Street art leeft in Ronse

street art

Ronse gaat voor een street art beleid 

Street art leeft bij heel wat jongeren in Ronse. In de stad ontstond jaren geleden al - in een undergroundsfeer - een urban scene met graffiti, rap en breakdance. Later kwam daar een urban sport netwerk bij. Daarnaast is er ook bij een ouder publiek in en buiten Ronse enorme belangstelling voor graffiti in de publieke ruimte, getuige bijvoorbeeld de graffiti’s aan de oude school in de Ninovestraat.

Het Ronsese stadsbestuur wil aan deze behoefte tegemoet komen en in de komende jaren een volwaardig street art beleid uitbouwen. Street art is in Ronse geen op zich staand gegeven. Naast de illustratiekunst van Picturale met het succesvolle 2-jaarlijkse event (en de plaatsing van muurtekeningen) én Ronse Drawing Prize die de autonome hedendaagse tekenkunst in het licht plaatst, is Cultuurcentrum De Ververij op dit moment voorzichtig aan het werken aan een pijler rond striptekenen. Street art, hedendaagse tekenkunst, illustratiekunst en striptekeningen zijn één voor één artistieke uitingen die terug te brengen zijn op de pure tekenkunst waar de stad Ronse in de kunstwereld mee vereenzelvigd wordt.  

Belangrijke hoekstenen voor dit street art beleid worden artistieke kwaliteit, een diversiteit aan stijlen en stromingen en een sociale invalshoek, met bijvoorbeeld de ontwikkeling van jong talent. Het co-curatorschap zal opgenomen worden door Jan Leconte, programmator beeldende kunsten van CC De Ververij, en Koen ‘Mataone’ Van Cauwenberghe, Ronsisch graffiteur en voltijds kunstenaar. Zij zullen hiervoor samenwerken met verschillende partners: (professionele) kunstenaars, de Kunstacademie, de dienst Jeugd, LEJO, Buurtsport, Samenlevingsopbouw, de bib, de dienst Toerisme, de buurtbewoners, eigenaars van muren, jeugdbewegingen en de niet-georganiseerde jeugd. Zo zijn er plannen voor enkele nieuwe muurtekeningen, een open air expo aan CC De Ververij, urban muziek events, workshops enz. De site van CC De Ververij in de Wolvestraat wordt hierbij het kloppend hart. Mataone gaf de muur op de parking van het cultuurcentrum alvast een kleurrijke make-over met de tekening ‘Panamarenko legacy’. Wordt vervolgd …