Solotentoonstelling Kristof Van Heeschvelde | Zoete Broodjes

06/02 > 28/03
Tentoonstelling Kristof Van Heeschvelde

Verlengd t.e.m. zondag 28 maart

Kristof Van Heeschvelde (°1979) is een typische autodidact. Het blijft bepalend voor hoe hij kunst ziet en benadert. Na zijn studies interieurarchitectuur en een bescheiden carrière in de sport, besloot hij zijn creativiteit aan te scherpen tegen het mes van de beeldende kunst. Het resultaat is tweeërlei: enerzijds is er het rigoureuze discipline waarmee hij dag in dag uit met zijn doeken bezig is; anderzijds is er de speelse serendipiteit van zijn alledaagse observaties die hij naar het canvas vertaalt. Van Heeschvelde combineert op unieke wijze rake observaties van onze dagelijkse werkelijkheid met een collectief onderbewustzijn en raakt daarbij het snijpunt tussen ‘condition humaine’ en het (on)heimelijke gevoel van heimwee naar een (on)bestaande heimat. 

De keuze om grote werken te maken die bovendien niet ingekaderd of opgespannen worden, is bij Van Heeschvelde uitgegroeid tot een wezenlijk kenmerk van zijn oeuvre. Je voelt dat de materie bij het ophangen moet ontspannen, letterlijk en haast ook figuurlijk. Zijn werken vormen vaak de weerslag van een collage in en uit het hoofd: door nauwgezet de mens in zijn wereld te observeren ontstaat bij Van Heeschvelde mentaal een verwerkingsproces waaruit hij vervolgens interpretaties put die hij schildert uit het hoofd. Hij maakt steeds minder gebruik van technologie om te creëren en keert op die manier terug naar de oerpraktijk van het tekenen, het schetsen. Eens uit het hoofd van de kunstenaar en op het doek, zet de mentale wisselwerking zich door zodat er sprake is van een soort dialectiek in het creatieproces. Een proces waarbij de toeschouwer een prominente rol speelt. Van Heeschvelde provoceert zijn publiek zonder te moraliseren. Hij plaatst de toeschouwer voor een spiegel zonder enige voorafname. Hij voert voorwerpen en personages op, zoals we die herkennen in de onbesuisde hoekjes en kantjes van onze maatschappij maar die we ons vooral verbeelden in ons innerlijke zelf.

Een ander kenmerk in het oeuvre van Van Heeschvelde is zijn kleurenpalet. Hij schildert met kleuren op ironische wijze: de kleuren in zijn werken zijn hem eigen en tegelijk ook niet. In zijn (a)typische coloriet schuilt met andere woorden het begin van een dialoog, van een conversatie. Dat maakt zijn schilderijen telkens opnieuw tot een plastisch symposium waarbij verhaal, context, kleur, vorm en techniek vermengen tot even originele als clichématige beelden. Beide hebben we vandaag en ook morgen nog hard nodig. 

© 2019, Tom De Mette (research coordinator HISK) | Foto: Tim Gyselbrecht

Tentoonstelling te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17.30 u. - Gratis toegang
Locatie: Wolvestraat 37, 9600 Ronse
Vooraf inschrijven verplicht via dit inschrijvingsformulier 

Agenda

>> Woensdag 3 februari om 20 u.: livestream gesprek met Hilde Van Canneyt & Kristof Van Heeschvelde
Kunstjournalist Hilde Van Canneyt gaat in gesprek met Kristof Van Heeschvelde en stelt haar nieuwste boek '4321 vragen aan 123 kunstenaars’ voor. 
Deze presentatie kan herbekeken worden gedurende de loop van de tentoonstelling 'Zoete Broodjes' (klik hier).

>> Woensdag 17 februari: kunstateliers voor kinderen (6-9 jaar) met Emilie Lauwers i.h.k.v. de tentoonstelling 'Zoete Broodjes'

>> Zondag 28 februari: performance 'dit is mijn naam'
Kristof Van Heeschvelde zal vanuit zijn atelier in Gent naar de tentoonstelling in Ronse fietsen met een reclamekarretje dat in grote letters zijn naam draagt. Op die manier zal Kristof met zijn naam door het landschap fietsen en zijn naam kenbaar maken.

>> Zondag 7 maart om 19 u.: livestream concert van L.A.A.G.
L.A.A.G. oftewel Liedjes Aandoenlijk Anders Gebracht is een project van kunstenaar Kristof Van Heeschvelde en Tim Gyselbrecht. Samen brengen ze eenvoudige liedjes die blijven hangen, Nederlandstalige nummers die het verlengde zijn van het beeldend werk van Kristof. Of was het omgekeerd?
Bekijk het concert live (en gratis) op de website of via Facebook CC De Ververij Ronse

>> Zaterdag 27 en zondag 28 maart: bezoek de tentoonstelling in aanwezigheid van de kunstenaar.
Tijdens het slotweekend van de tentoonstelling staan kunstenaar Kristof Van Heeschvelde en Anouk Focquier van Berserk Art Agency paraat om toelichting te geven bij je bezoek. Reserveer je gewenst tijdsslot via dit inschrijvingsformulier.

Performance 'This Is My Name' ​