor die lekker rollende sound. De speelse drummer Casper Van De Velde (schntzl, Bombataz en recent ook solo actief als Simba) vervolledigt deze tot de verbeelding sprekende band.

Vitja Pauwels: elektrische/12-string/resonator/pedal steel/…-gitaar
Frederik Leroux: baritongitaar
Laurens Dierickx: Hammondorgel
Casper Van De Velde: drums

Celestial Planes
+ Support: Celestial Planes (try-out)

Roeland Celis is al jaren actief in de Belgische jazzscene. Zo bracht hij met zijn sextet “Ping O.D.” in 2023 een debuutplaat uit, en kennen we hem als sideman in o.a. HAST, Jelle Van Giel’s Close Distance en Mojo Jojo. In deze formaties komt zijn voorliefde voor de gitaar als instrument, met name in de pop- en rockcontext, sterk naar boven. Die invloed, die Roeland de laatste jaren heeft gekanaliseerd en verfijnd, horen we ook terug in de muziek van Celestial Planes. Lyrische, zachte passages worden afgewisseld met rijke harmonieën en stuwende ritmes . Lichte en donkere kleuren bestaan naast elkaar, of worden vermengd. In dit gebeuren heeft elk bandlid zijn eigen onmiskenbare rol en stem, hetzij in een begeleidende, interagerende of leidende rol. 

Het trio met Hendrik Vanattenhoven op bas en Matthias De Waele aan de drums ontstond reeds in 2015 en groeide uit tot een hechte, dynamische unit.

In januari 2022 nam het trio haar debuutalbum op, wat eveneens het eerste album was dat uitkwam onder Roelands naam. Het album kwam uit op “Soulfactory Records”, en werd warm onthaald in de pers:

“Roeland weet subtiele jazzcomposities te bestuiven met fusion en jazzrock en is zo een graag geziene gast in onze cd-lade.” - Jazz & Mo’

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 16 / € 14 (-26 jaar, 55+) / € 12 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 5 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets: Ticketshop CCinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01 

© Olympe Tits, Grégoire Verbeke